Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Gaura: Lidércnyomás

Borbíró Borbála 3.

2020. július 06. - BBerni86

Alakváltós, sorozatgyilkos után nyomozó, mágikus.

Bori folyamatosan ellenáll Attila ostromának, aki hangoztatja, hogy az ő szerelmük örök és végtelen, plusz a válást is beadta, hogy Esztertől szabadulva Bori mellett lehessen. A nő azonban nem tud túllépni azon, hogy Attila szerelmének a múzsa csókja az oka, ami el fog múlni. Nem akarja még egyszer összetörni a szívét. Így marad a 7_7lidercnyomas.jpgmunka, ami most bulisabb a szokottnál: Eric testvérének falkájában valaki öli a vérfarkasokat, egy mágikus módszerrel. A fiuk húga hajlandó most tartani az esküvőjét, és úgy összerakni a meghívottak listáját, hogy a természetfeletti csapat kideríthesse, mi folyik a falkában. Attila magát az IQ vámpírok mesterét kéri fel, hogy legyen az USA-ban Bori védelmezője. Ott már várja őket Evelyn és rendőr barátja, Eric és a családja. Míg Bori a saját érzelmeivel is viaskodik, szembe kell néznie egy mitikus, csábító lénnyel, aki még alakot is képes lopni, és Attilát akarja…

Szeretem, amikor egy sorozat mer más lenni, mint amilyennek elindult. Ok, gyorsan hozzá is teszem, bizonyos keretek között. Máig siratom, mi lett az Anita Blake sorozatból, ami az egyik kedvenc krimis, horroros természetfelettis sorozatomból lett light pornó, amit már látni/olvasni sem akarok.

Nem véletlen, hogy az Anita Blake jut különben most eszembe. Abban is volt egy rész, amikor egy esküvőn kellett a gyilkos nyomába eredni, mint itt. Mindkettőben fontosak a vámpírok és az alakváltók. De Bori magyar hősnő, és Gaura nagyon jópofán vegyíti a kötetekbe a különféle mitológiát és helyi ízeket.

Most is kapunk magyar folklórt, kicsit másképpen. Nem állítom, hogy a Rézfaszú Bagoly (különben a helyesírás ellenőrző szépen aláhúzza zölddel, pedig most lettem azzal okosabb, hogy a népnyelv hogyan adott nevet a magzatelhajtásra használt eszközöknek attól függően, milyen nemű volt a doktor) története és ilyen értelmezése jobban tetszett, mint korábban a vámpírosan átértékelt történelem vagy klasszikus tündérmesék, de az biztos, hogy eszembe nem jutott volna, hogy a népnyelv mögött ilyen tartalmakat keressek. Abszolút úgy érzem, hogy most megtudtam valami olyasmit, ami korábban eszembe se jutott volna.

De onnan indultam, hogy a sorozat megint mert más lenni. Kizökkenünk a megszokott magyar vámpíros valóságból, és Gaura elvisz minket az Államokba, az alakváltók közé. A történet fő vonala nem megy előbbre, de a karakterek és a köztük levő kapcsolatok több árnyalatot is mélyülnek. Ezért is, ez egy jó filler volt, amit szívesen olvastam.

Attila most abszolút elvakult, mondhatni, az idiotizmus határáig. Teljesen kifordul magából, miközben valahol női szíveket melengető is, mennyire tud szeretni. Mivel ő táltos is, az elszabaduló erői még humorosak is. Mondjuk, azért sajnáltam, amikor értelmet nyer a címbeli lidércnyomás…

Bori hozza a formáját, és bírom benne, hogy ő nem egy tökéletes hős, hanem ember hibákkal, amelyekkel azonosulni is tudok. A halogatás, ahogy a nagyobb problémát csak tolja és tolja, ismerős. El is gondolkodtam, hogy nem kellene így viselkedni, mert úgy lehet járni, mint Bori ebben a történetben. Az pedig, hogy magamra vonatkozva is volt tanulság, piros pont.

Nagyon bírtam a mellékszereplőket, talán még jobban is, mint a főszereplőket. Eric rég favorit nálam, és a fia is nagy figura. A kedvenc részeim között volt, amikor a kissrác azt ecsetelte Borinak, milyen díjat fog nyerni és milyen kutatási ötletei vannak máris. De Evelyn is bejött, akár boszis sorozatot is szívesen olvasnék ebből az univerzumból.

Csak a Bori – Attila szerelmi gyötrődés… nekem az volt jóval több, mint kellett volna.

Összességében azonban remek szórakozás volt megint, amiből még meglepő dolgokat is tanultam. Igen, a bagoly meg a réz… ki gondolta volna?

 

Gaura: Lidércnyomás - Mint fantasy: 75% jópofa filler: mélyíti a szereplők közti kapcsolatokat krimivel, humorral.

Szubjektíven: 70% bírtam, de nekem sok volt a szerelmi konfliktus az egészhez képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr7015985120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása