Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Carlson: Karácsonyi póni

2019. december 25. - BBerni86

Karácsonyi, kívánságos, farmot életben tartós, gyerekszemszögű.

Lucy minden vágya, hogy neki is legyen egy pónija. A kisvárosban álmai hátasa, Füstös éppen karácsony előtt lett eladó. A kislánynak azonban álmodnia sem szabad ilyesmiről: az édesapja halála óta anyjával és nagyanyjával a farmjuk életben maradásáért küzdenek, és a nagy gazdasági világválság az ő terheiket is növeli. Lucy imáiban így azt kéri, érkezzenek szállóvendégek hozzájuk. Másnap egy lerobbant kocsinak hála George és12_25karacsonyi_poni.jpg Veronica náluk kötnek ki. A szépséges nő színésznőnek indul Kaliforniába, a megnyerő fiatalember pedig munkát keresne ott, hogy gyűjthessen az egyetemi tanulmányai befejezésére. Ahogy Lucy összebarátkozik a férfival, már azért imádkozik, hogy az anyja mosolya térjen vissza, és talán George lehetne az új apukája… ez jobb lenne, mint egy póni.

Pont karácsonykor fog kibújni belőlem a Grincs, mikor máskor, így ezt a nagyon karácsonyi, nagyon mesés történetet most szinte utáltam. Lehet karácsony, vagy sem, ez túlságosan hihetetlen ahhoz, hogy én szeressem.

Igyekszem nem nagyon lelőni a történet fordulatait, de a fülszöveg is előrevetít már dolgokat. A történet tipikusan olyan, amikor a szegény, de nemes lelkű kislány kívánságai teljesülni kezdenek karácsonyra. Pont ez volt a bajom: ez sokkal mesésebb, mint ami hihető. Lucy nem is egy, de három karácsonyi csodát kap egyszerre. Ami a kislánynak tök jó, az olvasó gyerekeknek visszaadja a hitét az ünnepekben és a varázslatban, én viszont folyamatosan morogtam, ahogy egyre boldogabb minden és mindenki a kötetben. Komolyan, ha Lucy azért imádkozna, hogy a világválság érjen véget, akkor mi történt volna?

Ami a legjobban irritált, a történet szerelmi szála. Mivel a gyerek a narrátor, ebből nagyon keveset kapunk, de így is több volt, mint ami nekem jól esett. Eleve, a mániám a szereplők kora. Lucy 8 éves – azt hagyjuk is, mennyivel gyerekesebb, mint a kora. Inkább egy boldog óvodás, mint egy kisiskolás. Ami azt jelenti, hogy az anyja a 20-as évei közepén jár minimum. Özvegy, dolgozik, kemény élete van, tuti, nem egy Hamupipőke. George, a jóképű egyetemista meg beleszeret annyira 5 nap alatt, hogy a nyakába veszi gyerekkel és gondokkal teli farmmal együtt? Ő lehet vagy 22-23. Kb. az a szint, mint a Perzselő menedékben. Az ilyen álompasi legfeljebb a regényekben fordul elő.

Zavart az is, mennyire idilli minden szereplő. Még Veronica is, aki kicsit flörtöl az apának kiszemelt George-dzsal, ő sincs démonizálva, csak egy felszínes szépség, aki a külsejével igyekszik boldogulni.

Szerethetném, hogy ebben a kötetben megvan a karácsonyi csoda. Szerethetném, hogy Carlson a narrációban abszolút vissza tudta adni a gyermeki hitet és csodavárást. Még akár azt is díjazhatnám, hogy egészen olyan hangulatot teremetett, mint A mi kis farmunk világában. De egyszerűen ez nem ment most nekem.

A karácsony is abszolút téma benne. Az egész alatt zajlik a karácsonyi készülődés, és a karácsony napját is látjuk. Hogyan ünnepli a közösség – ebben a korszakban templomba mennek és betlehemeznek – és a családok. Ünnepek alatt érdemes olvasni.

A Grincs nyert, ez nem hozott karácsonyi hangulatba. A mesét szeretem, de ez giccses.

 

Carlson: Karácsonyi póni - Mint gyerekkönyv: 55% pozitív hangulatú és kellően ártatlan a narráció és narrátor. Naiv.

Szubjektíven: 40% annyira mesének éreztem, hogy az fáj. Karácsonyi csoda veri a valóságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6315365030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása