Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Huszti: Mesteralvók hajnala

2020. szeptember 09. - BBerni86

Politikai küzdelmes, különleges képességes, más világba kerülő.

A Mesteralvókba vetett hit lassan elhal a világban. Egy új erő van felemelkedőben, de nagyon erőszakos lehet a folyamat. Hogy valami rosszabbat elhárítsanak, a fiatal Admira nővér lesz kijelölve, hogy menjen egy mesebeli 9_9mesteralvok_hajnala.jpgvárosba, és figyelmeztesse az utolsó Mesteralvót. Kísérője a fiatal nemes, Maurice lesz, aki az út során egyre fontosabbá válik a lánynak, noha rendje regulája szerint tisztának kell maradnia. Közben a mi világunkban a kamasz Milán interaktív játékra indul egy barátjával. Egy eldugott helyre kell menniük az app szerint, de mire Milán feleszmél, már egy másik világban jár, ahol él a mágia, az életére törnek és szörnyekkel kell szembenéznie. Az ő útja is a mesés város felé vezet, ahol választ kaphat pár kérdésre saját, különös képességeit illetően.

Duológia lesz, azt hamar le kell írnom. Vagyis, egy kötet még várható, de annál tovább a jelenlegi felállás szerint nem lesz nyújtva a történet. Abban a korban, amikor egy trilógiának előzmény, majd utó trilógiát is írnak, hogy aztán a mellékszereplők is saját sorozatokat kapjanak, ezt is tudom díjazni.

Három kiemelten fontos szereplő van, akik mellé kiemelt mellékszereplők társulnak. Az ő útjaik kezdenek majd összefonódni, és alakítani a nagyobb eseményeket. A cselekmény nagyja a fantasy világban játszódik, ahol Admira a Mesteralvóhoz tart, Vulgarus segítségért indul. Milán a kicsit átmenet, mert ő a korabeli Magyarországról fog átkeveredni a fantasy világba, ahol igencsak nagy kaland lesz életben maradnia is.

Nagyon hosszú a felvezetés, és nem csak azért, mert ezt a három történetet el kell indítani. Az események kényelmesen indulnak be, hosszan ismerjük meg a hősöket is. A regény utolsó harmadára pörögnek fel minden téren az események, igaz, korábban is volt egy-egy kaland, ami azért le tudta kötni a figyelmem. Leginkább Milán onnantól, hogy átkerült a mese világba. Azon jókat tudtam mosolyogni, ahogy szembesül azzal hova került, és nem csak álmodik. Tudom, gonosz vagyok, de az nekem vicces volt.

Tetszik az is, ahogy a szereplők életútjai összefonódnak, ha még mindenki nincs is ezzel tisztában. Huszti már alapozza, ki kinek és hogyan a rokona, milyen rejtett kapcsolatok vannak közöttük. A cselekményben is hol elsodródnak egymástól, hol kereszteződnek az életutak, és van egy olyan tippem, hogy a végére mindenki egy helyen lesz, és kapunk valami frappáns választ a Mesteralvókkal kapcsolatban.

Nem romantikus YA, ami szintén jót tesz neki. Az egyik szereplő politikai feladatot végez, Milán örül, ha életben bír maradni. Egyedül Maurice és Admira között alakul valami, de még az is nagyon kérdőjeles, abból valóban lesz-e valami, vagy megmarad egy olyan kérdésnek, hogy mi lett volna, ha?

Érdemes még a regény nyelvezetét kiemelni. Mindkét világ sajátos, más stílusréteget képvisel. A fantasy részekben már szinte archaikusan, körülményesen, szépelegve beszélnek. Milán szavajárása viszont annyira szlenges, hogy az a fülemnek már furcsa. Ok, hogy valaki távolabb van a köznyelvtől, de ennyire? Mintha minden mondata arra menne ki, hogy lehet ezt másként is mondani, nem csak úgy, ahogy az átlagember tenné. Az, hogy egymás mellé kerül ez a két réteg, nyelvészetileg is érdekes. Azt azonban nem állítanám, hogy szórakoztató is. Mindkettő fura a fülnek, ha másként is.

Mondanivalót se hámoztam ki belőle. Szórakoztató regény, ami az olvasás alatt egy más világ problémaival és kalandjaival kapcsol ki. Talán vallási kérdéseket bele lehetne hozni az értelmezésébe, de ezzel várnék a következő rész cselekményéig.

Kezdetnek korrekt, látok benne lehetőséget. Majd a folytatás eldönti.

 

Huszti: Mesteralvók hajnala - Mint YA fantasy: 60% egyedi a kétféle nyelvezete, szimpatikusak a hősei, a sztori beindul.

Szubjektíven: 55% még képlékeny – a vége fogja eldönteni. Lassan indult, de a végére alakul.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr216195084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása