Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019

2020. január 01. - BBerni86

Ijesztő, másvilági, titokzatos lényes, változatos.

Mira és Dora nővérek, akik a világ végét igyekeznek túlélni. Vámpírok és zombik járják a Földet – amikor Dorát megmarja egy zombi, az addig védelmezett húgnak kell kitalálnia, hogy boldoguljanak a későbbiekben. (Curo ergo sum) Egy sivatagi törzs az éhhalál szélén áll. Hiába áldoznak kecskét, a forróság nem szűnik. Silími feladta, 1_1az_ev.jpghogy elmenjen az istenekhez, és kiderítse, hogy kaphatják vissza az esőt. (Akié az eső) Egy fiú és egy öreg együtt igyekszik túlélni a posztapokaliptikus világot. Amikor az öreg beteg lesz, a fiú a városba indul vele, hogy orvosságot szerezzen – közben őrzi a tanultakat és a túlélés módját. (Nem rászoruló) Piroska egykor előkelő asszony volt, de a férje halála után mindenét elvették. A férjet vegetatív állapotban visszakapja ugyan, az életét nem. Az idős asszony egy bányában kap állást, ahol az emberek a bányalidércről suttognak. (Jó szerencsén innen és túl)

Örömmel tapasztalom, hogy egyre sűrűbben jelennek meg novellás kötetek magyarul is. Az év magyar science fiction és fantasynovellái a 2. évnél jár, és nagyon bízom benne, hogy lesz 2020-as válogatás is. Egy friss, ötletes gyűjtemény ez, melyben régi és új kedvenceket is találhatunk magunknak.

Egyre biztosabb vagyok benne, hogy neki kell kezdenem Gaura Ágnes vámpíros sorozatának. Novellákat már olvastam tőle, bejön a stílusa és a történetei is jók. A Curo ergo sum az egyik kedvenc történetem volt a gyűjteményben. Miközben van benne horror elem, hatásos a bemutatott világkép, nagyon emberi és egyetemes is. Szórakoztat, posztapokaliptikus sci-fi némi fantasy elemmel, de a mélyén egy nagyon szerethető üzenet áll. Az tesz minket emberré, hogy társas lények vagyunk, és gondoskodnunk kell egymásról. Nem attól leszünk szörnyek, hogy fizikailag milyenek vagyunk. Amíg szeretünk és áldozatot hozunk a szeretteinkért, igazából emberek maradunk.

Sok történetben jelenik meg ezen kívül is sötét hangulat, egészen horror közeli képek. A mitikus lények is klasszikus horror karakterek: vámpírokon túl farkasemberekkel és istenekkel is találkozhatunk a lapokon.

Nagy a változatosság, nem lehet tudni, melyik történetben mire bukkanunk. Az egyik olyan, mint egy régi mítosz. Majd urban fantasy következik, egy olyan sötét ötlettel és a jelen képével, hogy egészen borzadva teszem le a kötetet a végén. Sok mesei elemmel is találkozhatunk: üdítő is, ahogy a nemzetközi hatások mellett valami nagyon magyar is meg tud jelenni a történetek egy részében.

Változatosak a történetek nyelviségükben is. Vannak olyanok, amelyekből idézeteket emelgettem ki, nem csak a történetük fogott meg, de a szöveg is. Olvasmányosak. Akadt olyan, amely a története durvaságát a szavaival is tükrözi – ezekért nem is nagyon voltam oda, de itt volt létjogosultsága annak, hogy ilyen nyelvi rétegeket idéz meg a szerző.

Nem egy történet akad benne, amely elgondolkoztat minket a jelenünkről, miközben cselekményében nagyon nem az a téma. Horváth Etele története (Veres Attila a szerző) még mindig kísért. Annyira a nevetés a kiemelt elem benne, de komolyan úgy éreztem, hogy inkább sírnunk kellene, nem nevetni.

Maga a válogatás folyamata is kifejezetten szimpatikus nekem. Az Előszóban részletesen kifejtik, hogy kettős rendszer működik. Nem csak a sikerszerzőknek akarnak lehetőséget adni, hanem pályakezdőknek is. Pályáztattak. Így történhet meg, hogy olyan nevek mellett, mint Veres Attila, újoncok is szerepelnek. Ez egy nagyon szimpatikus kezdeményezés, és remek kis kötet jött így össze.

Ismételni tudom magam: legyen 2020-as kötet is!

 

Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 - Mint sci-fi/fantasy: 95% változatos, általában sötét történetek. Mesei alapok, horror, hangulat.

Szubjektíven: 85% a legtöbb tetszett, a sötétebb hangulat is megfogott. Sokszínű, izgalmas.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1115378870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása