Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Stephenson & Galland: A DODO felemelkedése és bukása

2018. június 03. - BBerni86

Időutazós, titkos szervezetes, összeesküvős.

Melisande Stokes kihasznált doktorandusz egy nyelvészeti tanszéken. Egy alkalommal egy rejtélyes felvételi teszt kitöltésére kérik fel. Amikor kiderül, hogy a felettese a lány készítette munkát adta el a sajátjaként, és most azzal tesztelnék, felvételt is nyer a DODO csapatba. Különleges, több régi iratot kell tanulmányoznia, melyek valamiképpen a mágiával függenek össze. Ráébrednek, hogy a mágia olyan, mint Schrödinger macskája. A a_d_o_d_o_felemelkedese_es_bukasa.jpgboszorkányok képesek voltak a lehetőségek közül a nekik megfelelőt kiválasztani. Teremtenek egy burkot, ahol Kárpáthy Erzsébet, egy túlélő boszorkány mágiát űzhet. Idővel ráébrednek, hogy Erzsébet képes a múltba küldeni őket, és a DODO hatalmas szervezetté épül az idősíkokban. De készül egy összeesküvés a háttérben, ami mindent veszélybe sodor.

Neal Stephenson az egyik olyan sci-fi író, aki most a nagyon felkapottak között van. Szereti a kritika, díjakat nyer, miközben bestseller kötetek is a regényei.

A DODO egy olyan zsánert dolgoz fel, ami az egyik leggyakoribb a sci-fi témában. Az időutazás. Van egy olyan tippem, hogy a következő Bosszúállók is ebbe az irányba fog kalandozni… de egyelőre maradjunk a DODO mellett.

Aminek különben már a címe is okos. DODO. Ami egy betűszó, benne van a titkos szervezet neve, de egyben egy madár is, az egyik legismertebb kihalt madár a világon. Érdekes, hogy más időutazós történetekben is elő szokott fordulni. Nem egyben felmerül, hogy menjenek vissza, és mentsenek ki ilyen madarakat. A DODO tagjai itt is ilyen különleges, veszélyben levő állatfaj. Főleg, amikor az összeesküvés is működésbe lép.

A regényre különösen igaz, hogy okos, jól kitalált. Hiteles. Mondhatni, tudományosan eltalált. Schrödinger macskája, mint a párhuzamos valóságok és a mágia ilyen típusú definiálása – ez viszont új ötlet és nagyon találó is. Nekem tetszett is. Értelmesen, logikusan, érthetően kaptuk meg ezt az anyagot, és könnyen lehetett azonosulni vele.

Jó a regény a karakterekben is, főleg az elején, amikor még nem lett idősíkokon és tereken átívelő hatalmas vállalat a DODO. Onnantól kezdve inkább a DODO lett a főszereplő, és nem az emberek. Mondjuk, a cím is arra utal, hogy a DODO lesz a lényeg. Ilyen szempontból ez nem is kritika, csak nekem jobban tetszett, amikor emberközpontú volt. Amikor még téma volt az is, mit éreznek, és hogyan gondolkodnak a főszereplők. Utána ez már nem volt jelentős, inkább az számított, a tetteik hogyan hatnak a szervezetre.

Nekem tulajdonképpen ez volt a gyengepont. Hiába maradt nagyon jól felépített, logikus, már nem éreztem igazán történetnek, szórakoztató regénynek. Sokkal inkább emlékeztetett egy nagyvállalat működésére.

A stílusa annak megfelelő, mennyire komoly ez a regény. Már az elején is, amikor még kalandosabb és a szereplőkön nagyobb a hangsúly, akkor is szárazabb a szövege. Nem is ez a legjobb szó. Tudományoshoz közeli, rideg. Nem élményszerű. Ami a tudományos részekhez kifejezetten illett is.

Annyira nem elgondolkoztató, mint a Hét Éva. De a mágiáról vannak jó ötletei. Jól felépített regény, a komoly sci-fi kedvelőknek megér egy próbát. Nem egy könnyed kikapcsolódás.

 

A DODO felemelkedése és bukása - Mint sci-fi: 80% ismerős zsáner, nagyon profin és hitelesen felépítve. Összetett, fordulatos.

Szubjektíven: 55% a végére száraz, túlzottan bonyolított. A karakterek is elvesznek benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5714015502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása