Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Smith: Greta James, az elsüllyeszthetetlen

2022. szeptember 09. - BBerni86

greta_james.jpgFülszöveg

Vannak ​utazások, amelyeknek nem vághatsz neki egyedül.

Árnyaltan dolgozza ki gyász és sebezhetőség témáit ez a megkapó, lendületes irodalmi alkotás. Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő, második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog.
Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. Önelemzés, kérdések és megnyugvás: ahhoz, hogy továbblépjünk, meg kell értenünk, kik vagyunk – mondja ez a bölcs és szerethetően kifinomult regény.

Szerintem

Belemélyedős könyv

– csajos is, nem is. Érzelmes. Családi. Az számomra biztosan meglepetés volt, hogy a téma és a csendessége ellenére mennyire le tudott kötni.

Ha nagyon sarkítom a cselekményét, mindössze annyiról szól, hogy az anya halála után a befizetett hajóútra a lánya megy el a megözvegyült apjával. Ha kicsit kifejtem, akkor jönnek nehéz beszélgetések, karrier válság és egy új szerelem lehetősége is, miközben a hajón programok vannak: musical előadás, regény bemutató, kirándulások.
Nem tűnik izgalmasnak, és a cselekményt nézve nem is az.

De! Érzelmileg nagy távok vannak benne és sok ember, akikkel együtt lehet érezni. Greta a kiemelt szereplő, aki nem simán az anyját vesztette el, de a legnagyobb rajongóját is, aki mindig hitt benne. Aki ellensúlyozni tudta, hogy a lány apja nagyon nem ért egyet a lánya karrierválasztásával. {{Greta hiába csinálta meg, rocksztár lett sikeres lemezzel és koncertekkel, a férfi mindig azt éreztette vele, hogy rossz úton jár és nem így kellene élnie.
A nő a hajóúton így birkózik a saját gyászával, a karrierje fordulópontjával, a szerelmi kapcsolata felbomlásával és az apjával való kapcsolatával.}} Gyakran elveszett és elesett, de pont az a regényben az izgalmas, hogy miképpen szedegeti össze magát, milyen kapcsolatok és hogyan hatnak rá.

Közben egy élet- és karriertörténet is, mert Greta és a zene viszonya is mindent áthat. Ez áll közte és az apja között. Ez az élete szenvedélye, de egy bukás miatt megkérdőjeleződik. A hajón is vannak zenés programok, és Greta küszködik a zenéléssel magában is. Szerzőként a dalokba tudta beleönteni magát, a viharait, és most rá kell készülnie, hogy elköszönjön az anyjától, új kezdetet nyisson, és mindezt dalban is meg kell fogalmaznia, mert ő egész egyszerűen így áll össze.
Szimpatikus nő, akinek nagyon lehet becsülni az akaraterejét és ahogy tisztában van magával. Most talán szenved és felülvizsgálja a döntéseit, de Greta erős személyiség, tele önbizalommal, és példaértékű, ahogy azt az életet képes élni, ami jó neki. Visszamenőleg is látjuk, hogyan alakította maga körül az életét és ez hogyan vált be neki.

Ott vannak a családi barátok és az apa karaktere is. A barátok kedves mellékszereplők, ritkán bukkannak fel, de fontos szerepet töltenek be, hiszen a történeteikkel, a meglátásaikkal segítenek és javítják az apa – lánya kapcsolatot.
Milyen az apa? Két fő összetevőből áll. Egyrészt, gyászoló férj, aki majd belepusztul a felesége elvesztésébe. Másrészt, féltő apa is, akivel pont az a gond, hogy annyira biztosat és jót akar a lányának, hogy képtelen meglátni, hogy ami számára jelenti a biztosat és a jót, a lányának nem feltétlenül ugyanaz. Szerethető figura, fejlődik is, de Greta mellett halványabb a jelenléte.

Ben már egy fokkal izgalmasabb figura. Ő is fordulóponton áll, mint Greta. Sok tekintetben tudnak segíteni egymásnak, és egy visszafogott románc alakul a kettős között. A férfi most dönt a biztonság és egy új kezdet között, és neki is van alkotói válsága: az első sikeres könyve után meg kellene írnia a következőt, de inog.
Más a természete, a hevessége, mint Gretának, de annyira hasonló jellegű dolgokkal küzdenek, hogy az híd tud lenni közöttük. Bár csak pár nap jut nekik, és a szerző nyitva hagyja, hogyan alakul később a kapcsolat, az biztos, hogy amíg tartott, addig számított.
Én meg díjaztam, hogy nem szenvedélyes románccá alakul a történet, hanem meg tud maradni az alaszkai út a tényleges kirándulás mellett egy belső felfedezőútnak is.

Szerettem benne azt is, mennyire elkapta az írónő, hogy milyenek az ilyen utak. A programok, az összetétel, a természeti szépségek, amiket megtekintenek. Nem sok esélyt látok arra, hogy nekem sikerülne eljutni valaha is Alaszkába, de innen filmszerű beszámolót kaptam, hogy milyen lehet.
Nem viszi túlzásba a leírásokat, de vannak és árnyalják a helyszínt.

Kényelmes tempójú, jól olvasható, és karakterközpontú regény. Nekem inkább téli olvasmánynak passzolna, belemerülve, fotelben elnyújtózva és meleg teával a kézben, de most is le tudott kötni.

Idézet

– Nem fura, hogy létrehozol valamit, kiereszted a világba, és még sokkal messzebb eljut, mint hitted volna? Mint egy elszabadult léggömb.
– Vagy egy üzenet a palackban. Mert a lényeg, hogy elereszted.

– Mert fogalmam sincs, hogy ki vagyok. Főleg most. Teljes csődtömeg vagyok.
– Mindenki csődtömeg – vonja meg a vállát Ben. – De te legalább stílusosan csinálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3017906635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása