Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Hobbs: A nyomtakarító

Ghostman 2.

2018. szeptember 19. - BBerni86

Rablásos, merénylős, menekülős, terves.

Három fős csapat szeli a tengert, egy jachtra várnak. Csempészek vannak rajta, akik ékköveket visznek Makaó felé. A lövész, az átugró és a kapitány lecsapnak. A lövész leszedi a csempészeket, az átugró felderíti a másik hajót és megkeresi az ékköveket. De sokkal többet talál: a lövész a zsákmányt látva végez a társaival, elrejti a ghostman2.jpgnem várt árut, majd a szervezőnek jelenti, hogy csak ő élte túl, viszi a köveket. Angela a találkozási ponton vár, de a lövész helyett egy csomagot kap, benne a lövésze levágott feje és egy fenyegetés: adja vissza, amit ellopott! A nő nem érti, mi történt, és nem akar örökké menekülni. Csak egy ember van, akiben bízik, és aki megmentheti. Egykori tanítványa, a Szellem. 6 év után Jack üzenetet kap Angelától, és elindul, nem csak segíteni, de válaszokért is. Hova tűnt 6 évre Angela?

Erre a kötetre is sokat kellett várni, de megérte. Még akkor is, ha nem ért fel az első részhez, így is egy nagyon korrekt akcióregény, ami sok tekintetben okos is.

Zsánert tekintve keveredik benne a heist movie jelleg és az akcióregény. Hiszen egy rosszul sikerült rablás mindennek az alapja, a főszereplők csalók és tolvajok, akik mindig ügyködnek, de most küzdeni kell az életben maradásukért. Korrekt mind a két irány – az még érdekes is, ahogy a csempészeti rendszert vagy az ékkő piacot megismerteti a szerző. Tetszett a simlis trükkök sora is, ahogy elterveznek, megvalósítanak egy rablást, illetve átverést.

Az akciókat elsősorban a Laurence névre hallgató zsoldos indukálja, aki aztán pusztít, de tervszerűen és okosan. Mesterlövész, a kézi harc mestere és tele van trükkökkel. Az erőszakkal sincs baja – olyan lazán fejezi le az áldozatait, mintha délutáni teázásán ücsörögne. Ő van a főszereplők nyomában, és bizony több szinten megmérkőznek vele. Átverésben, de kézi harcban is szembekerülnek a történet egy-egy pontján.

De Hobbs rutinosan pörgeti a cselekményt, bevon új játékosokat, például a makaói triádok egyikét, és folyamatos lesz így a hajsza és a trükközés. Sokat mond, hogy a regény cselekménye durván két napot ölel fel, és abban a két napban sok minden történik.

A karaktereiben, vagy pontosítok, a főszereplőiben megvan a bűnözők azon bája, amiért drukkolunk nekik. Szellem, vagy Ghostman, ha a címnél maradok, nekem kifejezetten szimpatikus. Egy profi, akit már nem a pénz motivál, hanem a szórakozás. Luxus életet tudna élni, ha akarna, de az untatja. Ő akkor él igazán, amikor a nyakában az életveszély, és csak ő tudja kihúzni az ügyfelét a bajból. Antiszociális, rideg, de zseniális. Angela, egykori mestere viszont imád élni és tud is. A szakmában ő is profi, jó párost is alkotnak. A többiek érzelmileg egysíkúak, hideg profik, akik a haszonért dolgoznak.

Hobbs stílusos is, van humora a kötetnek. De még jobban élveztem, ahogy mondákat és mítoszokat emel be a történetbe. Karakterei szeretnek helyzeteket történetekkel példázni, így görög mitológia, de kínai életkép és jut a cselekménybe. Jópofák, színesek, tetszettek.

De, hogy azért kicsit negatív is legyek, az első rész kreativitása nincs benne. Az kifejezetten csavaros és okos könyv volt, bár ez is jó kis történet, annál egyszerűbb.

Remélem, van még Ghostman történet, elolvasnám szívesen – remélhetőleg, annyit sem kell rá várni, mint most az első és második rész megjelenése között.

 

A nyomtakarító - Mint akció: 85% érdekes, adrenalin dömping egy különleges világ emlékezetes figuráiról.

Szubjektíven: 75% a végét kicsit gyorsnak éreztem, de Szellem megint alkot. Bírtam!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1114248173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása