Minden napra egy könyv

Ciccarelli: Az utolsó Namsara

2019. február 17. - BBerni86

Sárkányos, összeesküvős, lázadós, magára lelős.

Asha abban a tudatban nőtt fel, hogy megrontott lélek, akinek csak a baj jár a nyomában. Az anyja az életét adta, hogy az ősi mesékkel életben tartsa. Majd a kislány hatalmas tűzvészt szabadított a városra, amikor a meséivel idecsalta az Őssárkányt. Ő maga is komolyan megsérült, de túlélte. Felnőve apja harcosa lett, a legsikeresebb sárkányvadász, egy iskari. De szabadságát veszély fenyegeti: apja hozzáadná kedvenc hadvezéréhez, hacsak Asha addig le nem vadássza Kozut, az Őssárkányt. Ahogy a lány ezen dolgozik, rá kell jönnie, mennyi mindent az_utolso_namsara.jpgnem tudott eddig, vagy félrevezették. A sárkány története más, mint az apjáé. A bátyja elkezdi bevonni a dolgaiba, amik között nem egy felségárulás is akad. Mi több, Asha kezd beleszeretni egy rabszolgába. Lehet, hogy az iskari lázadásának is eljött az ideje?

Tudom, elsőre ezek teljesen idegenek. Mit jelent az iskari, a namsara? Miért írom egyszer kis, máskor nagybetűvel? De mint minden jó fantasy, ez a sztori is saját világot teremt, mitológiával, így ennek megismeréséhez el kell olvasni a regényt. A nazgúl is csak annak mond valamit, aki ismeri a Gyűrűk urát…

A világépítése ennek a kötetnek is kiváló. Ok, nem olyan mélységig, mint Tolkien, de egy YA fantasyhoz képest alapos munka volt. Történelmet kapnak a királyságok, és egy egyedi mitológia bontakozik ki, ha azért ismerős elemekre akadhatunk is benne. Nekem pl. a sárkánylovasokról és bukásukról beugrott nem csak a Trónok harca és Daeny, de az Eragon is. Ennek ellenére van olyan körítés, hogy merem az eredeti jelzőt rátenni. Ahogy a mesevilág és a valóság összekapcsolódik, azért.

Ahogy a Sivatag lázadójában is látjuk, hogy születnek a legendák, itt is valami hasonló van. Hogy a valóság hogyan alakul mesévé, a történelem miként lesz az Ezeregyéjszaka meséihez hasonló. Mert van valami arabos beütése is a történetnek, ha a fantasy világ miatt ez nem is mondható így ki. De azért, hogy sivatagos területen élnek, kaftánban járnak, az nagyon arabos. Csak éppen nem mohamedánok, hanem egy egészen más vallás követői, amelyben ott vannak, naná, hogy a sárkányok. És a Namsara és az Iskari.

A cselekmény jól ötvözi a kalandos, fantasy elemeket és az ifjúsági zsánert. Asha egy nagyon önálló, harcos leány, modern női hős. De neki is meg kell küzdenie olyan kérdésekkel, mint, hogy ki ő és hol a helye a világban. Szerelmes lesz, el kell döntenie, kihez lesz hű. Ha a világmegváltást levesszük a cselekményből, olyan konfliktusokat kell megoldania, mint akármelyik másik kamasznak.

Vannak jó mellékszereplők. Általában irritálnak a túl tökéletes szerelmei a hősnőknek az ilyen történetekben, de itt nem Torwin lesz a másik fókusz. Hanem Asha bátyja, Dax. Nekem kifejezetten tetszett az a szál, ahogy az apjánál nemesebb fiú hogyan akarja helyretenni a világukat. Vele is egy hős születik meg, és neki ehhez nincsenek is olyan mitikus, mágikus eszközei, mint a húgának.

Kellően zárt is a sztori, ha nem lesz folytatás, akkor is minden a helyén van benne.

Alapvetően szerettem, jól el is szórakoztam rajta, legfeljebb egy kicsit mélyebb tanulság jöhetett volna még bele. Nyomozom, lesz-e a második kötet.

 

Ciccarelli: Az utolsó Namsara - Mint YA fantasy: 90% ötletes világ, kalandos, a mindennapi életre is átvetíthető konfliktusok.

Szubjektíven: 85% nagy kedvencem, ahogy a valóság mesévé válik, itt kaptam ezt is bőven.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr714628630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.