Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

King: Emelkedés

2020. június 06. - BBerni86

Életet megváltoztató, barátkozó, szemléletet váltó.

Scott középkorú, nagydarab férfi, aki éppen igyekszik túltenni magát a házassága kudarcán. Közben azonban valami különöst vesz észre magán: miközben ugyanolyan jó húsban van, a mérleg egyre kevesebbet mutat. Könnyedebben is mozog, mintha valóban fogyott volna. A fogyás azonban nem áll, és Scott lassan ráébred, hogy egy napon teljesen súlytalanná válik majd. Csak egy nyugdíjas orvos barátját avatja be, aki kórházi vizsgálatokra 6_6emelkedes.jpgküldené. Ő azonban még valamit helyre akar hozni, amíg a Földön járhat. A házasságához már kevés az idő, de a szomszédjában lakó meleg párnak még segíthet. A gyep miatt többet veszekedtek, de lehetnének barátok is. Scott nyitni kezd feléjük, és segíteni akar az éttermük megmentésében is. Egy futóverseny lehet az esély, ahol a dolgok jó irányba fordulhatnak.

Mit vár az ember egy Stephen King történettől, ha azt vesz le a polcról? Borzongást, valami ijesztőt a hétköznapi díszletek között megbújva. Pláne, ha a helyszín Castle Rock. Nem csak a sorozat miatt, ami oda összpontosítja King karaktereit, de a regényeiben is visszatérő helyszín, ahol jó sok borzalom megesett már.

Ehhez képest az Emelkedés valami egészen más. Még akkor is, ha vannak olyan elemek benne, amelyekre rá tudok vágni másik King címet. Futóverseny? A hosszú menetelés, mely szó szerint értelmezi a halálig tartó rohanást. Disztópia, ifjúsági, szerettem azt a sztorit, és abban megvan a borzongás. Castle Rock? Hosszú felsorolást lehetne írni. Cujo, A remény rabjai, Újjászületés… Egyre fogyó súly? Sorvadj el!

Itt azonban más a recept. Megint van egy látszólag teljesen normális kisváros, ahol a felszín alatt valami különös történik. Scott fogyni kezd, de csak súlyban, küllemben nem. (Ebben más többek között, mint a Sorvadj el.) Itt fordít egyet King a dolgokon, és a pozitív hangot emeli ki. Ahogy Scott fogy, az előítéleteket és a mindennapi stresszt veti le, lélekben is felszabadul, hogy a címre utaljak vissza, emelkedni kezd, jobb ember lesz.

Annak a példázata lenne mindez, hogy saját magunkat és a világunkat mi magunk kötjük röghöz? Mennyivel boldogabb és jobb élet lehetne, ha le tudnánk ezeket dobni és mi is lebeghetnénk, ha nem is éppen Az receptje szerint. (Azt különben külön díjaztam, hogy az előítéletek itt kétoldalúak. Oda-vissza működnek, ezért olyan nehéz egy ember változása által hatni a teljes rendszerre. Ennél több összetevője van.)

Jó a kisregény üzenete, és olvasni is kellemes volt. Reményteli, hit van benne és annak az üzenete, hogy lehet a jövő jobb, ha képesek leszünk túllépni a saját szűk látókörünkön. Abszolút tudom díjazni, csak éppen nem ez az, amit egy King kötetben olvasni szerettem volna. Ha ugyanehhez hozzátesz valami borzongató elemet is, ha a súly elvesztése mellé társult volna félelem is, nem csak a felszabadulás érzete, akkor nem lenne hiányérzetem. Így viszont van.

A történetnek jó a sodrása, és nagyon könnyen végig is tudtam olvasni. Könnyed, szórakoztató és könnyen feldolgozható.

A karakterek is elég változatosak, és komoly dilemmákat fogalmazott meg bennük King, még egy kisregényen belül is. Jól áll neki, ha nem 6-700 oldalas monstrumokat épít.

A kötetben különben helyet kapott egy kóstoló a következő regényből. Ahhoz túl kevés, hogy bármit is lehessen mondani Az Intézetről. Ha gonosz akarnék lenni, azért kellett, hogy valamivel megnöveljék az oldalszámot. Így is botrányos, hogy milyen betűmérettel és sortávval készült a könyv. Egy normál szedéssel vékony füzetnél nem lett volna több…

De maradva az Emelkedésnél, ha nem is a szerző legjobb kisregénye, egyszer érdekes volt elolvasni. Meg nem bántam, ha nem is ezt vártam.

 

King: Emelkedés - Mint fantasy: 50% a megszokottól eltérő King-történet, csendesebb és sokkal boldogabb is.

Szubjektíven: 55% értékelem a szándékot, jól pörög a sztori is, de hol a feszültség és félelem?

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5215745918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása