Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Graf: A szép élet álma

Dallmayr 1.

2024. április 24. - BBerni86

dallmayr1.jpgFülszöveg: 

München, ​1897. Anton Randlkofer és a felesége, Therese két éve együtt vezetik a népszerű, rendkívül elegáns Dallmayr csemegeboltot a Diener utcában, és nevelik három gyermeküket. Miközben a jómódúak ínycsiklandó édességeket, egzotikus gyümölcsöket és kiváló kávékat vásárolhatnak náluk, az egyszerű polgárok a pompásan elrendezett kirakatok előtt álldogálva arról álmodoznak, hogy a Dallmayr vevői lehessenek.
Amikor azonban Anton Randlkofer váratlanul meghal, az a veszély fenyeget, hogy a családi vállalkozás ragyogó felívelésének hirtelen vége szakadhat. Anton öccse ugyanis már néhány nappal később azon mesterkedik, hogy jogellenesen megszerezze a virágzó üzletet. A rendkívül határozott és elszánt özvegy eltökéli, hogy nem engedi át a terepet a sógorának, és bátran a vállalkozás élére áll. Akkor még nem tudja, hogy a saját négy fala közt is titkok lappanganak…

Szerintem: 

Először is, ez másképpen lesz családregény és vállalati mese, mint elsőre gondoltam. Azt hittem, generációk követik majd

Tovább

Baldacci: Napvilág

Atlee Pine 3.

Fülszöveg: napvilag.jpg

Atlee Pine FBI-ügynököt a nővére utáni nyomozása ezúttal New Jersey-be vezeti, ahol egy régi ismerősével, John Puller katonai rendőrrel keresztezik egymást az útjaik.

Amióta az ikertestvérét, Mercyt elrabolták, Atlee Pine FBI-ügynököt megállíthatatlan vágy hajtja, hogy kiderítse, mi is történt valójában a nővérével.

Amikor már épp kifutna az időből, amit a főnökétől a nyomozásra kapott, végre rábukkan az eddigi legígéretesebb nyomra: a testvére elrablójának a személyazonosságára.

Atlee a feltételezett elkövető, Ito Vincenzo legutóbbi ismert tartózkodási helyére utazik New Jersey-be, ahol azonban váratlanul találkozik egy régi barátjával, John Puller katonai rendőrrel, aki egy másik ügy kapcsán nyomoz a Vincenzo család után.

Összefognak, és együtt nemcsak egy felső politikai körökbe vezető összeesküvés nyomára bukkannak, de azt is kiderítik, mi is történt Mercyvel sok évvel ezelőtt. Az igazság pedig mindent megváltoztat…

Szerintem:

Most tűnt fel, hogy ez kimaradt, hiszen a 4. részről már meséltem. Akkor, pótlólag...

Megértük, hogy Baldacci is összevonja a szereplőit és különböző világait. Így eshetett meg, hogy a Puller fivérek és Atlee Pine egy közös

Tovább

Grey: A menő doki

a_meno_doki.jpgFülszöveg: 

Dr. ​Russellnek nincs valami jó híre a kórházunkban.

A műtősök szerint érzéketlen, a nővérek szerint végtelenül öntelt, a rezidensek szerint meg (ha hallótávolságon belül van) a világ legjobb sebésze – és igazából egy lenyűgöző férfi.

Mindenáron próbálom őt és a bántó stílusát elkerülni. A szexi, úristen-de-beletúrnék haját és szoborszerű állkapcsát kellő távolságból csodálni. Ideális esetben a folyosó túloldaláról… félig egy növény mögé bújva.

A tervem sajnos meghiúsul, amikor az én drága főnököm úgy dönt, hogy a fehér köpenyét hawaii mintás ingre cseréli. A nyugdíjba vonulása miatt két rettenetes választási lehetőségem marad: vagy szakterületet váltok, és hónapok alatt átképzem magam, vagy elvállalom a megüresedett állást, és dr. Russell új műtéti asszisztense leszek.

Ez azt jelenti, hogy órákon át kell a műtőben egyhuzamban mellette állnom, és minden kívánságát lesni anélkül, hogy a metsző szavai és goromba viselkedése miatt rosszul érezném magam. Ó, és ha ez nem lenne éppen elég nehéz, a hülye vonzalmam – amit nagyon igyekszem elfojtani – talán viszonzásra talál…

Szerintem: 

A szerzőtől ez a 2. olvasásom, és azt már most ki tudom jelenteni, hogy ez a története tetszett jobban. Ezen

Tovább

Armas: Hosszú játszma

Fülszöveg: hosszu_jatszma.jpg

Adalyn Reyes mindent megtesz, hogy tökéletesen végezze a munkáját a Miami Flames focicsapat irodájában, de homokszem kerül a gépezetbe: felvétel készül arról, hogy összeveszik a csapat címerállatával, ami virálisan terjedni kezd. A tulajdonos – aki történetesen Adalyn apja – nem rúgja ki, hanem elküldi az isten háta mögé, Észak-Karolinába, ahol azt a feladatot kapja, hogy hozza vissza a küszködő helyi focicsapat, a Green Warriors reményeit, és ezzel bizonyítsa rátermettségét. Adalyn nagy tervei romokba dőlnek, amikor látja, hogy a csapat játékosai tütüt viselnek (nem praktikus), kecskét tartanak házikedvenc gyanánt (pfúj, undi!), és egyáltalán: a csapat játékosai kilencévesek.
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a városban tartózkodik Cameron Caldani, vagyis Cam, a csodakapus, aki maga a kétlábonjáró rejtelem. Ő volna a tökéletes jelölt arra, hogy segítsen, de egy szerencsétlen malőr után, amelyben érintett egy kakas, Cam lába és Adalyn kocsijának lökhárítója, a férfi minden erejét latba veti, hogy elűzze Adalynt a városból. De Adalyn nem hátrálhat meg, muszáj felhoznia a szedett-vedett csapatot – számára ez az út vezet a dicsőséghez. Márpedig ez hosszú játszmának ígérkezik. Akár segít neki Cam, akár nem.

Szerintem: 

Az első fele még tetszett is. Aztán észrevettem, hogy

Tovább

Herzog: Dereng a világ

dereng_a_vilag.jpgFülszöveg: 

A ​díjak sokaságával kitüntetett filmes, Werner Herzog első regényében egy japán katona, név szerint Hiroo Onoda rendkívüli történetét beszéli el, aki a második világháború lezárulása után még huszonkilenc évig védett egy trópusi szigetet.
Herzogot 1997-ben Tokióba hívták, hogy rendezzen meg egy operát. Vendéglátói azt kérdezték tőle, kivel szeretne megismerkedni. Hiroo Onodával, felelte Herzog gondolkodás nélkül. Onoda nem értesült arról, hogy a harcok véget értek, és kitartott a szigeten. Herzog és Onoda egyből megbarátkoztak egymással, és órákon át beszélgettek a történtekről.
A Dereng a világ Onoda hosszú háborúját örökíti meg.

Szerintem: 

Ezt a történetet anekdotaként már hallottam, és arra is lenne egy tippem, hogy a Kincs, ami nincs japán katonáját is

Tovább

Wodehouse: Halihó, Jeeves!

Jeeves 2.

Fülszöveg: haliho_jeeves.jpg

Bertram Wooster Londonban és New Yorkban számtalan furcsánál furcsább szituációba kerül a pöttöm Bingó, Agatha néni, valamint más barátok és rokonok elképesztő kalandjai révén, amelyekbôl többnyire az inasok inasa, Jeeves találja meg a kivezető utat. Pöttöm Bingó állandóan szerelmi lázban ég, hőseink ékszerrablásokba bonyolódnak, Bertie kénytelen szerelmes regények női írójának kiadni magát. Agatha néni pártfogoltját, a „tökfej Cyril”-t pedig a világot jelentő deszkáktól kell megszabadítani. Az események a forrpontot is elérik, amikor a lóversenypályákra vezet hőseink útja, meg a vidéki Anglia falvaiba, ahol nem csak a tiszteletesek prédikációinak időtartamára kötnek fergeteges körülmények között fogadásokat, hanem más, különleges versenyszámokra is.

Szerintem:

Sokadszorra érlelődik bennem, hogy nem értem az

Tovább

Aguirre: Helyőrség

Razorland 2.

helyorseg.jpgFülszöveg: 

Pikk egy új világban találja magát. Míg odalent a társai felnőttként, a közösség teljes jogú tagjaként kezelték, a városkában csak egy gyerek a sok közül, akinek az iskolapadban a helye. Pikk képtelen megtagadni magát, hiába igyekszik beilleszkedni a kisváros életébe, makacssága újabb és újabb konfliktusokba sodorja.
Ráadásul Fakó is hűvösen és távolságtartóan viselkedik vele, míg Kósza többet akar a puszta barátságnál. Az új környezetben a barátok egyre jobban eltávolodnak egymástól. Pikk nem tehet mást: a maga útját kell járnia, bármilyen fájdalmas és magányos legyen is az.
A tanév végén Pikk őrszolgálatra jelentkezik, hogy a kiválasztottakkal együtt megvédhesse a földműveseket a korcsok egyre hevesebb és kegyetlenebb támadásaitól. Az eseménytelenül induló küldetés azonban váratlan fordulatot vesz. A városlakók által alábecsült korcsok figyelik az embereket. Terveket szőnek és várnak. El akarják pusztítani Megváltás városát, és a végső katasztrófát csak Pikk látja előre…

Szerintem: 

A remek első kötet után voltak félelmeim, de Aguirre megugrotta. A folytatás

Tovább

Stephenson: Snow Crash

Fülszöveg: snow_crash.jpg

Hiro ​Protagonist a Valóságban csak egy nyamvadt pizzafutár a CosaNostra Inc.-nél, a jövő háromdimenziós internetjében, a Metaverzumban viszont digitális szamuráj félisten. Amikor felbukkan a Snow Crash, egy új felkapott cyberdrog, Hiro is nyomozásba kezd, ugyanis arra gyanakszik, hogy ez a szer sokkal több, mint aminek látszik. Y. T.-vel, a kiskorú deszkás lánnyal az oldalán neonfényből és adatokból szőtt utcákon át követi az infokalipszis lovasának nyomait. A visszaszámlálás megkezdődött. A Snow Crash egy fergeteges, hagymázas hajsza egy bizarr és abszurd, mégis kísértetiesen ismerős jövőben.

Szerintem: 

Nem tudom, hányszor kellene elolvasnom ezt a regényt, hogy megértsem. Nem egyszer azon kaptam magam, hogy

Tovább

Falk: Kuglóf-különítmény

Franz Eberhofer 10.

kuglof-kulonitmeny.jpgFülszöveg: 

Niederkaltenkirchen, az ízig-vérig bajor falu éppen Franz Eberhofer szolgálati jubileumának megünneplésére készül, amikor a békés mindennapokat tragikus esemény árnyékolja be: a kis helyi lottózó ellen Molotov-koktéllal elkövetett támadás nemcsak a boltot semmisíti meg, de halálos áldozatot is követel. A nyomozás szálai egy nemzetközi bűnbandához vezetnek, Franz dolgát pedig nemcsak az nehezíti, hogy a megvédendő koronatanú egyáltalán nem kér a védelemből, hanem az is, hogy a banda vezetői között rendőrök is lehetnek – s ha mindez még nem lenne elég baj, a Rudi Birkenbergerhez fűződő, évtizedes barátságát is váratlan veszély fenyegeti…

Szerintem: 

A sorozat egy sikerültebb része. Talán azért is, mert

Tovább
süti beállítások módosítása