Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Papp: Aki kurvának áll

Szexmunka-sztorik

2018. augusztus 04. - BBerni86

Interjús, szex munkás, életutas.

Lulu egykor revütáncos volt, majd a férjével vállalkozásba kezdtek. Végzettséget, nyelvtudást szerzett, és milliomosok életét élték. De a cég tönkrement, a férj meghalt – a család éhezett, rühes lett, és Lulu a kora miatt nem tudott vendéglátásban elhelyezkedni. Hát azt adta el, ami maradt. Csili webkamerán át kínál szórakozást és társaságot. Egy díva, aki folyton szerepet játszik, és se nőnek, se férfinak nem találja magát. Mari cigánylány, aki az utcán próbál boldogulni, és eltartani a családját, de sok atrocitás éri. Angelika lakásból dolgozik, felvállaltan kurtizán szerepkörben látja magát. Dávid 16 évesen a megélhetés miatt vállalta be a szexmunkát, és megjárta az angliai rabszolgaságot is, de képtelen kikeveredni ebből a világból. Kitti az egyetemre valót keresi meg hivatásos aki_kurvanak_all.jpgbarátnőként. Ez az ő történetük.

A szex, talán, mert még mindig tabutéma, eladatja a könyveket, és időnként felbukkan egy-egy riportkötet, valami tényfeltárás, amely a szexből élőkkel foglalkozik. Akad köztük botránykötet, de tudományosabb munka is. Más a cél is: megbotránkoztatni akar, guilty pleasure címkére vár, de vannak olyanok is, amelyeket társadalmi szerepvállalás hív életre.

Ez utóbbiba sorolnám Papp Réka Kinga kötetét is, aki egy elég vegyes, több témakört is magába ölelő kötetet tett le az asztalra.

Az alap, a szexmunkát végzők történetei. Érezni, hogy az interjúk volt az alap, de regényszerűen adja őket vissza a szerző. Ívet rajzol velük, hogyan kerültek bele, mi történt velük, és mi a jövőképük. Vannak sztorik, de egy nagyobb kép feltérképezése a cél.

Arra is odafigyelt a szerző, hogy a lehető legtöbb területet lefeddje. Minden rangú és válfajú munkást igyekezett megszólítani és az ő történetén keresztül az adott munkát is bemutatni. Mert vannak különbségek, nem is kicsik abban, hogy valaki az utcára áll ki, vagy saját vállalkozást visz lakásból, esetleg külföldi gazdagokat szórakoztat egy-egy este.

Mindennek árnyoldala is van, de nem titkolja el azt sem, aki megtalálta magát hivatásában. Mert van, akit nem a szükség vitt erre az útra, hanem rendes szakmaként építi magát, mint a testéből élő szakmunkás.

Ezzel eljutunk oda, mit nyújt még ez a kötet. Tabukat, tévképeket akar rombolni, és érzékenyíteni. Mert a szexmunka az egyik legnagyobb stigma napjainkban, és azért nem lehet megoldást sem találni a helyzetre, mert nem nézünk azzal szembe, ami tényleg folyik. Ennek megvilágítja a szerző a társadalmi gyökereit, vázolja, hogyan alakult az emberek szemlélete, akár évszázadokra visszamenően is.

Ez különben remek szemnyitó, mert elgondolkoztat azon, milyen nézeteket nevelnek belénk, illetve, mennyire hagyjuk, hogy a véleményünk, látásmódunk idomuljon a közvéleményhez. Nem direkt, de finoman sugallja, hogy a problémákat nem szem elől kell eltüntetni, hanem szemléletváltással valami jobbat kellene kidolgozni. A stigmát le kell venni, és ennek a kezdete, ha a saját gondolkodásunkban felismerjük az előítéleteket.

A történetek különben sokfélék – lesz keserves történet is, nagyon céltudatos emberek is. De mindegyik ember, akiket nem lenézni kell, hanem megérteni.

Érdekes, színes, nekem megvolt a magam felismerése olvasás közben.

 

Aki kurvának áll - Mint riportkötet: 85% regényszerű, de bő forrásból dolgozva. Interjúk, szociológia, politika.

Szubjektíven: 75% tetszett, hogy igyekezett minél bővebb merítést mutatni, és érzékenyíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3614160183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása