Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Wallis de Vries: Álnok

2021. július 07. - BBerni86

Barátnős, hétvégi kirándulós, eltűnő, kiderülő titkos.

Négy barátnő készül a téli szünetben egy közös nyaralásra. Az amszterdami lányok egyike gazdag, és a családnak az Ardennekben van nyaralója, amit pár napra megkapnak. A négyes nekivág, de már a kezdetektől nagy a feszültség a társaságban. A félénk, csendes Kim féltékeny, mert pontosan látja, hogy a legjobb barátnője, alnok.jpgAbby, egyre inkább hanyagolja az új lány kedvéért. Abby már az első nap a barátját hiányolja: amióta összejött Casperrel, vele tervezi a jövőt és nagyon szerelmes. Feline beteg, fáj a torka, de a betegség mögött valami egészen más rejtőzik. Pippa sem könnyíti meg a helyzetet, aki szívesen szurkálódik a lányokkal, megtudja a titkaikat és ha a saját érdeke úgy kívánja, zsarolja is őket. Az erdei házban aztán a titkok elkezdenek kiderülni, és mire a lányok észbe kapnak, már kevesebben is vannak. Mi történik? Valaki vadászik rájuk?

A divatos, kortárs ifjúsági regények leginkább romantikusak, ha van is mellette fantasy elem, vagy valamilyen más zsánerből színezet. Ezért is tudom értékelni, amikor találok egy olyat, amiben a romantika a mellékes színezet és valami mást kínál a regény.

A holland írónő az Álnokban elsősorban thrillert írt. Négy lányt hoz közel, akik későn veszik észre, mekkora veszélyben vannak. Feszült thriller, hiszen mi olvasóként többet látunk, és amíg a játszmában levő lányok azt hiszik, hogy minden rendben van, mi pontosan tudjuk, hogy szépen sorban áldozatok lesznek. Izgalmas, ki következik és hogyan. A Tíz kicsi indián ugorhat be Agatha Christie-től, csak fiatalabbaknak és lényegesen kevesebb vérrel.

A kötet hangulatát fokozza, hogy a tett mögötti indítékot és a tettes személyét nem ismerjük. Ettől ijesztőbb, ahogy egy névtelen árny sorra vadássza le őket. Wallis de Vries annyira rejti a személyét, hogy egyszerűen nem lehet rájönni. Ahogy a lányok történeteiből többet megtudunk, tippelni lehet. Csak éppen ez az a típusú thriller, amikor a helyes megoldás előkészítés nélkül robban az arcunkba. A tettes személye meglepő, és csak a nagy leleplezéskor fedik fel az indítékait. Általában ilyenkor írom azt, hogy jobban szeretem, ha logikusan le van vezetve, ki és miben ármánykodik. Ennek a regénynek azonban van valamije, ami ezt kiváltotta.

Hiszen ez ifjúsági regény is, és a thriller mellett kamasz lányok problémáit, kapcsolatait is boncolja. Négy lány, négy teljesen más karakter és problémakör. Nagyon csalóka az a felszín, mennyire jó barátnők. Féltékenység és ármányok vannak, amelyeket fokozatosan bont ki a szerző. Egy kivétellel mindenkinek megvan a maga személyes pokla, amit nem fed fel a többiek előtt. Az a maradék egy meg nagy ármánykodó, szociopata vonásokkal. Az eltűnések nélkül is robbannak a hétvégén.

A szerelmi konfliktuson át a barátság témakörén át a családi problémákig felmerül itt minden. A szerző váltogatja a lányok között a fókuszt, és a maga fejezetében mindenki álcája mögé belátunk. Annyira mások, hogy több típusú olvasó is megtalálhassa azt a személyt, azt a problémát, amivel tud azonosulni. A megoldások nem feltétlenül tökéletesek, és nem egy rózsaszín happy end születik, de ezt is tudtam értékelni. Ha már a thriller vége enyhített és nem olyan kegyetlen, mint egy felnőtt regényben lehetne, legalább a személyes szálak nem lettek kilúgozva.

Könnyen olvasható, és a lányok közti váltások dinamikussá is teszik.

Határozottan tetszett és kedvet kaptam a szerző másik megjelent regényéhez is.

 

Wallis de Vries: Álnok - Mint YA thriller: 85% fordulatos, a thrilleres események mellé kamaszgondok hangsúlyosak.

Szubjektíven: 75% a vége gyengébb, a válaszok nem tetszettek: vagyis az elkövető és az ok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8716592652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása