Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Robb: Meztelenül a halálba

Eve Dallas 1.

2020. április 06. - BBerni86

Sorozatgyilkosos, szerelembe eső, jövőbeli, nyomozós.

Eve Dallas a jövő New Yorkjában elkötelezett rendőr, akinek belső kényszer, hogy minél többeket mentsen meg. Éppen egy elvesztett túsz miatt érzi rosszul magát, amikor újabb ügyet kap a pszichés felülvizsgálat helyett. Egy prostituáltat gyilkoltak meg, és az áldozat nagyapja befolyásos szenátor. A 4_6meztelenul_a_halalba.jpggyanúsítottak között ott van a titokzatos milliárdos, Roarke is, akinek vagyonánál csak a vonzereje legendásabb. A férfinak a szeme megakad a nyomozón, és ő meg szokta kapni, amit akar. Eve sem képes ellenállni neki, noha tudja, ezzel a jelvényét kockáztatja. Miközben Roarke egyre beljebb kerül a nő védelmi vonalain, újabb gyilkosság történik és Eve a gyilkostól videót is kap az erőszakról és gyilkosságról. Sorozatgyilkos, aki nem akar leállni. De mi köti össze az áldozatokat? A nőnek előbb rá kell jönnie, mint ahogy Roarke miatt levennék az ügyről.

Szeretem a zsánerben hibrid regényeket. Fel tud dobni egy történetet, ha van benne valami, ami egy egész más stílusban szokott megjelenni. J.D. Robb, aki igazából Nora Roberts romantikus regény szerző, rendelkezik egy ilyen hibrid sorozattal. Sikeres is annyira, hogy már 50 körül jár a megjelent kötetek száma.

Ez Eve Dallas nyomozónő esetei, melyek a jövő New Yorkjában játszódnak. Így keveredik bennük a romantika, a krimi és a sci-fi. Most kipróbáltam, és kellemes szórakozásnak találtam, ha azért olyan kedvencem sose lesz, mint az olyan thrillerek, mint Barker és Carter sorozatai.

Nézzük, melyik zsánerben mit tud nyújtani!

1: sci-fi. Ebből találunk benne a legkevesebbet. Érezni a regényen is, hogy a jövő csak egy elmosódott háttér. Kifejezetten furcsának találtam, amit a jövő eszközeiről kiderítettem olvasás közben. Az, hogy telefon helyett linken beszélnek, ok. Az is rendben, hogy a lőfegyverek elavultak, most lézereket használnak. De különben nem sok minden derült ki. Pár eszköz, de különben nem mondani meg, hogy nem napjainkban járunk. A társadalmi változásokról is minimális adat van, csak ami a történethez kell, pl. legalizálták a prostitúciót.

2: krimi. Egy sorozatgyilkos jelenik meg, aki örömlányokat intéz el sorra. Az eseteket videóra is felveszi, és elküldi Eve-nek. Gyűjtenek bizonyítékokat, Eve a kapcsolatot keresi a lányok között. Most kicsit úgy éreztem, abban merült ki a munkája, hogy a gyanúsítottakkal és a szemtanúkkal beszélgetett. Mondjam úgy, hogy nem volt nekem eléggé krimis a történet? Az sulykolva van, mennyire elkötelezett és profi rendőr a nő, sokat dolgozik is, de nem mondhatnám, hogy kielégítőnek találtam a nyomozást. A végére betett csavar is részben felelt csak meg az ízlésemnek: egy részére utal korábban is, az ok. De betett egy semmiből jött csavart is, ami mindig irritálóan hat rám.

3: romantikus. Ebből viszont sokat kapunk. Eve gyanúsítottként ismeri meg a milliárdos és megnyerő Roarke-ot, és pillanatokon belül szenvedélyes viszonyba bonyolódnak. Azért annak jár egy pont, hogy még maguk a szereplők is különösnek élik meg, hogy szinte ismeretlenül ennyire szükségük lesz egy másik emberre, és ilyen gyorsan mélyülnek köztük a dolguk. Van itt forró pillantásoktól kezdve heves ágyjelenetig minden. Nem bírom megállni, hogy ne írjam le. Olyan röhejesen van egy-egy aktus leírva, hogy pirulás helyett nevetgéltem. Dugattyúként pumpáló csípők… rémes.

Eve karakterére sok súlyt fektetett a szerző, tragikus múltból indokolja a jelent, és bele is megy, mi alapján hozza a döntéseket. Roarke hozzá képest egyszerű figura, akit a titkaival tüntet fel titokzatosnak.

Szórakoztató, csajos kriminek jó olvasmány. Elszórakoztatott, ha kedvenc nem is lesz.

 

Robb: Meztelenül a halálba – Mint krimi: 65% kevesebb, de korrekt krimi elemet tartalmaz, a romantika több a szokottnál.

Szubjektíven: 60% szimpatikusak a hősök, jó az ügy is, de sokaltam a szerelmi témát.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr715594826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása