Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Lewis: Az ezüsttrón

Narnia 6.

2018. október 23. - BBerni86

Gyerekes, kalandos, varázsvilágos, helyesen cselekedős.

Eustace a narniai kalandok után vissza kell, hogy térjen ősszel az iskolába. Nem érzi jól magát ott, kívülálló, és az iskolában az erősek rendszeresen bántják a hozzá hasonlókat. Jill is ilyen lány, aki most a fiúval kénytelen menekülni az iskolai zsarnokok elől. Eustace nosztalgiázik is, hogy bár abban a másik világban lehetne… Jill nem neveti ki, hisz neki, és együtt kérik Aslan segítségét. Át is jutnak Narnia földjére, ahol feladatot kapnak. Caspian fia, Rilian 10 éve eltűnt, nekik kell hazahozniuk. Aslan jeleket mond a lánynak, melyek segítik a küldetést. Bele is vágnak, és segítőjükül egy narniai flanga, Borongány szegődik. Útjuk során eljutnak az Alsó Világba, az_ezusttron.jpgszembeszállnak egy boszorkánnyal és megtörnek egy átkot is.

Jó régen volt már, hogy Narnia regényeket olvastam. Pedig, része a klasszikus gyerekregény kánonnak, ahogy a nagy fantasy világok között is helye van. Addig jutottam, ameddig a megfilmesítés, vagyis az első 5 kötet. Most előszedtem a maradék kettőt, az elsőt ki is végeztem gyorsan. (Nagyon gyorsan olvashatóak a regények.)

Az ezüsttrón sok tekintetben a klasszikus meséket idézi. Van egy lenyűgöző mesevilága, a szereplőivel könnyen azonosulnak a gyerekek, és kalandos, színes az egész, tele pozitív üzenetekkel. Különben ez a rész is nagyon adja magát filmesítésre. Talán lesz is?

De ne szaladjunk ennyire előre! Ahogy Lewis szokta, most is lazán kapcsolódnak egymáshoz a kötetek. Aki ezzel kezdené a Narnia világ megismerését, gond nélkül belevághat itt is. A cselekmény, a szereplők, mind megismerhetőek innen. Akinek mondjuk, van előismerete, pár utalást jobban megérthet, és onnan kap pár plusz poént, de az is mindent érteni fog, aki nem olvasta az előző két részt, bár leginkább az előzőre vannak benne utalások.

A mesesorozat hatodik kötete ez, és Lewis most is tud bővíteni Narnia világán. Egy új tájra vezeti el a szereplőit, az Alsó Világba. Itt vannak új lények, új ellenség, új városok és tájak. Ahogy Lewis jó barátja, Tolkien, Lewis is nagyon színesen, képszerűen teremtett új világot, ahova elviszi magával az olvasóit.

A gyerekekre váró kalandok gyerekkalandok. Szórakoztatóak, színesek, de elsősorban a fiatalabb olvasóknak vannak szánva. Mivel a cselekmény pörög, én is gyorsan haladtam vele, csak éppen én előre ki tudtam számítani, hol és mik lesznek a csavarok. Én már akkor kitaláltam Rilian herceg személyazonosságát, amikor a gyerekeknek eszébe se jutott. Rutinos, felnőtt olvasó szerintem már ráismer az első megjelenésekor, pedig erre van kihegyezve a regény csavarja. De gyerekkönyv, és szerintem náluk működni is fog.

Nagyon pozitív a regény üzenete. Jó és Rossz harca van ebben is, és diadalmaskodik a Jó. Olyan erényeket ünnepel, mint a barátság és a bátorság, az összetartás.

Egyszerre tetszett és utáltam, ahogy Lewis a gyerekszereplőit kezeli. Gyerekek, hibáznak, tényleg hitelesek Narnia mesehős szereplői mellett. De akkor is az agyamra ment, ahogy pont az emberszerűségük miatt annyit bénáztak…

Most is ki lehet venni belőle a keresztény mitológiára az utalásokat, de ebbe inkább nem megyek bele. Én szívesebben olvasom gyerekkönyvnek, mint rejtett üzenetet keresek benne.

Nem bánom, hogy elővettem, korrekt gyerekkaland, de a sorozat végére még erőt gyűjtök.

 

Lewis: Az ezüsttrón – Mint gyerekkönyv: 95% komplex a világa, kalandos, tanulságos, és tényleg gyereksztori.

Szubjektíven: 85% tetszett, aranyos, de felnőtt fejjel nagyon kiszámíthatóak a fordulatai.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4614316157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása