Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Adams: No exit

2018. június 23. - BBerni86

Összezárt idegenes, gyerekrablós, hajszás.

Darby csúnyán vált el az anyjától, akiről most kiderült, hogy súlyos rákbeteg, azonnal műteni kell. A lány az egyetemről siet haza, hogy még legyen esélye bocsánatot kérni és elmondani, mennyire szereti. De hatalmas hóvihar van, a lány egy pihenőhelyen ragad. Van már itt pár idegen: egy másik egyetemista, egy fura nagykamasz és egy idősebb unokatestvér páros hazafelé egy ünnepségre. Amikor Darby kimegy az épületből, az egyik kocsiban mintha látna valamit. Kíváncsi, közelebb megy, bevilágít. Valaki egy kislányt zárt oda, megkötözve, ketrecbe. A lány segíteni akar neki, de hogyan tehetné? Valaki odabent gyerekrabló. Ki kell találnia, ki, majd a többiektől segítséget kérni. Hiszen össze vannak zárva, innen senki nem tud elmenni. A lány belevág, nem is sejtve, milyen szociopata kezei közé került, és az éjjel végére már nem csak a kislány sorsáért, a saját életéért is harcolnia kell.

no_exit.jpgA Lélekvesztő sorozat női thrillerek sorozata, melyet a Tericum Kiadó adogat ki. Eddig volt 6 kötete, a No exit a hetedik a sorban. Nekem eddig ez tetszett legjobban a kötetek közül, aki az akciósabb thrillereket szereti, ezzel bátran próbálkozhat! Mert sajnos, eddig a Lélekvesztő kötetek inkább az érzelmekre mentek rá, és nem voltak túl izgalmasak. Ez a kötet más.

Alapból egy nagyon jó szituációval indít, aztán folyamatosan emeli a téteket. Mindig jön egy újabb felismerés, egy újabb csavar, és lassan már semmiben nem lehet az olvasó biztos. Ki is a rossz, és miért? Itt folyamatosan zajlanak az események, és nem azzal megy el a tartalom, hogy Darby érzelmeit vagy félelmeit elemezze a szerző. Mivel thriller az alap, természetesen veszélyben érzi magát, fél, de itt nem ennek az érzésnek a születése, erősödése a téma. Hanem, hogy ennek ellenére mit tesz a lány. Ő egy harcos, és tulajdonképpen a regény egész cselekményében aktívan igyekszik megoldani a helyzetet és túlélni.

Így lesz a regényben akció jelenet is bőven – autós üldözés, harc a fegyverért, kínzás, szökés – lehet sorolni bőven. Cselekmény központú a történet.

A karakterek ellenpontul nincsenek kiemelve, és mélyítve. Viszont elég jellegzetesek, hogy így is emlékezetesek maradjanak. Nekem nem is hiányzott egy mélyebb lelki vonal bele, jó volt, hogy inkább akcióközpontú a megközelítés. Együtt lehetett érezni a főszereplőnővel, és a gonosz is olyan kattant lett, hogy bátran nevezhetem szociopatának. Ugyan egy ponton majdnem emberi motivációt kap a borzalmakra, de aztán ez a vonal elhal, és marad a sötét embertelenség kegyetlenséggel párosítva.

Ha valamit hiányolni akarok, akkor az a stílus gyengébb volta. Hiába a jó történet, valamiért nincs igazán beleélősen, jól elmesélve. Nem éreztem egyszer sem, hogy annyival magával ragadna, hogy olvasnom kell tovább. Nem pongyola, gondosan is van szerkesztve, csak az a kis plusz, amitől egy szerző jó mesélő, az nincs meg benne. Korrekt iparos munka, szórakoztató is, de ezért nem tud maradandó élmény lenni.

Érdekes döntés az is, hogy nem adtak neki magyar címet. Különben jó cím, illik a történethez, de azért nekem furcsa, hogy legalább alcímként nincs mellette a magyar is. Ahogy sok más kiadó csinálja.

Bár volt, ami nem tetszett, összességében korrekt thriller, és tetszett is.

 

No exit - Mint thriller: 85% fordulatos, izgalmasan megírt, ülnek a csavarok. A karakterek tipikusak.

Szubjektíven: 75% lekötött, a stílusában lehetett volna még valami plusz, de korrekt sztori.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1714061203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása