Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Butcher: Nyárlovag

Dresden – akták 4.

2020. január 12. - BBerni86

Mágikus, tündéres, összeesküvős, nyomozós.

Harry Dresden az utóbbi fél évben nagyon elhagyta magát. Ellenszert keres: a szerelmét megfertőzte egy vámpír, hogyan lehetne megint emberré tenni? Már a barátok is komolyan aggódnak a férfi miatt, aki elzárkózik, ápolatlan és mogorva lett. Munkába is kellene állnia, mert lassan az irodáját és a lakása bérleti díját sem tudja fizetni. Mire 1_12nyarlovag.jpgrászánná magát a cselekvésre, különös ügyfél akad. A vonzó asszonyról kiderül, hogy személyesen Mag királynő, a Tél Udvarának tündérkirálynője kereste fel. Megvette az adósságát a keresztanyjától, és munkája van számára. A Nyár Lovagját megölték, és Harrynek kell a gyilkost megtalálnia a tündérudvarok háborúja előtt. A Fehér Tanács a városba jön, és ők sem hagyják békén a férfit: a legutóbb történtek miatt sokan felelősségre akarják vonni. Ha életben akar maradni, minden barátjára szüksége lesz, még arra is, akit halottnak hitt. Hiszen a tündérek gyilkos játszmáiban még egy mágus is könnyen odaveszhet…

Jim Butcher a Harry Dresden sorozattal máig sikeres. Ugyan magyarul jócskán le vagyunk maradva a teljes sorozathoz képest, de most érkeznek sorra a kötetek. Örvendetes, mert úgy tapasztalom, hogy Dresden kötetről kötetre jobb kalandokat és történeteket kap. Szinte várom, mikor jön arról is a hír, hogy tévés sorozatnak is újra előveszik alapanyagnak – egyszer, régen egy évad már futott a mágus kalandjairól, de mára van olyan technika, hogy igazán látványos, mágikus krimi futhatna belőle sorozatként is.

A Nyárlovag a tündérek világához visz közelebb minket – rendkívül tág a regénysorozat világa. Korábban a vámpírok belügyeibe lestünk be, annak megvannak a hatásai a jelen kötet eseményeiben is, de a fő konfliktus a Nyár és a Tél Udvara között zajlik. Történt egy gyilkosság, ami mögött olyan hatalmi játszmák működnek, melyek könnyen egy háború kitöréséhez vezethetnek, ami nem csak a mágikus, de az emberi világnak is komoly áldozatokkal járna. Érdekes, hogyan működnek ezek az udvarok, hogy áramlik bennük a hatalom és a mágia. Szinte minden hatalmasságnak titkos ügyei és praktikái vannak, meg is kínlódik vele Harry, mire átlátja ki mire játszik igazán és mi mozgatja. Azt hinné az ember, azzal, hogy a tündérek nem hazudhatnak, könnyebb köztük nyomozni, de a megtévesztések és a féligazságok olyan hálóját tanulták meg használni, hogy egy ponton már azt is meg kell kérdőjelezni, amit kérdeznek. Hátsó szándék mindig van…

Sokféle, izgalmas lényt vonultat fel a szerző. Ahogy a krimi, a fantasy terén is bőven akadnak ötletei. Logikus, de meglepő csavar jutott a kötet végére is. Mindeközben van bérgyilkos előli menekülés, háborúba vonulás, csaták és emberi oldal építése is.

Harry ugyanis nagy utat kell, hogy bejárjon magában is. A legutóbb történetek miatt sebzett, önvád kínozza és most még egy múltbeli szerelem is feltűnik. Mélyen van, és magának kell erőt találnia, hogy felálljon és küzdjön, miközben éli az életét. Tetszett, hogy a barátai mellette vannak, segíteni akarnak, de Harry az, akinek fel kell állni, és elfogadni a segítséget.

Harry mellett sok izgalmas, színes karakter mozog a lapokon. A kedvencem talán Billy volt, a vérfarkas srác. Ahogy Harry kommentálja, amikor Billy a farkas alakjában van mellette…

A humor megint erős oldala a történetnek. Alapból, Harry mindenhez képes egy idétlen beszólást vagy hasonlatot találni. Ami a szívén, a száján, és képes beszólni mindenkinek, olyanoknak is, akik előtt más majd megőrül a félelemtől. Kifejezetten élveztem, ahogy gyakran humorral oldja Butcher a feszültséget. Végig tudtam mosolyogni a kötetet, miközben izgalmas, miközben drámai rész is bőven akad benne.

Szórakoztat, miközben van benne bőven emberség is.

A következő kötete is megjelent már magyarul, vagyis, visszatérek még Harry kalandjaihoz.

 

Butcher: Nyárlovag – Mint urban fantasy: 95% végi kalandos és fordulatos, humorral átszőtt, fejlődő hőssel.

Szubjektíven: 100% szerettem a világát, a humorát és a krimis szál is rendben volt benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr215405386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása