Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

SpoilerZóna

Natt och Dag: 1793

2019. június 23. - BBerni86

1_31.jpgA vízből egy torz holttest kerül elő. Szerencsétlennek életében igazi borzalmakat kellett kiállnia: eltávolították a kezeit és lábait, megvakították és a nyelvét is kivágták. Ki tette ezt vele és miért? Megölték? Mi történt vele?

A rendőrségnek se eszköze, se tehetsége, se ideje egy ilyen horderejű ügy megoldására. A rendőrfőnök régi barátjához fordul segítségért. Cecil Winge korábban az ügyészség legjobb embere volt. A jogi egyetemen is zseninek számított, sokkal korábban is végzett a korosztályánál. Ő az igazat kereste, és új gyakorlatot hozott a bíróságokra. Egy gyönyörű nőt vett el szerelemből, úgy tűnt, igazi csodagyerek. De tüdőbajt kapott el, és hamarosan meg fog halni. Elhagyta a feleségét is, most már csak a véget várja, de az egykori barátnak szívességből még segít nyomozni.2_40.jpg

Ő jön rá arra, hogy a torzót direkt tették ilyenné, nem háborús sérülései vannak. Valaki módszeresen megfosztotta a végtagjaitól és érzékeitől. Az utca embere nem beszél, de egy egykori katonával az utcákat járva Winge szagot fog. A férfi ruhái különleges posztóból voltak, azt kezdik el lenyomozni. Így jutnak el egy bordélyba, ahol a leggazdagabbak kiélhetik a legperverzebb vágyaikat is. A torzót az ő küszöbükön hagyta valaki pár hónapja, és itt fogadták be. Hímringyót csináltak belőle, akivel a gazdagok kedvükre szórakozhattak és fajtalankodhattak. Imádták, vagyonokat kerestek itt vele. A torzó meg tűrt, mi mást tehetett volna? Egy undorító szokása volt, amiről nem tudták leszoktatni. Ette a saját ürülékét. Nem megölték, de ez az életmód végzett vele és a hullát kidobták.

3_34.jpgWinge már azt akarja elkapni, aki torzóvá tette és ennek a mocskos helynek a gondjaira bízta.

Kristofer Blix 17 éves kamasz, akinek a háborúban felcserként kellett helytállnia sebész tanára mellett. A háborúnak vége, és a sok borzalom után a fiú csak szórakozni akar. Stockholmba megy, ahol egy hozzá hasonló fiúval szerencsejátékozni kezdenek. Egy ideig arany életet élnek, de aztán mindent elvesztenek, hatalmasak az adósságaik. A barátjából hímringyót csinálnak, őt eladják egy ijesztő férfinak. Blix egy elhanyagolt, romos kastélyban találja magát, ahol a ház ura egy fiatalembert tart fogva. Totálisan el van kábítva. A gazdag úr közli, azt akarja, hogy vakítsa meg, vágja ki a nyelvét, vagdossa le a végtagjait. De maradjon életben. Ha ezt elvégzi, visszakapja a szabadságát. Ellenkező esetben mindketten meghalnak és a kutyájával eteti meg a hullájukat. Blix undorodik magától, de élni akar és megkezdi a műtéteket. Nagyon sajnálja az egykor jóképű, szép fiatalembert, akinek különleges gyűrű volt az ujján. 4_32.jpgAmikor azt a kezét kell levágnia, a gyűrűt a szájába adja, és segít neki lenyelni. Amikor átjut a belein, megkeresi, és segít megint lenyelni neki. Ennyit tud tenni érte. Blix naplót vezet, és amikor kész a torzó, elmehet. Blix visszamegy a városba, de már csak a halált várja. Hogy kiderüljön, mi lett azzal a szerencsétlennel. Amikor hall a torzó hullájáról, készül az öngyilkosságra. Ám akkor a fogadós lánya, ahol inni szokott, kér egy szívességet: csináljon neki egy főzetet, amitől elmegy a magzata. Blix úgy érzi, egy életet el kellett vennie, most egyet megmenthet. Még nem végez magával.

Anna Stina stockholmi szegény lány volt, aki szépült, ahogy kamaszodni kezdett. Az egyik környékbeli fiú meg akarta erőszakolni, de a lány ellenállt. A súlyosan beteg anyja ekkor hal meg, és a fiú szülei feljelentik a lányt. Azt hazudják, ő csábítgatta a fiukat és amikor az nem akart pénzért lefeküdni vele, nekiesett és bántotta. Az igazság senkit nem érdekel, a szűz Anna Stinát szajhaként elítélik és a fonóházba küldik a büntetés idejére. Ahol van egy szadista őr, aki időnként kiszemel egy lányt és halálra, vagy majdnem halálra veri. Ahol keményen kell dolgozni hajnaltól estig, minimális bért kapnak, amin még a saját ételük is meg kell venniük. A lány a szökésen töri a fejét. Eddig egy nőnek sikerült, az ő történetét kezdi el összerakni a többiek meséiből, és rájön, hol szökhetett el. Egy barátnője lesz itt, őt szívesen bevenné a tervbe,de a nő azt mondja, már csak másfél hónapja van itt, azt már letölti, és akkor szabadon mehet el. Nyomorult nem sejtette, hogy a szadista őr őt halálra veri még a héten. Anna Stina az igazgatót környékezi meg: a férfi gyűlöli a felettesét, akit most kineveznek és gazdagon elmegy. Anna Stina azt mondja, ha ő elszökne, azzal még a kinevezés előtt neki támadhatna, hogy vagyonokat költött a 5_24.jpgfonóház biztosítására, mégis szöknek a lányok. Az igazgató bele is megy az alkuba, küld a lányhoz egy őrt, aki elkíséri a régi építkezés helyére. De az őr nem elengedi a lányt, előtte még megerőszakolja. Anna Stina megtörve ugyan, de élni akar, és kiszökik innen. Stockholmban a barátnője tervét követi: elmegy a fogadóshoz, akinek évekkel korábban elszökött a lánya, aki hasonlított Anna Stinára. A férfi saját lányaként befogadja. A lány jól érzi itt magát, megszereti a nevelőapját, és jól boldogul kocsmáros kisasszonyként is. Ám rá kell jönnie, az erőszakoló őr teherbe ejtette. Nem szülhet ide fattyat, a kocsmáros ezért kidobná. Szerencsére jár ide egy orvostanhallgató inni, tőle kér segítséget.

Anna Stina rendszeresen issza az italt, amit a fiú hoz neki. Pár hónappal később Blix elmondja neki, csak gyógyitalt itatott vele. Már túl késő, hogy végezzen a babával. De ő elment a paphoz, bejelentette magukat, mint jegyespár. Összeházasodnak, neve lesz a kicsinek, az övé. A kocsmáros nagyon örül nekik is, az unokának is. Blix a lányra bízza a naplóit, és arra kéri, vigye el Wingének, majd sétálni megy. Blix vízbe öli magát, Anna Stina az özvegyeként viszi el a naplókat a kért helyre.

Winge a naplókból kirakja a sztorit, boncoltatja a torzót, és megleli a gyűrűt. Lenyomozza. Kiderül, a férfi a kormány egyik kémje volt, aki a francia forradalomról jelentett és gyanús elemeket keresett a svéd nemesség köreiben is. Az utolsó megfigyeltje Balk volt.

Elmennek hozzá, aki már várta Wingét. Mindent bevall, és tudja, a férfi szokása, hogy a bíróságon engedi elmondani a történetét a bűnösnek is. Ő bevall mindent, ő tetette ezt Daniellel. Kettős céllal: ha a nép megtudja, hogy egy nemes mit tett egy közülük valóval, itt is kitör majd a forradalom, ez lesz a szikra. Daniel pedig 6_1.jpgbűnhődést érdemelt. Elmondja, az apja a család utolsó sarja volt. Magának való, kegyetlen ember. A szomszéd birtokosnak egy beteg lánya volt, aki öntudatlanul hevert egész nap. A férfi feleségül kérte és kapta, azzal az ígérettel, hogy vigyáz rá, és egyesíti a két birtokot. Mindenki ledöbbent, amikor hónapokkal később rájöttek, hogy a nő terhes. Balk lett a fia, aki az apja állandó fenyítésében nőtt fel. Szeretett bejárni az anyjához, aki egész nap csak mozdulatlanul hevert. De ahogy közbe ránézett, lassan mozdítani kezdte a kezét. Balk türelmesen várt az anyja simogatására, hónapokat, de az asszony nem simogatott. A fia arcába karmolt, melyben a saját és kínzója vonásait látta egyesülni. Ahogy jobban lett, talált magának hobbit. Lepkéket kapott el, tépte ki a tagjaik, és hagyta őket döglődni az ablakon. Már nem élt sokáig. Balk egyedül, szeretet nélkül, így nőtt fel.

Az apja halála után vagyont örökölt, minden rá szállt. Menekülni akart innen, Franciaországba ment. Ahol a jóképű Daniel a barátja lett. Együtt mentek vissza Svédországba is. Életében először volt egy barátja. Ám ledöbbent, amikor Daniel elvitte a bordélyba, ahol a hozzá hasonlóan gazdagok fajtalankodtak és kínozták az embereket. Daniel naivan nem értette, mi baja. Hiszen az apja is idejárt... Balk elborzadt, és gyanús lett neki Daniel. Ahogy a holmiját átnézte, megtalálta a leveleit, melyben róla írt jelentéseket és hazugságokat, mintha a francia eszme követőjeként forradalmat akarna kirobbantani. Akkor robbant valami 1793.jpgbenne, az anyja jutott eszébe. Szerzett egy sebészt, és ahogy az anyja a rovarok, ő most Daniel testét szaggattatta darabokra, és jutott eszébe, lehet az a forradalmár, akinek Daniel beállította. Vesszen minden, ez a világ nem érdemel többet!

Winge börtönbe záratja, de még a tárgyalás előtt felkeresi Daniel utolsó levelével. Amiben azt írja, kiszáll a kémkedésből, mert megtalálta a lelki társát. Balk volt az, akivel új életet akart kezdeni. A megtört Balk belemegy, hogy átveszi egy halálra ítélt helyét, és úgy kivégzik, hogy senki nem tudja meg, mit és miért tett. Még meg is köszöni a férfinak, hogy elhozta neki a levelet.

Winge az ivóban kiönti a lelkét a nyomozótársának. Ő hamisította azt a levelet, nem Daniel írta. Elmeséli azt is, mit tett a saját életével. Amikor már tudta, hogy haldoklik, nem akarta, hogy a felesége majd beleroppanjon a bánatba. Keresett egy jóravaló, remek fiatalembert, akivel nagyon összebarátkozott, és hazavitte magával. Azt akarta, a neje és a férfi kerüljenek közel, és majd ha ő elment, egymásban vigaszt találjanak, új szerelmet. Látta, ahogy működni kezd a terve. Szimpatikusak voltak egymásnak. Csak azzal nem számolt, hogy amikor egy este köhögve hazament, nem hallotta meg őket együtt. Rájuk nyitott az ágyban. Az azért fájt neki, így nem bírt otthon maradni. Akkor költözött el. A neje most terhes, nem tudja azt sem, melyiküké a baba.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6414904172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása