Minden napra egy könyv

Szemrevaló

2019. június 20. - BBerni86

A popkultúra egyik legismertebb sorozatgyilkosa. Hannibal Lecter.

Thomas Harris alkotta meg, és a regényből készült egy Oscar-díjas film.

Natt och Dag: 1793

Nyomozós, történelmi, embereket kihasználós, bosszúállós.

1793, Stockholm. Az ország túl van az orosz háborún, a király pompás udvart tart fenn. Ám az utcákon ott a sötétség is: a nyomorultak kihasználása, a gyilkosságok és a korrupció. Egy holttest kerül elő a város tavából: brutálisan megcsonkítva, megvakítva és némítva, minden végtagjától megfosztva. Semmi nincs, amivel lehetne 1793.jpgazonosítani, vagy a gyilkosa és kínzója nyomába eredni. A rendőrfőnök az egykori ügyészt, Cecil Wingét kéri, hogy járjon az ügy végére. A férfi haldoklik, de ezzel az üggyel még szembenéz – eljutva az emberi természet mocskos mélyére. Útján találkozik egy megnyomorodott, tönkrement katonával, egy szinte rabszolgasorba taszított lánnyal és egy fiatalemberrel, aki a háború pokla után egy igazi szörnyeteg markába került.

Jó könyvet vártam, történelem és krimi, ez a kombináció szokott nekem tetszeni. De a svéd szerző minden előzetes várakozásomat felülmúlta, és hajlandó vagyok azt leírni, hogy kaptam tőle az 1793-ban egy remek történelmi skandináv krimit.

Ismétlés: mitől skandináv a krimi? 3 fő jellemzőt szeretek felsorolni, nézzük őket erre a regényre vetítve!

1: egyszerre zseniális és nyomorult főhős. Aki a történetben Cecil Winge. Aki már az egyetemen csodagyereknek számított, és a bíróságokon is remekelt. Nem csak az igazságot derítette ki mindig, de a rendszert is igyekezett javítani, ha ezzel ellenségeket is szerzett magának. Ő volt az első, aki a gyanúsítottakat is rendesen meghallgatta, és valóban az igazat kutatta. A magánéletben is sikeres volt – egy helyi szépséget vett el szerelemből. De aztán megbetegedett: tüdőbaj. Hetei vannak csak vissza, elhagyta a feleségét is, hogy ne kelljen végignéznie a halálát. Most magányos, nyomorult és haldoklik. Nagyon jó ember, okos is, és annyira reménytelen a helyzete – komolyan tudtam sajnálni.

2: társadalmi üzenet, korrupció vagy súlyos visszaélések. Aki szegény, azt a rendszer még jobban tönkreteszi. A nincstelen lányokat akár hamis vádakkal is a fonóházakba zárják, ahol éhbérért dolgoztatják őket. A szadista őrök kegyetlenkednek velük, ráadásul enni sem kapnak rendesen. Nyomorult bérük ételre kell költeniük, vagy legyengülnek és dolgozni sem tudnak. Simán hagynának mindenkit éhen veszni a rokka mellett. De az adósoknak sincs jobb világuk: esélyt sem kapnak, szinte eladják őket rabszolgának, és aztán senkit nem érdekel, hogy élnek vagy halnak, arra kényszerítik-e őket, hogy magukat árulják, vagy mér ennél is rosszabb sorsra jutnak. Miközben az urak és vagyonosok dőzsölnek, és élősködnek a szegényeken.

3: komorság, fájdalmak, brutalitás. A fonóházi eseményeken is borzongtam, de amit az egykori sebésztanoncnak kell végigcsinálni… az ő fejezetein szabályosan borzongtam. Az olyan horror, amit az ember Harris Lecter történeteiben várna.

Mindez történelmi környezetben, sok tényanyaggal. A szerző igyekezett minél több forrást bedolgozni, és ezt érezni is a regényen. Nem csak szórakoztató, borzongató, alapos és történelmi tudásunk is tudja növelni.

Ráadásul jó a stílusa is. Falatják magukat a könnyed fejezetek.

Nagyon rákaptam, aki a krimiket, thrillereket, rafinált horrort szereti, ezt érdemes elolvasnia.

 

Natt och Dag: 1793 - Mint történelmi krimi: 100% skandináv krimis elemek történelemmel, némi horrorral.

Szubjektíven: 95% nagyon jó sztori, borzongtam, izgultam, csak a főhőst sajnálom. Remek!

Idézzünk!

Ezzel a gondolkodásmóddal egy lépésre voltam attól, hogy olyan legyek, mint Gollam a Gyűrűk urában. A következő az lesz, hogy a saját tükörképemmel fogok vitatkozni. (Frost: Második kísértés)

 

Lekapom a polcról az Üvöltő szeleket, aztán lerúgom a bakancsomat, és lefekszem az ágyra.

Nem tudom, mi van ebben a regényben, ami miatt olyan sokszor újraolvasom, de mindig azon kapom magam, hogy elmerülők a sötét sztoriban. Pedig elég elcseszett történet - két ember összejön, aztán elszakad egymástól. Tönkreteszik magukat, és mindenki mást is a környezetükben, mert önzők és megátalkodottak, és nem képesek normálisan viselkedni.

Nekem mégis ez a kedvenc történetem. Érezni akarok valamit olvasás közben, és a rózsaszín, nyálas regényeket legszívesebben lehánynám és elégetném. (Todd: Mielőtt)

 

5. Rengeteg a fura fazon

Még nálam is furábbak. Pedig én egy véres ragtapasszal a párnám alatt alszom. Különösen az egyikük nagyon jól hozta a Charles Mansont.

- Most azt akarja, hogy randizzak vele, vagy hogy csatlakozzak a szektájába, és ártatlan idegeneket szúrjak le? (Seager: Randikatasztrófák)

 

Cápákkal merülsz - csattant fel a hang kérlelhetetlenül. - Vagy fogat növesztesz, vagy megesznek. (Frost: Második kísértés)

 

  • Egyáltalán minek nekem az edzés? Nem vagyok harcos, és nem is égek a vágytól, hogy harcoljak.
  • A kiképzés erősít.
  • Az erő számos formájának semmi köze ahhoz, hogy valaki jól tudja-e forgatni a fegyvert, és milyen hatékonyan oltja ki mások életét. (Maas: Szárnyak és pusztulás udvara)

 

Lassan botorkálok hazafelé, ami momentán olyan vonzó, mint a Bates Motel. (Seager: Randikatasztrófák)

 

Mivel ismerik a hátteremet, nem fognak férfit ültetni velem szembe. Tízéves koromban hagyott ott az alkoholista apám, két húgommal nőttem fel, és párszor tanújelét adtam, hogy hajlamos vagyok pszichopatának tűnni, amikor egy hatalmát gyakorló apafigurával kerülök szembe. (Morgan: Dühöngő fúriák)

 

Az alkalmazottak lopnak. Rosa ezt gyakran elfelejtette, minthogy hajlamos volt a legjobbat látni az emberekben, de megtették - és még hogy! Ha nem jegyzettömböket és tollakat, akkor papírtörlőt, édesítőszert, kávéspoharat vagy WC-papírt, vagy fénymásoló tintapatront és nyomtatópapírt, jelölőfilceket vagy radírokat. Egyszer hallott egy srácról, aki egy frissen beindított internetes vállalkozásnál dolgozott az IT-n. Állítólag kigurított tíz ergonomikus széket, mindegyiket megpakolva pár doboz új iMackel, levitte a liften, át az előtéren, és ki egy brooklyni irodaépületből. (Medoff: Ez fájni fog!)

 

És keskeny mezsgye húzódik szörnyeteg és hős között is. (Gabaldon: A lángoló kereszt 2. kötet)

 

Ez az élet olyan, mint a tenger. Három hold kelti odakint a dagályt, és ha hagyod, akkor elszakít mindentől és mindenkitől, aki fontos a számodra. (Morgan: Dühöngő fúriák)

 

Morgan: Dühöngő fúriák

Takeshi Kovacs 3.

Harcos, bosszúállós, önmagával szembenézős.

Takeshi Kovacsnak nincsenek jó napjai. Ugyan a burkolásnak köszönhetően a teste lehet erős és fiatal, az eltelt évek súlya húzza. Elvesztett embereket, akik fontosak voltak neki. Most éppen egy nőt, akit egykor szeretett. Igaz, hogy másnak a felesége lett, másnak szült gyereket, de fontos maradt. Így amikor vallásos férje a burkolás ellenzése miatt a lányuk tudattokjával az övét is tengerbe dobta a vallási vezetőkkel, Takeshi bosszúhadjáratra indul. Mindenkivel végezni akar, akinek köze volt e barbár tetthez. Közben visszahozzák az életbe egy korábbanduhongo_furiak.jpg lementett tudatállapotát, így egy 200 évvel ifjabb, hevesebb Takeshi is játszmába kerül. Hiszen a hatalmasok, vallási fanatikusok mind egy feltámadtnak hitt nő után erednek, akinek Takeshi múltjában is volt szerepe. A káosz nő, ő pedig próbál életben maradni közben.

Számomra ez volt a mélypont. Takeshi Kovacs története, az első kötetet leszámítva, nem nekem való, már le is írom.

Készséggel elismerem, hogy sci-finek jó. A technikát és jövőképet tekintve tele van ötlettel, és komplex rendszerekkel. A burkolás, a létezés ilyen formában még mindig nagyon ütős, és még tovább is tudja fokozni Morgan. A tudat különböző pontjai alapján több ÉN létrehozása esetén ki az igazi személy? Egyáltalán, milyen lehet az, amikor egy ilyen világban simán együtt bandázhatsz, vagy éppen harcolhatsz saját magad egy más életszakaszában járó verziójával? A Looper szereplői is tudnának erről mesélni valamennyit, de itt egy sokkal komolyabb, összetettebb rendszer mesél erről.

Ha már emlegettem azt a filmet, itt is valami ilyesmit vártam. Van az öregebb, cinikus Takeshi, meg a fiatal énje, akinek a sok negatív tapasztalat híján még bőven van ambíciója és lelkesedése. Azt hittem, vadásznak majd egymásra, vagy lesz valami komoly drámai harc közöttük. Ehhez képest csak a regény végére kaptam egy érdekesebb jelenetet, különben nem ez a szál vitte az eseményeket.

Az csak hab a tortán, hogy mivel a fülszöveg előzetes olvasása nélkül vágtam bele, nekem fejtörést okozott, hogy a felébresztett, fiatalos Takeshi beköszönése után hogy jutottunk el egy fáradt, öreg verzióhoz. Mire nekem leesett, hogy egy másik Takeshi szemszöge az… mondjuk úgy, ez már megalapozta, hogy nekem ne tetsszen a történet.

Sci-fi szinten komplex a cselekménye és a világa. Megint vannak hatalmat áhítozó cégek, vannak vallási szekták, egész bolygórendszerek és mindenféle emberek, idegen és jövőbeli technikák, civilizációk találkozása… Hiába, nem tud ez nekem tetszeni. Komolyabb, jövőbelibb, mint ami engem szórakoztat.

A karakterek érdekesek, részben a burkolás miatt is, ami szerintem Morgan nagy ötlete ebben a sorozatban. De Takeshi kettőzése miatt is – amikor a reménykedő fiatal és a cinikus öreg beszélgetni kezdenek egymással, simán a csúcspont volt nekem a történetben. Abban annyira benne volt, hogy az ember változik, elveszítjük az ideákat, a világ megrág és kiköp. Amit egy fiatal még el se tud képzelni. Egy személyen belül megmutatta a generációk közti különbségeket, és annyira ezt szerettem volna többet! Takeshi vs. Takeshi.

Nem az én regényem és sorozatom, zsánerem, pedig nagyon igyekszem barátkozni a sci-fivel.

 

Morgan: Dühöngő fúriák – Mint sci-fi: 80% több idősík, komolyabb jellemű főszereplő, újabb zsánerelemek beépülése.

Szubjektíven: 40% megint sikerült elvesznem, bár most visszataláltam. Mást vártam.

5 regény, amit el kell olvasnod

Szerelem

5_23.jpg5: Allen: A varázslatos Waverley-kert - két testvér, akik most hazatérnek. A kertbe, ahol finom mágia remeg a lebegőben. A városba, ahol az embereknek különleges képességeik vannak, amelyet mindenki ismer titkon, de amely mégis titok. Szerelmet, boldogságot 4_31.jpgkeresnek, és a kert segítségével rá is lelhetnek.

4: Perkins: Anna és a francia csók - a kamasz Anna gyűlöli, hogy az apja hóbortja miatt bentlakásos iskolába kerül. Ráadásul Párizsban, noha nem beszéli a nyelvet. Pont akkor, amikor a moziban végre lett volna esélye a fiúnál, aki tetszett neki. De szerencsére várnak rá új barátok, és egy fiú is, akibe 3_33.jpgvégzetesebben bele sem lehetne szeretni...

3: Barreau: Párizs mindig jó ötlet - a nő egy kis boltot vezet, és nagyon szeret rajzolni. Most végre a kedvenc mesekönyveinek szerzője felfigyel rá, és a lány készítheti az új mese grafikáját. A férfi amerikai, aki Párizsba költözik. A kirakatban pedig felfedezi a mesét, amit az anyja mondott mindig neki. A boltos kisasszonnyal kezd el kiabálni, nem is sejtve, hogy egy múltbeli titok és szerelem is vár 2_39.jpgmég itt rá.

2: Marrs: A tökéletes pár - a program forradalmi. Elég neki a DNS, és megtalálja, ki az, aki genetikailag a tökéletes párod. Születnek egyedi párosítások: a sorozatgyilkos, akinek egy 1_30.jpgrendőrnő az igazi. De lehet, hogy néha téved a program? Mert mi van, ha odautazol álmaid fiújához, erre kiderül, hogy elemien vonzódsz, csak nem hozzá, hanem a bátyjához? Szerelem, rejtélyek és titkok.

1: Harmon: Arctalan szerelem - a fiú volt mindaz, amiről a középiskolás lányok ábrándoztak. Tökéletes test, remek sportoló, jó tanuló és nagyon jóképű. A hősnő is őt szerette titkon, de esélye sem volt a sok feltűnő szépség mellett. Ám a fiú bevonul a barátaival, és sebzetten jön haza. Súlyos sérülésekkel, testben és lélekben. A lánynak most lesz egy esélye, hogy bebizonyítsa, az igaz szerelemnek nem számít a külső. Az igaz szerelem képes lehet meggyógyítani a lélek legnagyobb kínjait is.

Nielk: Megsebzett

Fájdalmas, gyógyulós, elrablós.

Logan átlagos, életvidám kamasz volt. 19 évesen komoly fiatalember, aki megjárta a poklot is. Egy éve három férfi elrabolta azzal a céllal, hogy rajta keresztül bosszút álljanak a katona apján. 3 hónapon át módszeresen kínozták, a legkegyetlenebb módokon. Fizikailag, lelkileg is tönkretették, és csak akkor engedték el, amikor már megsebzett.jpgnem maradt semmi a kamaszból, aki egykor volt. 9 hónapba került, mire jobban lett. Kellett hozzá egy lány, Scarlett, aki hasonló borzalmakat élt át, megértette és szerette Logant. Ketten együtt veszik fel a harcot a félelmekkel, rémálmokkal, tönkrement lélekkel. A szerelem képes felemelni, amit eltiportak és bemocskoltak.

Már feltűnt, hogy Francesca H. Nielk történeteiben mindig szembe kell néznem a szereplőkkel együtt egy nagy adag fájdalommal. Olvastam már tőle egy fiúról, akit az apja vert. Ikrekről, akiknek szembe kellett nézni az egyikük halálával. Egy párról, akik a kislányukat vesztették el. De az, ami ebben a kötetben várt, minden előző regényt felülmúlt.

Két részről is.

A regényt, ahogy az elbeszélést is, két részre lehet szedni. Az egyik fele, az 1 évvel korábban történtek krónikája Logan pokoljárása. Leginkább gyilokpornóként tudnék hivatkozni rá. Töményen arról szól, hogy a három férfi milyen módszerekkel kínozza és teszi tönkre Logant. Vannak durva ötleteid kínzásra? Itt rosszabbakat találsz. Az, hogy megvágnak, és magadnak varrod a sebet, csak a kezdet. Törnek a csontok, folyik a vér, mindezt lelki terror mellett éheztetve. Azért az egyért hálás vagyok, hogy legalább a nemi erőszak nincs plasztikusan ábrázolva. Így is borzalmas volt, de annak a leírásától rosszul is lettem volna. Nem is értettem, miért kell ezt a részt ilyen brutálisra írni. Aki ezen eseményeken minimálisan is szórakozni tud, az forduljon pszichiáterhez!

Ok, Logan lelki leépülése remekül le van modellezve, de azért ezt a sok terrort elolvasni, nekem nem érte meg. Iszonyatos.

A 9 hónappal a jelen előtti események, a másik szál a gyógyulás története. Ami nagyon hamar átmegy egy nagy, romantikus történetben. Amiben Logan szerelmes lesz, és erre az érzésre alapozva, a lány támogatásával gyógyulni kezd. Le kell küzdenie rengeteg mindent, sok téren. Szembe kell nézni azzal is, a testével mit tettek, de olyan lelki dolgokig is, mint hogy merjen újra enni – mert még azt is beléverték, hogy nem érdemli meg az ételt. Hányinger kínozza, ahányszor csak nyelnie kell evéskor.

A lelki folyamat ezen a részen is teljesen OK, de számomra túl sok volt a szerelmi rész. Nem tudom elhinni, hogy minden – Logan iszonyatos sok és mély – traumájával le tudnak számolni pusztán azzal, hogy szeretik egymást. Lehet, hogy cinikus vagyok ettől, de az átélt borzalmakhoz képest nem éreztem elég nehéznek a felépülést. Kicsit eltúlzom, de kb. jön Scarlett, szeret és támogat, aztán napfény és happy end.

Plusz, nekem az igazságszolgáltatás hiánya is fájdalmas volt. Értékeltem volna valami visszajelzést, hogy legalább megpróbálják felelősségre vonni a kínzókat.

Eddig ez a kötet tetszett az írónőtől legkevésbé, nekem túl sok volt az erőszak benne.

 

Nielk: Megsebzett - Mint New Adult: 65% szerelmes is, de sok az erőszak. Több idősíkban elbeszélt, személyes.

Szubjektíven: 30% gyilokpornóként tudtam olvasni. A szerelem mesebeli, az erőszak sok(k).

Várható heti megjelenések

Lement a Könyvhét, de voltak most is csúszások, így a héten is lesz miből szemezgetni.

A Gold Book az újdonságait kivitte a Könyvhétre, de online és boltokba most kerülnek a kötetei:

  • Koppány - történelmi regény az államalapítás korából
  • A két fejedelemasszony - II. Rákóczi Ferenc életregényének második kötete a gyerekkorról, benne két erős asszonnyal, anyjával és nagyanyjával.

- Mister - a Libri hozza, a Könyvhéten már szintén kint volt, de a könyvkereskedésekbe most kerül ki. A szürke 50 szerzőjének új erotikus, romantikus agymenése.

A Maxim is csúszik pár kötettel, valamint új címek is érkeztek a hétre:

  • Minden, csak nem oké
  • Seafire - Lángoló tenger
  • Majd egy nap

A Fumax két új képregénye (Kulcs a zárját 2. és Sandman 1. kötet) a fentiekhez hasonlóan a Könyvhéten beszerezhető volt kedvezménnyel, most pedig indul a kereskedésekbe is, és online is elérhető lesz.

- Keddre egybekelve - romantikus a Studium Plusz gondozásában.

Visszanéz7ő

24. hét

Június

10. Marvel kapitány - képregény 5/4

      Rufin: Vad tengereken - történelmi 5/4

11. Morgan: Törött angyalok - sci-fi 5/4

12. Medoff: Ez fájni fog - kortárs 5/2

13. Maas: Szárnyak és pusztulás udvara - fantasy 5/4

14. Frost: Második kísértés - urban fantasy 5/4

15. Todd: Mielőtt - new adult 5/1

      Seager: Randikatasztrófák - ifjúsági 5/3

16. Gabaldon: A lángoló kereszt 2. - történelmi romantikus 5/3

      Dick: Időugrás a Marson - sci-fi 5/3

Remélem, olvasás mellett a héten sikerült mindenkinek kijutni a Könyvhétre is, aki szeretett volna!

Tovább

Dick: Időugrás a Marson

Nagyvállalatos, nyerészkedős, mássággal szembenézős, jövőbeli.

Az emberiség eljutott a Marsra, amit gyorsan kolonizáltak is. Könnyen ment, mert ugyan volt helyi élet itt, a sívók emberszerűek és haldoklóban is voltak. Nagyon kezdetleges életformájukat a többség mai napig őrzi: vándorolnak, gyűjtögetnek, és csak vegetálnak. Az emberek megtűrik őket, ha egyesek kifejezetten gyűlölik és elpusztítanák őket. Az emberek bolygója lett, de szembe kellett nézniük a gyermekeiket megtámadó betegséggel. idougras_a_marson.jpgSzinte minden családban született egy autista gyermek, akiket táborokba helyeztek el és ott nevelik őket. A Földön most arról szavaznak, hogy megszüntetik ezeket a táborokat, és a gyerekeket is likvidálják. Egy üzletembernek azonban merész gondolata támad: ezek a gyerekek máshogy érzékelik az időt. Ha sikerülne velük kommunikálni, megtudhatná tőlük a jövőt és ennek szellemében szervezhetné az üzleti döntéseit.

Újabb kísérlet, hogy megbarátkozzam Philip K. Dick regényeivel. Már kezd frusztrálni, hogy folyamatosan elbukom vele. Ha intellektuálisan tudom is értékelni a regényben szereplő eseményeket és mögöttes tartalmakat, szórakozást nem találok benne. Valósággal szenvedek a történetekkel.

Pedig ez még csak hosszú sem volt… Több rövid fejezetből áll össze egy vékony regény, mégis tovább tartott végigrágnom magam rajta, mint a kétszer, háromszor ilyen vastag kötetek sokaságán. Mi lehet ennek az oka?

Biztosan az is, hogy nem tudott érdekelni a cselekmény. A felszín alatt forrnak benne az indulatok, nincsenek igazából cselekvő hősei. Sokakat aggaszt, amit a beteg gyerekekkel tenni akarnak, de tesznek ellene? Nem. Csak beszélgetnek, és maguk közt élik meg a véleményüket. Van, aki mentené őket, más egyet ért azzal, hogy jobban járnak, ha kigyomlálják a közösségekből a hibás DNS-sel születetteket.

Indokok csapnak össze, emocionális és racionális érvelések között kellene dönteni. Ha a retorikai hátteret nézem, pazar a könyv. Hogyan is lehetne a gazdasági érdekeket szembeállítani egy szülő érzelmeivel, akinek az egyetlen gyereke beteg ugyan, de akkor is a húsa és a vére, szereti?

A gazdasági érdekek érvényesülése ebben a környezetben is gyilkosak. Már eleve ez, hogy képesek gyerekkel kísérletezni, és mondhatni, kínozni őket, hogy versenyelőnyhöz jussanak. A rendszer kritikája ez, amit nem nehéz a mára is értelmezni. A mi világunk is olyan, ahol a pénz parancsol, mindenki más ugrik.

A mások, betegek és egyéb emberi lények elpusztításának gondolata is nagyon ismerős. Nem csak a II. VH, hanem sajnos, korunk világa is ilyen kegyetlen. Ha már annyit elért Dick a regény olvasóival, hogy szociálisan érzékenyebbek lettek, az már sok.

Vagyis, azzal a helyzettel állunk elő, hogy a regényben rejlő dolgok értékesek, értékelem is őket. De magát a regényt utáltam olvasni. Középiskolában Az ember tragédiája volt ilyen élmény a számomra – rengeteget lehet róla beszélni, mélyen, tele van tartalommal. De amíg konkrétan olvasni kell, kicsit bele akartam halni.

Egyelőre még nem adom fel a Dick olvasásával kapcsolatos kísérleteim. Talán egyszer…

 

Dick: Időugrás a Marson - Mint sci-fi: 75% érdekes kérdéseket boncolgat, és a jövőbeli cselekmény ellenére is mai.

Szubjektíven: 40% annyira szeretném, ha tetszene, de nem akar sikerülni. Pedig agyalós…

Gabaldon: A lángoló kereszt 2.

Outlander 5.

Családos, hétköznapos, gazdálkodós, helyezkedős.

Jamie a saját földjén gazdálkodik, és szépen nő körötte a település is. Claire mindenben odaadó társa, akinek történelmi ismeretei segíthetnek abban is, hogy az otthonuk fennmaradjon és átvészeljék az elkövetkező időket. Mert már komoly jelei vannak, hogy pár év, és kitör a függetlenségi háború. Családként is egyre erősebbek: lányuk, Bree és férje, Roger is itt élnek, és erős páros tudnak lenni annak ellenére, hogy még mindig nem tudják, a fiuk vajon biológiailag is Roger fia-e. Újabb kihívást jelent nekik, amikor a helyi harcok közepette Rogert out5-2.jpgelfogják és megkínozzák. Majdnem felakasztották, nem sokon múlt az élete, és a hangja örökre eltorzult. Míg a közösség épül, a kis családnak el kell döntenie, hogy Roger és Bree megpróbálnak-e hazajutni a saját korukba, vagy maradnak a XVIII. században.

Egy történelmi regényben azt szeretem, ha történnek az események. Legyen kalandos, érdekes, színes, kösse le a figyelmem! Természetesen úgy, hogy az események legyenek minél hitelesebbek. Kis csúsztatások nem akadok fenn, de azért átírni nem kell az olyan eseményeket, amelyek közismertek.

Az Outlander sorozat népszerűsége töretlen, és ez is történelmi széria. Ugyan erős benne a romantikus vonal is, de nem nyálregényes stílusban. A szereplők egymásba szeretése és összejövése soha nem volt egy egész regényre kiterjedő rész, a szerzőt sokkal jobban érdekli, amikor már együtt élnek, és a mindennapok küzdelmei között megmutathatja, hogyan lehet együtt és egymásért dolgozva értékes életet élni.

Ha egymás mellé teszem a két bekezdést, észre lehet venni, miért nem tartozik a kedvenceim közé az Outlander, és ez a kötet sem. A hétköznapok a hangsúlyos, a csendes élet. Szívesebben olvasnék kalandokat, de az nem jellemző erre a részre sem.

Jó, pontosítok. Az elején harcok vannak, jobban pörögnek az események. Le is kötött, de elég hamar visszaváltott a megszokott tempóba és eseményekbe. A történelem lassan változik, míg hőseink vetnek, vadásznak és önvédelmet tanulnak.

Valahol érdekesek ezek a mindennapok is, és Gabaldon jó a hangulatteremtésben is. De könyörgöm, ez már az ötödik kötet, és még mindig ugyanolyan lassan haladnak az események! Arról nem is beszélve, milyen hosszú egy-egy rész.

Fel tudom fogni stíluselemként, tény. Gabaldon minden részletre odafigyel, alaposan bemutat helyszíneket, embereket, élethelyzeteket és döntéseket. Aki bele tud merülni, széles panorámát kap. Sajnos, én nem ilyen olvasó vagyok.

Arról nem is beszélve, hogy már az agyamra megy az is, hogy ugyanazt a konfliktust ragozza a sok századik oldalon is. Vagyis, a kisfiú apja vajon Roger? Mintha szadista mód élvezné az írónő, hogy megírja oldalak százait, de egyenes választ sosem ad.

Nekem sok az idilli szerelemből is. Jamie és Claire még mindig olyan émelyítően szerelmes, hogy az már szinte beteges. A fiatalokról szívesebben olvasnék többet, nem róluk. De attól tartok, ez ellen már nincs mit tenni. Ők maradnak Gabaldon első számú szereplői, ha nekem nem is hiteles, hogy 50 fölött is úgy pörögnek, mint huszonévesen, minden téren.

A tévésorozatnak esélytelen, hogy nekiállok. Elég átrágnom magam a könyveken is.

 

Gabaldon: A lángoló kereszt 2. – Mint történelmi romantikus: 70% a karakterek és a mindennapok életszerűek, hangulatosak.

Szubjektíven: 55% a karakterek sorsa érdekel, de szeretném, ha eseménydúsabb lenne!