Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Bernard: Alma Mahler

Bécs múzsája

2019. augusztus 18. - BBerni86

Művészetes, házasságos, saját utat keresős, kosztümös.

Két lánytestvér közül az idősebb és egyben a szebbik volt. Szerette a zenét, ügyesen játszott, és zeneszerzést is akart tanulni. Alma már fiatalon is tudta, mit akar az élettől. Jelentősnek lenni, és mivel nőnek született, ehhez egy híres férjre volt szüksége. Az első kiszemeltje az ünnepelt festő és a nők bálványa, Klimt volt. Aki a bécsi szépséget modellnek és szeretőnek is akarta volna – a lány szíve belerepedt, amikor felfogta, ennél többet nem 8_18alma_mahler.jpgkaphat a festőtől. Egy estélyen ismerkedik meg az ünnepelt zeneszerzővel és karmesterrel, Gustav Mahlerrel. A korkülönbség ellenére hamarosan házasok, és Alma képes a saját ambícióit háttérbe szorítani, hogy jó feleség és anya lehessen. De egy ponton képtelen megtagadni magát, és keresi az önérvényesülés útjait, akár a házasságán kívül is.

Meghatározó, XX. századi nők. A sorozat Coco Chanel történetével nyitott, most megérkezett a bécsi Alma Mahler. Egy sokkal megosztóbb személyiség, egy izgalmas élettel. Nem véletlen, hogy beválogatták a róla készült regényt a sorozatba.

Két oldalról lehet közelíteni a regényhez. Olvashatjuk, mint romantikus történetet. A történelmi háttér, a szöveg és a cselekmény messze többé teszi nyálregénynél, de tény, hogy fontos eleme a cselekménynek a szerelem. Alma szenvedélyes, élni akaró fiatal nő, aki okosan lavírozott a férfiak között. Nem véletlenül kapta a kötet a Bécs múzsája alcímet. Klimt le akarta festeni, Mahler mellette írta a legnagyobb darabjait, és aki kicsit előrelapoz az életrajzban, a regényen túli életére, a következő férjei is mind kiemelkedő művészek voltak, csak más területen. Ahhoz, hogy Alma valakit szeressen, szüksége volt arra a pluszra, ami a nagy szellemek sajátja.

3 férfival való kapcsolata kap ebben a kötetben helyet, és mindegyik a nő más arcát mutatja. A még némileg naiv lány első szerelmét egy meghittebb, a kor sémájának megfelelő házasság követi, hogy aztán jöjjön egy szenvedélyes, nagy szerelem, ami mindent felbolygat. Ezért olyan kettős Alma megítélése: sokak szemét csípi, hogy megcsalta Mahlert, és a férfi korai haláláért a feleségét is hibáztatják.

Azonban ez a regény máshogy közelít. Nem a szerelmi szenvedélyre teszi a súlyt. Ok, Gropius fiatalabb és helyesebb, szexuálisan is többet ad a nőnek, de Bernard kihangsúlyozza, hogy mellette Alma magát is kereste. Mahler mellett Mahler felesége volt – a férje szerette, de eléggé úgy kezelte, mint egy ékszert, nem társként. Alma többet akart, megkereste és elvette. Igen, erkölcsileg el lehet ítélni, de meg is lehet érteni. Önmaga akart lenni, boldog akart lenni – ha a módszer vitatható, az igény jogos.

Alma Mahler modern, korát meghaladó nőként lép itt elénk. Aki küzdött a saját sorsáért és boldogságáért. Ezért lehet a sorozat tagja, Chanelt követve.

Szerencsére a regény kidolgozottsága is méltó a remek Chanel sztori követésére. Bernard remek karakterrajzokat írt, a szereplők szinte életre kelnek a lapokon. A cselekmény mozgalmas, de kényelme és feldolgozható. Intelligens, de olvasmányos a szövege is.

Nem tudok elmenni mellette, a sorozat külleme, ezé a köteté is nagyon tetszik.

Jó volt ez a kötet is, már alig várom a következő életrajzi regényt: Edith Piaf érkezik majd.

 

Bernard: Alma Mahler – Mint történelmi romantikus: 95% filmszerű jelenetek, erős karakterek, hű korrajz, jó szöveg.

Szubjektíven: 90% ha nem is értettem egyet mindenben a hősnővel, a története lenyűgöző.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2115009586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása