Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Valentino: Minden gonoszok úrnője

Gonosztevők 4.

2022. július 03. - BBerni86

Fülszövegminden_gonoszok_urnoje.jpg

A jól ismert mesében mintha csak egy álom elevenedne meg: a kedves leány az erdőben összetalálkozik a jóképű herceggel.
Ezt a történetet is sokan és sokféleképpen mesélték már. A leányról azonban mindig kiderül, hogy voltaképpen egy hercegnő, akit egy Sötét Tündér megátkozott, hogy egy rokkával megszúrja az ujját, s ettől örök álomra szenderüljön. S bár a három jó tündér igyekszik ezt megakadályozni, a hercegnőn beteljesedik az átok. Ám a jó végül diadalmaskodik: a leány szerelmese az igaz szerelem csókjával felébreszti a hercegnőt, majd boldogan élnek, amíg meg nem halnak.
Csakhogy ez mindössze a történet egyik fele. Mi a helyzet a Sötét Tündérrel, Demónával? Miért átkozza meg az ártatlan hercegnőt? Sokan próbálták már megfejteni az okát. Ez a történet is egy az idők során újra és újra elmeséltek közül. Egy mese szerelemről és árulásról, mágiáról és reményről.
Ez Minden gonoszok úrnőjének története.

Szerintem

Most már kezdek kíváncsi lenni, hogy mire

akarja Valentino kifuttatni a Gonosztevőket. Lehet, hogy nem is az egyes történetek gonoszai a rosszak, hanem a mesekönyv, ami megszabja a sorsot és amiből nem lehet kitörni? Ha te vagy a mese rossza, annak kell lenned, ha küzdesz is ellene? Nem vagyok benne biztos, hogy nekem tetszeni fog, ha majd arra megy ki minden, hogy el kell törölni a mesék eleve elrendelését. Azt már olvastam másban.

De, az adott történet. Az egy jó ötlet volt, hogy egy olyan pontra tette a cselekményt, ami a Disney mesében nem szerepelt. Aurora megszúrta az ujját, Fülöp Demóna fogságában, és a tündér még egy esélyt kap Oberontól, hogy megmentse magát, ne kelljen elbuknia. Mindenki igyekszik hatni rá, hogy ébressze fel a lányt, engedje el a herceget.
A csavar az, hogy Demóna miért nem teheti ezt meg. Miközben alakulnak a szövetségek, és sorra beszélnek Demónával, megelevenedik a múlt, amely ehhez a ponthoz vezetett. Az az új történet, ami Valentino sorozatának profiljába vág: elmeséli, hogy egy eleve nem gonosz lény hogyan lett Minden Gonoszok Úrnője.

Szépen összerakja a jellemeket és az eddigi legtragikusabb sorsot hozza össze a sorozatban. Mert valóban Demóna volt az, akit ebbe az életbe kényszerítettek, aki olyan könnyen lehetett volna más is. De az előítéletek, a zaklatás rálöki az útra, és túl késő lesz, amikor mások megpróbálják letéríteni róla – az a jelen cselekmény.
De nem csak Demóna, hanem a Dadus is egyre érdekesebb alakká válik. Miközben jót akar, és ő valóban nem olyan szűk látókörű, mint a testvére és védencei, mégiscsak a mesék szabályait követi, és akaratlanul is a tragédia felé viszi az eseményeket. Tényleg az a mesekönyv a főgonosz, ami előírja a végzetet???

Az nem tetszett, amikor teljesen rárímel a mese a Disney történetére. Az a rész, amikor Demóna lemegy a börtönbe vetett Fülöphöz és hergeli kissé, vagy az összecsapás a végén, még a szöveg is ugyanaz. Eddig ennyire nem éreztem ki belőle a Disney hatást, de itt rettenetesen sok volt belőle.
Akkor pedig durva eltérés, hogy Aurora nem is született hercegnő, csak örökbe fogadták a királyék. Az eredettörténetek nem illeszkednek össze. Pl. hogy lehetett volna Kirké ott Demóna vizsgáján, ha csak évekkel később dolgozták ki a boszorkák a varázslatot, ami majd életre kelti őt is és Aurórát is?

Jól elmesélt, olvasmányos, kellően pörög is. Vannak benne jó ötletek: mint a pár nap, óra cselekményidő, amit az emlékek tágítanak ki évekre. Ahogy összefűzi a többi történetet, és itt van Hófehérke mostohája, Ursula és a Szörnyeteg életét átokká tevő boszorkák. Ahogy Demóna tragikus hősnővé emelkedik, és ebben a történetben ő az áldozat, aki egészen más indokokat kap a tettei mögé, mint a mesében.
Csak – minek kellett szó szerint áthozni egyes Disney jeleneteket? Nem tetszik az sem, ahova szerintem eljutunk a végére.

Az mindenképpen érdekel, melyik hercegnő története jön, mert már elég jól kifutott mindenki vagy emlegették – mint Hamupipőkét.

Idézet

Miért kell egy fiatal lánynak mindenáron egy férfi, aki megmenti? Miért nem harcolhat a saját életéért, hogy megtörhesse a saját átkát? Miért kell mindig egy hercegre bízni?

Ekkor valami igazán szomorú dolog vált világossá előtte: az ember családja minden másnál nagyobb károkat tud okozni. Csak a család tudja igazán összetörni a szívet. Úgy, ahogy senki más nem képes rá.

A család sosem ereszt el, mindig is a hatalmában tart.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2217855679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása