Minden napra egy könyv

Fargetton: Szökevények éjszakája

A lista 2.

2019. december 06. - BBerni86

Képességes, szabadító akciós, nyomozós, baráti társaságos.

3 év telt el a végzetes események óta. A fiatalok külön úton járnak, és nem is sejtik, mennyi hazugság veszi őket körbe. Timothée halottnak hiszi a lányokat, és abba is belement, hogy őt a világ halottnak gondolja. Így részt tud venni egy kísérletben, mely segítene használni az erejét, és elérni, hogy képes legyen fájdalom nélkül 12_6szokevenyek_ejszakaja.jpgmegérinteni másokat. Izia és Morgane a szüleikkel rejtőznek, Nathan tartja köztük és velük a kapcsolatot, míg Klein után nyomoz, és lassan eljut a neten mindenhova. Sam kiállt a világ elé, és apja munkásságának reklámarca lett. Mikor bejelentik, hogy Klein egy üzenetet készül élő adásban leadni, mindenki a helyszínre siet. A kamaszok újra találkoznak, fellángolnak a régi érzelmek, miközben egy túszdrámát is túl kell élniük és kiszabadítani a hozzájuk hasonlókat.

Mikor érdemes folytatást írni? Ha a szerzőnek van egy olyan ötlete, ami értelmesen továbbviszi a története cselekményét. Nem mindig jön össze, a siker van akkora úr, hogy kierőszakolják a folytatásokat akkor is, ha annak semmi életképessége.

Fargetton története annyira nyitva maradt, hogy egyértelmű volt, hogy lesz még folytatása. Itt is van, és meglepő módon egy 3 éves időugrással indít. A karakterek már kamaszok, 17 évesek. Más mindenki élete, a világ is sokat változott. A szerző ezeket pillanatok alatt felvázolja. Könnyű dolga van, hiszen a karakterei jellemét nem változtatta meg. Abban ugyanolyanok, mint az előző rész végén voltak. Tulajdonképpen csak annyi értelme volt az időugrásnak, hogy komolyabbak lehessenek a szerelmi szálak. A 17 évestől nem olyan meglepő az első szerelem hatalmas lángolása, mint lenne 14 évesekkel.

Érezni benne azt is, hogy ezzel a kötettel csak előkészít egy nagyobb történetet. Ez egy filler, egyetlen éjszakának az eseményei, amelyek átvezetik a szereplőket egy más világba, ahol a mutáns gyerekek rejtőzködve, de összekapcsolódva létezhetnek. Teremt egy olyan burkot, amelybe számtalan történetet bele lehet vinni a későbbiekben.

Ezért nem is volt ennek a résznek igazi drámája vagy konfliktusa. Az eredeti mutáns srácok összejönnek, és akcióznak egyet, miközben némi érzelmi feszültséget is sikeresen kezelnek. A regény cselekményközpontú, Fargetton végig pörgeti az eseményeket. Egyszer kémkednek, máskor túszul ejtik őket, majd ők mennek szabadító akciót végrehajtani… Az egyik szerelmes pár egymásra talál, a másik inkább abban marad, hogy jobbak barátoknak, mint párosnak. Az unalmas semmiképpen sem a kötetre illő jelző.

Sajnos, a tartalmas sem az. Ez egy adrenalin löket, ami azonban csak a felszínt kapargatja. Egyik feszült helyzet a másik után, de érzelmileg nem érint meg. Nem éreztem benne az események tétjét, gyorsan lezajlott minden. Ismerős valakinek a 24 című sorozat? Ez kb. olyan volt, csak Jack Bauer helyett szuperképességű kamaszok akcióznak.

Fargetton stílusa most is olvasmányos, igyekezett karaktert is adni a szereplőinek. A leginkább Timothée volt számomra az emlékezetes, akinek a szövegeiben benne volt az a félszegség és magány, ami a fiú sajátja.

Akad benne egy kevés humor, de alapvetően nem komédia akar lenni. Ez egy ifjúsági adrenalin löket, aminek simán születhet még folytatása.

 

Fargetton: Szökevények éjszakája - Mint ifjúsági: 65% izgalmas cselekmény sok akcióval és sok érzelemmel. Tipikus filler.

Szubjektíven: 60% az előző kötet után többet vártam. Akciós, de a dráma elmaradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1615337210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.