Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kagawa: Vaslovag

2018. április 22. - BBerni86

Kalandos, kutatós, próba kiállós, mesés.

Meghan már tündérkirálynő, a Vaskirálynő. Ash, hiába szeretik egymást, nem tarthatott vele: a lány birodalma megölné. De megfogadta, talál megoldást kettejüknek. Így a legveszélyesebb tündérföldeket járja, legendák nyomában, hogy választ találjon, hogyan élhetne a szerelme oldalán. Csak Puck tart vele, aki egykor jó barátja, most majdnem ellensége. Közösen találnak rá Kacorra, aki a Látóhoz vezeti őket. Ash választ kap: ha elmegy a világ végére, kiállja az Őrző próbáit, lelket kaphat, emberré válhat és képes lesz a vastündérek földjén élni. Az út veszélyekkel teli, és döntések sorát is magával hozza: Ash lehetőséget kap a régi életére, lehetne megint a Tél hercege, oldalán az első szerelmével. De mit akar a herceg igazán, és mit kész érte feladni? Az úton kiderül.

Julie Kagawa Vastündérek sorozata jó nagy kihagyásokkal jelent meg nálunk. Mondhatni, mire kijött egy új rész, az olvasó már el is felejtette, mi volt a korábbiakban. Már le is mondtam róla, hogy megjelenik mind a 4 rész, főleg, hogy belekezdtek az írónő egy más sorozatának kiadásába is. De kijött mind, itt a vége – és jó is, hogy kijött!

Ez lett a kedvenc részem a teljes sorozatból!

Egyrészt, teljesen új kezdetet jelent az előző részekhez képest. Azok Meghan történetei voltak, egy nagyon tipikus YA történet tündérekkel. Meghan volt a kis senki, aki rátalált az erejére és a szerelmére, és megmentette a világot, miközben Vaskirálynővé érett. Volt benne ötlet annyira, hogy végigolvassam, de semmi olyan nem volt benne, ami kiemelné a nagy átlagból. Tipikus.

A Vaslovag viszont valami egészen más. Ash a főszereplő, Meghan mindössze három jelenetben szerepel – és ez nagyon jót tett a sorozatnak! Teljesen más a stílusa, a hangulata – miért is nem ilyen a teljes sorozat?vaslovag.jpg

A cselekmény nagyon kalandos, a szereplők egyik veszélyből a következő halálos próba felé tartanak. Ráadásul mindezt egy nagyon ötletes tündérvilágban, ahol a mesék keverednek a valósággal. Imádom azt az elképzelést, ahogy a tündérek és meselények élete folyik. Ahogy mesékbe, legendákba igyekeznek beírni maguk, mert addig tart a létük, amíg emlékeznek rájuk, majd semmivé foszlanak.

Ash ezt a kört akarja megtörni és lelket szerezni magának. Külön kiemelném az Őrző próbáit, ami egyszerre lírai és kegyetlen. A tündérhercegnek szembesülnie kell az emberi lét legnagyobb kihívásaival: az erő és képességek folyamatos elvesztése, a lelkiismeret, a halandóság. De Kagawa meg tudja ezt úgy írni, hogy az emberi lét rossz fele mellett ragyognak az értékei is. Kalandosan írja, de van mélysége.

A regény természetesen lelkizős részekben sem szűkölködik, ezek voltak a gyenge pontok. Ash a kemény tündérherceg – ehhez képest sok kesergős, nyomorult részt írt neki a szerző. Női hőssel rosszabb volt, még több, de így is sokalltam ezt a mennyiséget.

De szerencsére vannak ellensúlyok. A drámai szereplők mellett ott vannak a komikusak, és a feszültséget is gyakran oldotta a szerző humoros betétekkel.

Messze a sorozat legjobb része, akár önállóan is olvasható. Ez most kifejezetten tetszett!

 

Vaslovag - Mint YA fantasy: 85% ötletes, kalandos, humoros, új irányba tereli a teljes sorozatot.

Szubjektíven: 80% tetszett, ahogy a mesék átszövik. Bírtam a szereplőit. Best of Vastündérek.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1013852066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása