Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sixx – Gittins: A heroin – naplók

2020. február 02. - BBerni86

Drogos, rocksztár mindennapos, függős.

A Mötley Crüe sikerei csúcsán volt. Felkerültek a sikerlisták élére, teltházas koncerteket adtak. Mindent és mindenkit megkaphattak, akit csak akartak. A frontember Nikki Sixx volt, aki a zeneszerzés mellett gitározott is. Ám Nikki olyan életmódot folytatott, ami már-már öngyilkosságnak tűnt. Nem ismert gátat, se nőkben, se drogban. Minden anyaggal lőtte magát, ahova csak tudta. 2_2a_heroin-naplok.jpgLefeküdt a legocsmányabb rajongókkal is, akik a közelébe tudtak kerülni. A tartósabb kapcsolatai is csak táplálták a függőségét, ha néha még a barátok is megrémültek, milyen szinten gyilkolja magát a zenész. Amikor kijött rajta a paranoia, az egyik szekrényébe zárta magát és vizionált. Néha maga is megijedt annyira, hogy elvonóra ment, és igyekezett tiszta lenni. De a drog és a kábulat mindig visszacsábította, táncolni még egyet a halállal, nem tudva, megéli-e még a másnapot.

Kamaszként volt egy műsor, amiben azt mutatták be, hogyan élnek a nagyon gazdagok. Minden résznek volt egy témája. Egy maradt meg nagyon bennem: egy drágakövekkel kirakott WC ülőke. Máig nem fér a fejembe, egyesek milyen körülmények között élik az életüket. Többek között ezért érdekesek nekem az ilyen életrajzok: akiknek megvan mindenük, mit is jelent ez a minden?

A Mötley Crüe csak a film miatt jelent bármit is számomra. Egy dalukat sem ismerem, és a filmhez is a szereposztás vonzott. Most pedig megtudtam azt is, hogy a film mögött van lapként egy életrajz, vagy inkább egy szerkesztett napló, amely Nikki Sixx egyik legőrültebb időszakában született meg. Maga a zenész mesélte el, hogy amikor legjobban maga alatt volt, a naplóírásban talált vigaszt.

Élete egy másik szakaszában segítséget kért hozzá, és szerkeszteni kezdték az anyagot. A napló attól válik igazán érdekessé, ahogy a szöveget kiegészítették. Benne vannak a napló részei, de folyamatosan magyarázva és kiegészítve. Megszólaltatnak embereket, akik átélték a történteket, és elmondhatják, ők ugyanezt hogyan élték meg. Ezen felül vannak benne dalrészletek, és egyéb, szöveges anyagok Nikkitől.

Külön ki kell emelni, hogy illusztrált a kötet és a kísérő grafikai anyag is kemény. Egy része fotó, de vannak bőven grafikák. Valami művészi értéket látok benne, de annyira sötétek és betegek is egyben, hogy valósággal sokkoló volt csak nézni is ezeket a képeket. Ha ilyen a drogos pokol, nem is értem, hogy vágyódnak oda emberek és lesznek függők.

Különben nekem ez volt a kötet legnagyobb tanulsága. Nem tudom felfogni, miért kellett ez. Ok, talán a mámor percei alatt száll a drogos, de utána nagyot zuhan és olyan mellékhatások vannak, hogy még saját maga sem bírja elviselni magát. Kifordítja az embert magától, és állati sorba taszítja.

De vissza a nyitógondolatomra. Akinek megvan mindene, mit jelent ez a minden? Nikki esetében a rajongókat, akik mindenre készek voltak érte. Nőket, akiken kedve szerint gázolhatott át. Brutális történetek vannak pl. arról, egy-egy rajongón hogyan ment végig az egész banda. Pénzt, amin annyi drogot vehetett, amit csak akart. Hírnevet, amiért mindent eltussoltak. Tehetett a banda, amit akart, szétverhetett hoteleket is, a menedzsment és a pénz mindent elrendezett. Csak boldogság nem jár a mindennel. Anyagiakban semmi sem hiányzott, mégis egy függő, szerencsétlen, nyomorult volt akkor Nikki Sixx.

Az azonban tagadhatatlan, hogy írni tudott. Nem véletlenül lettek sikeresek, még ezen a naplón keresztül is átjött, milyen erős költői képei vannak. Helyenként csak olvastam a szöveget, és gyötrődtem: lehet valami ennyire mocskos és szép is egyben? Itt lehetett.

Nem egy könnyed olvasmány, botrányos, mocskos, cselekmény kevés, de valami van benne.

 

Sixx – Gittins: A heroin – naplók - Mint memoár: 70% a szerkesztés gondos, és keretbe helyezi a naplókat – néhol még költői is.

Szubjektíven: 55% tetszett egy-egy szövegrész, a szerkesztés, de a függőség körforgása nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2115450882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása