Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Ryan: A hamu birodalma

Draconis memoria 3.

2019. január 04. - BBerni86

Háborús, sárkányos, kutatós, szövetséges.

A fehér sárkány kitört a rabságból, és háborút indított az emberiség ellen. Nem csupán a sárkányokat vonta irányítása alá, de létrehozta a fertőzöttek seregét is, akik emberek voltak, most félig sárkány szörnyek, és a szolgái. Erre a sorsra jutott Sirus is, akinek hadvezérként kell szolgálnia a fehéret. Ám van egy kis csapat, akik mindenre készek, hogy megállítsák a fehér pusztítását. Ehhez elő kell keríteniük egy régi, eltitkolt technológiát, aminek Clay ered a nyomába, Hilemore hajójának fedélzetén. A kapitány közben a háborúba is belekóstol. a_hamu_birodalma.jpgLizanne pedig a modern technikát igyekszik ötvözni az újjal, amit a fehér annyira meg akar akadályozni, hogy Lizanne halála az egyik legfőbb parancsa lesz.

Anthony Ryan biztos kézzel alkot olyan fantasy világokat, amelyekbe aztán jó hosszú trilógiák erejéig el lehet merülni. A Draconis memoria a nálunk másodikként megjelent sorozata, mely a jelen kötettel elérte a végét.

Van pár indok, miért kell ezt a sorozatot sorban olvasni, és nem a harmadik résszel kezdeni: egyetlen történetet mesél el a 3 rész, így aki nem sorba akarja olvasni, nem fogja érteni. Nagyon egymásra épülnek az események, szükségesek az előismeretek. A karakterek motivációi, egymás közti kapcsolatai is a részekkel együtt fejlődnek. Végül, de nem utolsó sorban Ryan egy nagyon összetett világot talált ki.

Ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy van egy fantasy világ, amiben mágikus lények élnek, és van egy rájuk épülő szövetség, amit akár világhatalomnak is nevezhetnék. Vannak különböző politikai frakciók, országok, és ezek között is vannak viszonyok. Van egy bonyolult történelme a világnak, amiben akad bőven homályos folt és rejtély, amit majd a szereplők fednek fel. Nagy területet, de sok karaktert is átfognak a regények, ez a kötet is. Nagyon sokrétű ez a világ, és olyan dolgokat, amelyeket már egy korábbi kötetben megismertünk, Ryan nem vesz át minden kötetben. Érdekel, mire képesek a véráldottak és melyik sárkány vére mire jó? Azt az első részben részleteiben megismerheted, de aztán a sorozta elvárja, hogy ezt már tudd és utalhasson rá!

A hamu birodalmának vezető eleme számomra a háború volt. A három főhős készíti a szuperfegyvert elő, amivel van esély a fehér és hadserege ellen. De folyamatosak a csaták és merényletek. Olyannyira, hogy nem egyszer egy másik, sárkányos és háborús sorozat ugrott be róla. Naomi Novik írta újra a napóleoni háborúkat, csak sárkányokkal. Abba se szerettem a túl sok csatát, a karakterek és a kisebb kalandok jobban lekötnek, itt is szenvedtem az egész háború monumentalitásával.

Nekem hiányoztak a mélyebben megfogott karakterek. Ez egy cselekmény- és világközpontú regény, és kevés súly van azon, a szereplők hogy élik meg a dolgokat. Csak mennek, és cselekszenek. Így amikor valami érzelmi történik velük, mint Clay és Kriz összejövése, az annyira derült égből villámként jön, és lóg is a semmibe, hogy nem tudok vele mit kezdeni. Fura. Pedig nem bántam volna, ha élnek és emberiek is ezek a szereplők, nem csak sakkfigurák a cselekmény alakulásában.

Nekem a Hollóárnyék sorozat még mindig jobban tetszik, de egyszer el lehetett olvasni ezt is.

 

Ryan: A hamu birodalma – Mint fantasy: 80% komplex világ, összetett szereplők. Akciójelenetekben, ármányokban erős.

Szubjektíven: 45% kevesellettem a karakterépítést és nem szeretem, ami ennyire háborús.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6414526592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása