Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Unger: Halottakkal suttogó

2018. július 16. - BBerni86

Gyerekrablós, családi gondos, médiumos, vademberes.

Finley mindig zűrös lánynak számított, és a helyzete most sem lett könnyebb, hogy egyetemre jár, és elszakadt otthonról. Hangokat hall, olyan embereket lát, akiket más nem. Próbálja kizárni ezeket, a barátjával és tetoválásokkal, de már kezdenek felülkerekedni rajta a látomások. Így a nagyanyjához fordul segítségért, akitől az anyja mindig tiltotta, aki a kisvárosuk ismert médiuma. Hollows környékén nagyon megszaporodtak a gyerekrablások – Merri lányának is itt veszett nyoma, míg férjét és fiát meglőtték. Az asszony most visszatér a helyszínre, magánnyomozót bérel, aki rendszeresen Finley nagyanyjával dolgozik össze. Most Finley szegődik mellé, és ahogy egyre jobban beleássa magát az ügybe, úgy kerül közelebb egy szörnyű titokhoz és saját halottakkal_suttogo.jpgképességei megértéséhez.

Tudom, nem kellene már a címről másra asszociálnom, de nem tudom megállni. Nektek mi jut eszetekbe róla? Nekem egyből a Szellemekkel suttogó. Mi több, még a cselekménybe is bele tudtam látni, noha én azt a tévésorozatot nem is néztem, csak a pilot epizódját láttam. Az alapján azonban annyit le tudok szűrni, hogy ez a regény több krimit tartalmaz, mint a tévés.

Korrekt regény lett Lisa Unger munkája, valami azonban hiányzott. Nem tudott igazán megfogni, nem éreztem úgy, hogy torkon ragad. Pedig brutális dolgok derülnek ki benne, és mégsem sikerült azt a történetbe beleveszős varázst elérni, amit azért sajnálok. Marad egy gondosan kitalált történet pár jellegzetes karakterrel.

A cselekmény elsősorban Finley útkereséséből áll össze, aminek szerves részét képezi a nyomozás. Amit nem is tudom, mennyire lehet nyomozásnak nevezni. Finley a képessége révén elég jól belelát az emberekre, a szellemek is vezetgetik, és a tárgyak megérintésétől látomásai is lesznek. Igen, beszélget emberekkel, de ez nem olyan kihallgatás, mint amit egy profi vezetne. Több benne a misztikus hatás, mint a krimi.

Mellékágon, feldobva a szerkezetet és a cselekményt, más karakter története is elkezd kibomlani, a mindentudó elbeszélő megjeleníti a többiek világát is. Az elrabolt gyerek, Finley szerelme, vagy éppen a lányát kereső anya – érzelmeket és színeket kapnak. Miközben a dolgaik változatosabbá teszik a cselekményt, ilyenkor jellemzi őket a szerző.

Igyekszik olyan karaktereket teremteni, akik gyarlók, de szerethetőek. Merri férje például nagyon csalfa, a kislányát is akkor rabolták el, amikor ő a szeretőjével telefonált. De most rádöbben, mennyit jelent neki igazán a családja, és képes lesz az életét megváltoztató döntéseket hozni.

Akinek viszont nincs mentség, a gyerekrablók. Unger nem megy bele a brutális részletekbe, eléggé ködösíti, mit kellett a lányoknak túlélni, de a borzalmak sejtelme azért megvan. Talán az volt a bele nem élésem oka, hogy itt túl nagy a homály. Minimálisan kapunk motivációt, múltat, de mindez kevés és nem is lehet pontosan tudni a végén sem, miket is tettek. A vérfagyasztás, az ijesztés, amit ebből ki lehetett volna hozni, nekem hiányzott.

A regény hangulata, az írónő stílusa se igazán nyerte el a tetszésem. Baljós, de nagyon érzelmi oldalról közelítve. Már szinte nyavalygós szenvedős, amitől a falnak megyek.

Korrekt, de többet vártam. Lassabb, merengős misztikus krimi.

 

Halottakkal suttogó - Mint krimi: 75% a természetfeletti paneleket jól keveri, akadnak emlékezetes szereplők is.

Szubjektíven: 70% érdekes, lekötött, de a feszültséget kevesellettem. Nem éltem bele magam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5714112241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása