Minden napra egy könyv

R. Kelényi: Mennyei bűnök 2.

Riva nővérek 2.

2019. április 17. - BBerni86

Nyomozós, kosztümös, romantikus, zárdai életes.

Blanca álcája megáll, sikeresen bekerül a Sant’ Ambrogio zárdába. Már az első nap tapasztalnia kell, hogy Katharina hercegnő nem túlzott. Nőiségében alázzák meg, a szüzességi vizsgálat egy erőszakkal ért fel. A lány már nem csak a húgaiért, de az itt szenvedő novíciákért is kész kémkedni, és leleplezni Maria Luisa nővér mennyei_bunok2.jpgmocskos ügyeit. Miközben a rajztehetsége miatt felfigyelnek rá, ő a némaságba menekült Elena barátságát és segítségét igyekszik megnyerni. Kutakodik, és egyre sötétebb titkok nyomára bukkan. Eközben Marco is álcába bújik, gyóntatópapként jár be és igyekszik a törvény előtt felelősségre vonni a zárda romlott vezetőit, és korrupt feletteseiket. A férfinak szembe kell néznie azzal is, hogy Blanca egyre többet jelent a számára. Lehet számukra jövő?

Ahogy az első résznél írtam, a második részre összpontosul a krimi. Az elsőben megismertük a szereplőket, a vádat, amit be kellene bizonyítani. Most pedig jöhet a kémkedés, nyomozás és a felelősségre vonás. Tetszett az első rész is, de ez talán jobban. Eseménydúsabb lett.

A cselekmény megint két nézőpontból bontakozik ki. Marco a zárdán kívül, Blanca a nővérek között keresi az igazságot és a bizonyítékokat. Fordult a hangsúly is: az első részben Marco szálát találtam izgalmasabbnak, az volt a krimisebb. Most Blanca részei az izgalmasabbak, a nyomozás tényleges része.

Érzelmileg is fordul a kocka. Míg korábban a lány volt tele érzelmekkel, és az élete eseményeit ezek köré szervezte, most Marco kénytelen szembenézni magával és a vágyaival. Tetszett a folyamat, ahogy a karakter fejlődik érzelmi téren. Amikor megismertük, önpusztító, élvezetekbe menekülő férfi volt. De most szerelmes lesz, lassanként ezt fel is ismeri, és képes változni miatta. Komolyodik, életcélt talál, és meglepő gyengédséggel közeledik a lány felé.

Ha most úgy tűnik, van komolyabb szerelmi szál, hamar kiábrándítok mindenkit: Blanca még nem is gondol ilyesmire, egy friss nemi erőszak élmény után ez nem is meglepő. Marco is küszködik magával is, azzal is, mennyire és hogyan közeledhet a nőhöz. Így a sorok közül ki lehet olvasni az érzelmeket, de hagyományos értelemben nincs szerelmi szál. (A 3. kötetben lehet, hogy ez változni fog.)

Ha már emlegetem, hogy őszre tervbe van a harmadik rész, hamar egy tippem is megosztom. Ott 5 évvel később vesszük fel a fonalat. Leona ott 17 lesz, és már itt van egy elgondolkoztató rész róla, amikor beismeri, hogy nem a nővére, ő volt az elvakult késelő. Szerintetek angyal vagy démon lesz belőle? Esetleg egy önbíráskodó? Majd kiderül.

A szerző stílusa is ismerős lesz, akik már olvastak R. Kelényitől. Minimálisan nyelvében is jelzi, hogy nem mai a történet. De nagyon mesélős, olvasmányos a szöveg, nagyon könnyen haladni fejezetről fejezetre.

Az üzenete mai, simán illeszkedik a #metoo kötetek közé is. Mesél arról, hogyan használták ki a nőket, és mennyire tehetetlenek voltak ellene a XIX. században. Míg nem ismerte fel valaki, hogy vannak eszközei. Harcolhat magáért, jobbat és többet érdemel, mint amit kapott.

Végül, az alapja igaz történet. Ez ad neki némi pluszt, bár engem nem lep meg, hogy milyen botrányok mentek az egyházon belül. Voltak, vannak, lesznek is – ki is ábrándultam már.

 

R. Kelényi: Mennyei bűnök 2. – Mint történelmi krimi: 80% hangulatos, jó tempójú, hiteles szereplőkkel, szórakoztató krimi.

Szubjektíven: 83% a rejtély és a krimi lehetett volna több, de bírom a szereplőket, hangulatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5214758739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.