Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Nesbo: Nemeszisz

2018. április 26. - BBerni86

Bankrablós, nyomozós, családi ügyes.

Oslóban egy bankrabló tartja mozgásban a rendőrséget. Nem hagy maga után nyomot, és a legutóbbi rablásnál agyonlőtte az egyik banki alkalmazottat. A rendőrség egy speciális egységet alakít, hogy a nyomára akadjanak. A gyilkosság miatt Harry Hole is a csapat tagja lesz, de nagyon hamar rájön, hogy ő másként akarja kezelni az ügyet. A csapat a rablásra koncentrál, a pénzre indítékként. Szerinte a gyilkosság vezethet nyomra. A legígéretesebb kollégával, a bankrablásokra specializálódott, különleges arcmemóriával rendelkező Beate Lonnal saját úton indul el. Eközben felbukkan élete egy korábbi meghatározó asszonya, Anna. Mire Hole észbe kap, nemeszisz.jpgmegcsalta Rakelt, és Anna halott, Hole meg nem emlékszik semmire. Ráadásul Anna nagybátyja a legendás bankrabló, Raskol, aki a másik ügyben is érintett lehet.

A krimi az egyik leginkább sorozatbarát műfaj. Ha az író kitalál egy karizmatikus főszereplőt, nyugodt szívvel küldheti újabb és újabb bűnügy felderítésére. Kiválóan keverhető más zsánerekkel: történelmi regénnyel, romantikával, horrorral, de akár sci-fi környezetbe is elhelyezhető. Még gyerekkönyv is létezik krimiben – akár magyar szerzőtől is! (Hanga és Várkony sorozat a kis krimi rajongóknak.)

A skandináv krimik is elsősorban sorozatként születnek. A leghíresebb a Millennium sorozat, amit 7 részesre tervezett Larsson, és a halála után más-más szerzőket kérnek fel az újabb részek megalkotására. De említhetném a Kepler sorozatot, Lackberg könyveit, és persze Jo Nesbót is. Kitalálnak egy központi figurát, és nincs megállás.

Harry Hole figurája tovább árnyalódik a Nemesziszben, meg is lepődtem ezen. Eddig is láttuk a hibáit, mert olyan traumákat és alkoholizmust cipel magával a figura, amiket nem szokás egy hősnek adni. De a nyomozáshoz an érzéke, és minden gonddal együtt is ő oldja meg az ügyeket. De eddig Harry elvhű embernek tűnt nekem – még az alkohol iránti kapcsolatában is volt valami logika, ha elég kicsavart is. De amit itt művel!

Azt a két dolgot korrumpálja, amiről nem gondoltam volna, hogy képes rá. A nyomozást. Magánérdekből manipulálja, titkolózik, mintha elindulna a korrupció felé. Már túllép olyan határokat, amelyek a sötét oldalra sodorják. Másrészt, megcsalja a barátnőjét. Egy újabb árulás, amiről azt hittem, nem fér bele a karakter világába.

Így lekötött személyiségfejlődés – vagy inkább visszafejlődés – szintjén is a kötet. Harry nem egy stabil alak, minden részben billeg a libikókán, kérdés, mire esik le. Ő egy kifejezetten esendő figura, sötét történetekkel, jól illik a skandináv krimik világába.

A bűnügy is izgalmas a részben. A betöréses szál, a rejtett indítékok, ahogy mindez összefonódik a cigányokkal és Annával – Nesbo nagyon ügyesen rakosgatja össze a darabokat, csavarokat halmoz. Okos könyveket ír, miközben populáris és tartalmas is.

Ahogy a skandináv krimikben szokás, kapunk egy kis sötét társadalomkritikát is. Most egész pontosan a cigányság kérdésköre kerül elő, és Nesbo duplán érvel. Az előítéletek gyökerét ássa, de a megoldás nehezebb termés. Generálja egymást a bűn és az előítélet, egy megszakíthatatlan körként zárva be a szereplőket.

Lekötött, sötéten szórakoztató is, és nagyon jó benne, ahogy minden összeér a végére!

 

Nemeszisz - Mint krimi: 90% összetett, több szálon vezetett történet csavarokkal. Sötét hangulat, agyalós.

Szubjektíven: 85% a krimi, a szálak összefonódása nagyon tetszett, Hole nyomora kevésbé.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4413870012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása