Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Brooks: Shannara első királya

Shannara 0.

2021. november 11. - BBerni86

Háborúra készülő, mágikus, fegyvert készítő, jóslatos.

Bremen nem azt az utat követte, amit a druidák maguknak választottak. Visszavonultak, a mágiát igyekeztek elfelejteni is, csak minimálisan alkalmazni. Bremen viszont hitt abban, hogy a tudásukat nem csak őrizni, de gyakorolniuk is kell. Száműzetésében is e szerint élt, és kutatta a feltűnő árnyakat. Egyre biztosabb benne, hogy a mágiában rossz útra tévedt Brona, az egykori druida, a Boszorkánymester nem pusztult el. Megerősödött, ésshannara_elso_kiralya.jpg készül lecsapni. Ember társával figyelmeztetni akarja a druidákat, de nem hallgatnak rá. Bremen kevés társat talál csak, és rájuk vár a nagy feladat. Fel kell készülniük a kitörő háborúra, és addig létre kell hozniuk a fegyvert, mellyel meg lehet ölni a Boszorkánymestert. Azt is meg kell találni, aki forgatni tudja majd e kardot. Áldozatok, véres összecsapások vezetnek el a csatatérre, ahol szembenéznek egymással.

A sorozatok előzményköteteinél sosem tudom, hogy kellene olvasnom. Először az alapsorozatot, utána az előzményeket? Vagy haladjak időrendben? Eddig úgy vettem észre, sorozata válogatja, hogyan lenne jobb.

A Shannara első királya egy önállóan teljesen jól működő történet, nem éreztem úgy, hogy olyan utalásokkal lenne tele, amihez kell későbbi ismeret. A sorozat (tévében néztem, de még nem olvastam az alapregényeket) miatt egyes nevek ismerősek voltak, és elmosolyodtam, hogy pl. így indult Allanon története.

Azon inkább fennakadtam és rontotta a kedvem, hogy nem Shannara első királyáról olvasunk, hanem az első Shannara királyról. Csak egy kis apróság, de az ilyenek szoktak tüskeként szúrni a körmöm alatt. Így már a cím belém csípett kicsit.

A történet viszont kalandos és szórakoztató. Egy epikus, nagy kaland. Még azt is el tudom nézni neki, hogy nem egyszer a Gyűrűk Urában éreztem magam. Feltűnik egy sötét erő, aki még rejtőzködik, és pl. szárnyas, lidércszerű szolgái vannak? Alakul egy szövetség ellene, több nép sarjából? Trónra kell ültetni egy királyt? Lesz bőven eltérés is, de a regény teljes első fele LotR déjá vút okozott.

Brooks rutinosan szerkeszti az eseményeket. Összehozza a csapatot, a küldetések miatt szétszedi őket, és végigolvashatjuk, ki mit tudott tenni. A végére, a nagy csatára pedig mindenki – már aki él még – összegyűlik. Vagyis, egyes elemeket leszámítva azért ez nem LotR kópia, és saját, jól működő története van.
Sok-sok és sokféle kaland van benne. Szerettem a mágikus kutatást és a varázslásokat, ahogy a csapat összeszokik. De pl. tetszett az is, hogy mi lett a druidák rejtekével és ott milyen csaták zajlottak. Izgalmas tud lenni végig.

A szereplők pont annyi mélységet kapnak, hogy ne legyenek teljesen egysíkúak. Bár a jó és rossz oldal között könnyen el lehet őket osztani, azért egy kérdés miatt mégiscsak izgalmasabbak. Hogy állnak a mágiához? Itt ez egy összetettebb kérdés, és sok mindent megindokol. Brona sem kellett volna, hogy Boszorkánykirály legyen, ha… de ez már egy más történet. A mágia áldozatot követel, nem is mindenki képes rá. Plusz, abba is bele lehet menni kicsit, hogy megront-e az erő. (A druidák ettől féltek, pedig az emberen múlik, nem az erőn.)
Itt következményei vannak a dolgoknak, és az elvakultságnak, rugalmatlanságnak ára van. Ami tanulságnak sem rossz, így azért mondanivalója is lett a fantasy történetnek.

Hatásos, kalandos, szórakoztató. Eddig tetszik Brooks sorozata. Fogom tovább olvasni.

 

Brooks: Shannara első királya – Mint fantasy: 70% jól felvezeti a sorozatot, izgalmas és kalandos a cselekmény, világot épít.

Szubjektíven: 75% szerettem a szereplőit, a leírt kalandokat – kár, hogy LotR érzetem is volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9716752068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása