Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Stohl: Royce tarol

2019. december 12. - BBerni86

Tévéműsoros, nézettségért küzdős, családi, átverős.

A Royce család anyából, két lányából és a fiából áll. Évek óta egy valóságshow főszereplői, sokáig ők voltak a csatorna NO1 műsora. A kisebb lány, Bentley titokban normális életre vágyik: már unja a lázadó lány szerepét, amikor ő igazából főiskolára szeretne járni. A terveinek azonban várnia kell, mert nem biztos, hogy újabb évadra 12_12royce_tarol.jpgberendelik a család történetét. A lány pedig felméri, abba az anyja és a nővére beletörnek. Valahogy műsoron kell maradni! A nővére, Porsche képes lenne egy kamuházasságra. Az öccsének súlyosbítani akarják a játékszenvedélyét. Az anyjuk meg szokás szerint vasmarokkal szorítja a gyerekeit. Ideje, hogy Bentley kézbe vegye az irányítást, mielőtt a nővére beleszeret a kamu pasijába, az öccsét lecsukják illegális szerencsejátékért és az anyjuk kikaparja valakinek a szemét. Közben az egyetlen helyes srácra is rábukkanhat, aki nem a kamu szerepét kedveli…

A valóságshow napjaink egyik menő, tévés ágazata. Sok típusa van már, el is tudok szörnyedni, mennyi. Ide tartoznak a zenés és egyéb tehetségkutatók, a párkeresők, a túlélő show, meg a házba költözéses förmedvények, de már magyarul is volt több olyan, hogy híres párok, családok produkálták magukat a kamerák előtt.

Nem ezzel a regénnyel fejtem meg, miért nézik olyan sokan ezeket. De azt abszolút jól megmutatja Stohl, hogy mennyire mű ez a világ. Ugyanúgy forgatókönyvekkel dolgoznak, és valóságot ezek a műsorok csak nyomokban tartalmaznak. Erősen befolyásolva vannak az események, a szereplők és annyira mű fordulatokkal dolgoznak…

Stohl, ha olyan mértékben nem is, mint Ben Elton a maga, hasonló regényében, lerántja a leplet jó pár átverésről, amit a tévé sugároz. Aki elolvassa ezt a könyvet, így több lehet azzal, hogy nem csak jól szórakozik olvasás közben, de utána más szemmel néz a tévé műsoraira. Már azt kérdezi magában, hogy ki volt a szerző, és milyen hatást akarnak ezzel elérni, és nem hisz el mindent gondolkodás nélkül.

Tetszett a kötetben, hogy nem nyálas irányba halad a cselekmény. Ugyan némi romantikus szálat tartalmaz, de az tényleg csak csepp fűszer az amúgy a show háttérét feltáró ifjúsági történetben. Bentley szerelmi szála elég vérszegény alapból, Porsche ál-jegyessége és házassága… az már egy egészen más történet. A háttérben van ez is, több benne a romantikus vonás, de azért az a csavar a végére… Maradjunk annyiban, ez sem egy szokványos YA kompatibilis szerelmi történet.

Eltalált a hangulat. Van benne bulváros rész, de annak kicsit a fricskája is. Van humora. Van tipikusan kamaszos felütés benne, lelki gyötrelmeket is boncolgatva.

Alapvetően cselekményközpontú regény, de a karakterekre is odafigyelt a szerző. Bentley a kiemelt szereplője, de fokozatosan építi a családja alakjait is a szerző. Szerettem, hogy itt nagyon nem hősökről van szó. Mindenkinek, még a főszereplőnek is megvannak a maga hibái, és messze van a tökéletestől bármelyik szereplő. De így képesek fejlődni is: Mercedes menedzser helyett felfedezi magában az anyát, Porsche rálel a szerelemre…

Igen, kicsit annak ellenére is mese, hogy a kulisszák és a látszatok mögé visz be. De egy szórakoztató, tanulságos mese, ami megnevettetett. Bírtam ezt a könyvet!

 

Stohl: Royce tarol - Mint YA: 90% a csavar kissé erőltetett, de jó a leleplezős vonal, érdekesek a szereplők is.

Szubjektíven: 95% jókat nevettem rajta, a legtöbb szereplő még hozzám is kezdett nőni.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2515349646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása