Minden napra egy könyv

Johannsen: Megölni a királyt!

La Fayette 1.

2019. április 18. - BBerni86

Történelmi, háborús, bosszúállós, barátságos.

1774-ben két 16 éves suhanc találkozik össze: az egyik a menyasszonyához tartó, gazdag és szépreményű francia márki, Gilbert La Fayette. A másik egy kirabolt fattyú, Szalma Jason. A márki kisegíti a bajba jutott fiatalembert, akiben saját tükörképét látja meg. Nem is sejti még, mennyire ráérzett az igazságra, mennyire egymás alakmásai ők ketten. Az életük összefonódik, és Jason majd a márki hű embere lesz hosszú éveken át. megolni_a_kiralyt.jpgVele örül a gyermekei születésének, mesterlövészként szolgálja az amerikai függetlenségi háborúban, majd a francia forradalom véres napjaiban is ott áll La Fayette mellett. A két világ bajnoka mellett, hős katona és államférfi mellett, aki nem is sejti, kit rejt Szalma Jason álarca.

Honnan ismerjük mi a történelmi személyeket? Ma már a többség nem a történelemkönyveket, pláne nem forrásanyagokat fog megnevezni. Filmek, regények, tömegkultúra. Leónidasz? This is Sparta! – 300. William Wallace? Mel Gibson. De végtelen hosszúra nyújthatom a listát: I. Erzsébet és Stuart Mária, Mary és Percy Shelley, Anna királynő kedvenceivel, Colette – csak páran az utóbbi hónapok filmjeiből.

A sorba az esetemben beillik La Fayette márki alakja is. Akit ugyan nem filmből, de musicalből képzelek magam elé. Ahogy a Hamiltonban franciául duruzsol az amerikai államférfiak mellett, még a dallam is a fülemben cseng. De ki volt La Fayette márki?

Izolde Johannsen regényéből kibontakozik előttünk az alakja. A kötet 1774-1793 közötti eseményeket fogja át, mindig a fontos epizódokra irányítva a fókuszt. Egyaránt látjuk magánéletének nagy eseményeit, mint a házassága, a gyermekei születése, a gyásza az elsőszülött kislánya halálakor, és a történelemformáló tetteit. Vele tartunk a függetlenségi háborúba, látjuk, ahogy próbálja a királyságot megmenteni a pénzügyi válság, majd a forradalom kezdetén. Már életében két kontinens hősének nevezték, nem véletlenül.

Kalandos, pörgős a regény, aminek sokat ad az is, hogy egyszerre hozza közel a történelmet és az embert, aki mindezt átélte. Nagy embernek láttatja a franciát, aki tele van erényekkel. Művelt és intelligens, jószívű, bátor. De nem mesehős mégsem, ugyanolyan esendő ember, mint bárki más. Kicsit bántott is, noha így igazi a karakter, amikor nem tud ellenállni egy-egy kísértésnek, és sérül a hősies máz rajta. Ok, nekem bökte a csőröm, amikor a barátai bordélyba mennek, magukkal viszik és képtelen nemet mondani, hiába szerelmes is a nejébe.

De, van még egy nagy trükk az írónő tarsolyában. Megkapjuk tőle Szalma Jason portréját is, és az ő titkos tervét. Akinél már 16 évesen ott a kötél, amivel királyt akar ölni. Akinél már az elején is érezni, hogy van egy nagy titka, hogy nem az, akinek mondja magát. Aki benne van csibészségekben is, de tele van nemes tulajdonságokkal is. A regény egy pontján már sokkal szívesebben olvastam a vele történő eseményeket, mint La Fayette kalandjait. A kötetnek lesz folytatása is, én várom is nagyon – és nem a márki miatt, hanem az érdekel, Jason élete el tud-e rendeződni, mi lett/lesz a kisfiával.

Nagyon tetszett, ahogy a vége ismeretében nyilvánvaló, hogy Jason és Gilbert tükrei egymásnak. Ahogy barátok annak ellenére, hogy ősellenségek is lehetnének.

Nyárra láttam már előjegyzési listán a 2. kötetet, alig várom, hogy megérkezzen Napóleonnal!

 

Johannsen: Megölni a királyt! – Mint történelmi: 85% jó karakterábrázolás, történelmi és személyes történetek ütős egyvelege.

Szubjektíven: 75% tetszett a két hős párhuzamos története, a nagy személyek emberi arca.

Szemrevaló

Mivel a regények negyedik része most jött ki, visszanézhetjük a korábbi részeket akár tévében is!

Az előző 3 történet mind meg van filmesítve, és hamarosan a negyedik is csatlakozik...

De miről is van szó? Egy egykori katonai nyomozóról, aki a lába elvesztése után leszerelt. Most magánnyomozó, de elég gyérül megy az üzlet. De érkezik hozzá egy új titkárnő, Robin, aki szívesen besegít az ügyekbe is. És azok jönnek is... a híres modell, aki állítólag öngyilkos lett. De ha nem - ki ölte meg és miért? A kinevetett író esete, akit legújabb könyve miatt lemészároltak. A postán érkezett láb esete...

Olvasva is jók, de a filmverzió is teljesen OK.

R. Kelényi: Mennyei bűnök 2.

Riva nővérek 2.

Nyomozós, kosztümös, romantikus, zárdai életes.

Blanca álcája megáll, sikeresen bekerül a Sant’ Ambrogio zárdába. Már az első nap tapasztalnia kell, hogy Katharina hercegnő nem túlzott. Nőiségében alázzák meg, a szüzességi vizsgálat egy erőszakkal ért fel. A lány már nem csak a húgaiért, de az itt szenvedő novíciákért is kész kémkedni, és leleplezni Maria Luisa nővér mennyei_bunok2.jpgmocskos ügyeit. Miközben a rajztehetsége miatt felfigyelnek rá, ő a némaságba menekült Elena barátságát és segítségét igyekszik megnyerni. Kutakodik, és egyre sötétebb titkok nyomára bukkan. Eközben Marco is álcába bújik, gyóntatópapként jár be és igyekszik a törvény előtt felelősségre vonni a zárda romlott vezetőit, és korrupt feletteseiket. A férfinak szembe kell néznie azzal is, hogy Blanca egyre többet jelent a számára. Lehet számukra jövő?

Ahogy az első résznél írtam, a második részre összpontosul a krimi. Az elsőben megismertük a szereplőket, a vádat, amit be kellene bizonyítani. Most pedig jöhet a kémkedés, nyomozás és a felelősségre vonás. Tetszett az első rész is, de ez talán jobban. Eseménydúsabb lett.

A cselekmény megint két nézőpontból bontakozik ki. Marco a zárdán kívül, Blanca a nővérek között keresi az igazságot és a bizonyítékokat. Fordult a hangsúly is: az első részben Marco szálát találtam izgalmasabbnak, az volt a krimisebb. Most Blanca részei az izgalmasabbak, a nyomozás tényleges része.

Érzelmileg is fordul a kocka. Míg korábban a lány volt tele érzelmekkel, és az élete eseményeit ezek köré szervezte, most Marco kénytelen szembenézni magával és a vágyaival. Tetszett a folyamat, ahogy a karakter fejlődik érzelmi téren. Amikor megismertük, önpusztító, élvezetekbe menekülő férfi volt. De most szerelmes lesz, lassanként ezt fel is ismeri, és képes változni miatta. Komolyodik, életcélt talál, és meglepő gyengédséggel közeledik a lány felé.

Ha most úgy tűnik, van komolyabb szerelmi szál, hamar kiábrándítok mindenkit: Blanca még nem is gondol ilyesmire, egy friss nemi erőszak élmény után ez nem is meglepő. Marco is küszködik magával is, azzal is, mennyire és hogyan közeledhet a nőhöz. Így a sorok közül ki lehet olvasni az érzelmeket, de hagyományos értelemben nincs szerelmi szál. (A 3. kötetben lehet, hogy ez változni fog.)

Ha már emlegetem, hogy őszre tervbe van a harmadik rész, hamar egy tippem is megosztom. Ott 5 évvel később vesszük fel a fonalat. Leona ott 17 lesz, és már itt van egy elgondolkoztató rész róla, amikor beismeri, hogy nem a nővére, ő volt az elvakult késelő. Szerintetek angyal vagy démon lesz belőle? Esetleg egy önbíráskodó? Majd kiderül.

A szerző stílusa is ismerős lesz, akik már olvastak R. Kelényitől. Minimálisan nyelvében is jelzi, hogy nem mai a történet. De nagyon mesélős, olvasmányos a szöveg, nagyon könnyen haladni fejezetről fejezetre.

Az üzenete mai, simán illeszkedik a #metoo kötetek közé is. Mesél arról, hogyan használták ki a nőket, és mennyire tehetetlenek voltak ellene a XIX. században. Míg nem ismerte fel valaki, hogy vannak eszközei. Harcolhat magáért, jobbat és többet érdemel, mint amit kapott.

Végül, az alapja igaz történet. Ez ad neki némi pluszt, bár engem nem lep meg, hogy milyen botrányok mentek az egyházon belül. Voltak, vannak, lesznek is – ki is ábrándultam már.

 

R. Kelényi: Mennyei bűnök 2. – Mint történelmi krimi: 80% hangulatos, jó tempójú, hiteles szereplőkkel, szórakoztató krimi.

Szubjektíven: 83% a rejtély és a krimi lehetett volna több, de bírom a szereplőket, hangulatot.

Idézzünk!

Amit mondanak: Nem szeretnének kémkedni a barátaik után.

A valóság: Semmire sem vágynak jobban, mint hogy mindent tudjanak a barátaikról, és ítélkezhessenek felettük.

Ipso facto: Mark Zuckerberg, a Facebook társalapítója 55,2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

Amit mondanak: Nem érdekli őket a kikötözős szex, a dominancia és a szadomazochizmus.

A valóság: Szeretnének az egyetemista lány és a dúsgazdag üzletember közti BDSM-szexről olvasni.

Ipso facto: A szürke ötven árnyalatából 125 millió példány fogyott el.

Amit mondanak: Szeretnék, hogy a politikusok körvonalazzák a konkrét szakpolitikai véleményüket.

A valóság: Szeretnék, hogy a politikusok megkíméljék őket a részletektől, de keménynek és magabiztosnak tűnjenek.

Ipso facto: Donald Trump. (Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik)

 

Valódi adottság segíteni másoknak, hogy másképpen lássák a világot. (Ross: A királynő felemelkedése)

 

Ha eljön a Gonosz, hogy megtérjen, és már nem lesz többé Gonosz, akkor mihez képest lehetünk mi jók? (Kal Pintér: Atyavilág)

 

  • Mi pedig egyszer voltunk egy olyan szállodában, Észak-Walesben – vette át a szót Hugh -, ami olyan volt, mint egy temetkezési vállalat. A szoba csordultig volt művirággal, az egyik ráadásul talapzaton állt a sarokban.
  • El sem hinnék, milyen nyomasztó volt – tette hozzá Bronwen fintorogva -, pedig az volt. Először nem tudtam megmondani, miért. Aztán rájöttem, hogy a virágdíszek pont olyanok, mint egy ravatalozóban.

Hugh megborzongott.

  • Alig aludtam valamit. Egész éjjel azt vártam, mikor ugrik ki a szekrényből egy fej nélküli hulla. Ráadásul a tulaj magas, vékony figura volt, kétoldalt kopaszodó sötét hajjal, mint valami vámpír. (Pollard: Visszatérés a kis francia panzióba)

 

A Facebook nem digitális igazságszérum, hanem amolyan „hencegjünk a hiper-szuper életünkkel” - szérum. (Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik)

 

Teljesen mindegy honnan jöttek, a kölykök mind ugyanolyanok… Kegyetlenek. (Remender & Craig: Orgyilkos osztály)

 

Azért dolgozott, hogy ne kelljen soha szívességet kérnie, hisz tudta, a kegyes szívesség mindig drágább, mint bármi más, amiért fizet. Tudta, ha valamit azért kap, mert kéri, mert mások szánalmára, jóindulatára apellál, azt többszörösen megfizeti majd. (R. Kelényi: Mennyei bűnök)

 

Igaz, hogy Hibbanton a kívánatosnál kissé gyakrabban esett az eső. Az is lehet, hogy egy picurkát talán szeles, mocsaras, sziklás és hangás vidék volt. És kétségtelenül akadtak ennél tisztább egek, gazdagabb földek, valahol a tengeren túl. De Hibbant volt a Huligánok otthona, és talán végső soron más nem is számít. (Cowell: Így utazz sárkányviharon)

 

  • Áldozati tőrként használták, embereken és állatokon egyaránt.
  • Jaj, csak állatokon ne!

Ethan horkantott egyet.

  • Mert az emberáldozat oké?
  • Nem feltétlen – válaszoltam. – De állatokat ölni? (Cooke: Az elvadult küldetés)

 

Mindannyiunknak szüksége van képzésre, hiszen egyikünk sem születik későbbi szakmája mesterének, még ha némely tudósok ezt is állítják. (Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban)

 

Az úszóverseny hagyományos viking időtöltés volt, és mivel a vikingek kissé lököttek voltak, úszni sem úgy indultak, mint mások, hanem teljes fegyverzetben: kardokkal, fejszékkel, tőrökkel meg a többivel felszerelkezve. Fel sem merült bennük, hogy így nehezebb fennmaradniuk a víz felszínén. (Cowell: Így utazz sárkányviharon)

 

A boldogság csupán a fájdalom hiánya. (Remender & Craig: Orgyilkos osztály)

 

Egy hét is beletelt, mire a várost vezető atyákat egy gyorsító rendelet segítségével tömegesen pappá szentelték. És ekkor elszabadult a mennyország. (Kal Pintér: Atyavilág)

 

Úgy neveztem el ezt a grafikont, hogy „Inni, dolgozni, imádkozni.” Az emberek tizenéves korukban isznak. Huszonéves korukban dolgoznak. Harminc felett pedig imádkoznak. (Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik)

 

  • Szerintem fel kellene áldoznod valamit – mondta Ethan.
  • Önként vállalkozol? (Cooke: Az elvadult küldetés)

 

Egyáltalán nem kellene, hogy szóba kerüljön egy-egy bíboros szerelmi élete. Már önmagában az is visszataszító, hogy némely papoknak van szerelmi élete. (R. Kelényi: Mennyei bűnök)

Cowell: Így utazz sárkányviharon

Így neveld a sárkányodat 7.

Kalandos, hajózós, barátságos, Amerikát felfedezős, kalózos.

A vikingek szeretnek úszni, barátságos úszóversenyen is szívesen és hagyományból vesznek részt. A törzsfők, igy_neveld7.jpgBősz- Böhönc, Pléhpofa és Bögyös Berta még fogadnak is, hogy a győztes kívánságát teljesíteni fogják. Hablaty csak szeretné túlélni ezt az egészet, és messze elkerülni Takonypócot, akinek a legyőzését az apja elvárná. A nagyapja fura szavait értelmezni sem próbálja. Esélytelen, hogy 3 hónapot a vízen töltsön. Ám a vikingek cseles népek, és mire a fiú észbe kap, barátaival már elrabolta pár sárkány és Buggyant Agyalágy fogságában találja magát. Ő elhatározta, hogy apját követve Amerikába távozik, birodalmat alapít – ehhez kell Hablaty ketyegő szerkezete és a fiú is, hogy értelmezze neki a jeleket. Míg a kis csapat a szökésen töri a fejét, új szövetségeket kötnek, otthon a szüleik élete múlik azon, időben visszaérnek-e gyermekeik, akikről semmit sem tudnak.

Cowell általában úgy írja az Így neveld a sárkányodat köteteit, hogy ne legyen kötött a sorrend. Akár össze-vissza is olvashatóak a részek, és nem okoz zavart, ha valakinek egy rész kimaradt, vagy akár több is. Minimális utalások akadhatnak korábbi kötetekre, de ilyenkor élőlábban megtalálható, melyik kötetben az esemény, amire utal.

Ez a rész ettől minimálisan eltér. Ugyan önállóan is értelmezhető az eseménysora, de szervesen kapcsolódik egy korábbi részhez. (4. Így védd ki egy sárkány átkát) Újra feltűnik Buggyant Agyalágy és vikingjei, akik a régi álom nyomában járnak. Már tudjuk – aki olvasta, Agyalágy apja hogyan járt Amerikában és hozott krumplit szuvenírként. Tudjuk, milyen viking Agyalágy, miről álmodik. Most pedig a megvalósítás jön. Lehet érteni a 4. rész nélkül is, de sok mindent érthetőbbé tesz, ha ismerjük az előzményeket.

A cselekmény a szokott formátumban bontakozik ki: jön egy erőpróba, amin Hablaty és Halvér hátránnyal indulnak, Takonypóc ki is szúr velük, amennyire csak tud. Majd még nagyobb bajba keverednek, de barátokkal és ésszel megmenekülnek, hogy aztán a felnőttek is leckét kapjanak általuk. Érdekes is, hogy Pléhpofa minden kötet elején sajnálkozik a fia külleme, készségei miatt, a végére mégis mindig büszke lehet rá. Kár, hogy ezt a következő kalandra mindig elfelejti… nem egy észlény szegényem. De a gúnyt félretéve a cselekmény váza ugyanaz, mint az eddigieké.

Most mégsem esett rosszul, elég ötletes hozzá a cselekmény. Tetszettek Agyalágy ötletei, aki tényleg félúton volt egy feltaláló zseni és egy őrült között. Egy viking da Vinci? Azért ennyire messze nem mennék, Leonardo nem volt egy vérszomjas gyilkos is a zsenije mellett. Tetszett az amerikai kaland gondolata is, ha a józan eszem tiltakozott is ellene. Mert én tudom, hogy Amerika Amerigo Vespucciról lett elnevezve, aki jó 1000 évvel később élt, vagyis a vikingek legfeljebb jósgömb igénybe vételével nevezhették a földrészt Amerikának.

De ez nem is történelem, gyerek kalandkönyv. Ami megint humoros, kalandos, és hozza a szokott minőséget. Amibe beletartoznak a különös rajzok, mert még mindig nem szépek. Meg a beszélő nevek, amelyek bántják a fülem. Bősz- Böhönc… inkább nem is megyek bele mélyebben, szerintem értitek nélküle is.

A kaland folytatódik tovább, jövő hétre olvasom a 8. kötetet is!

 

Cowell: Így utazz sárkányviharon – Mint gyerekkönyv: 85% kalandos, humoros, és továbbra is finoman értékekre nevel a kötet.

Szubjektíven: 90% lehet, hogy ismerős zsánerekből áll össze, de humoros és szeretnivaló.

5 regény, amit el kell olvasnod

Kamaszos fájdalmas

5_14.jpg5: Mészöly: Szabadlábon – Dani 16 éves, sok tekintetben kiváló fiatalember. Aki csak ülve látja, könnyeden leveszi a lábáról. Helyes, zenél, megvan a magához való esze. De Dani mozgásában korlátozott, és megvannak a maga harcai. A családjában is. Az apját soha nem ismerte, de most megkeresi. Találkozni akar vele, ezért bevállal egy nagy kalandot. Elszökik, és külföldre indul családegyesítésre. Mindenféle kalandba keveredik, és az út önismereti túraként is működik. A főhősnek bőven akad gondja, de a regény hangvétele pozitív, küzdelemre sarkaló.

4: Dessen: Tökéletes – Macy jól titkolja, de bizony sérült portéka. A kamasz lány zárkózott és 4_18.jpga végletekig maximalista. Tökéletes akar lenni, élete minden területén ezt hajszolja. Ezt látja az anyjából, ilyen a barátja. Nyári munkaként azonban belekeveredik egy káoszos parti szervező cégbe, új embereket ismer meg, és el kell gondolkoznia. Jó úgy, ahogy élni próbált? Jó tökéletesnek lenni? Egy új fiú, sok új barát és Macy gyógyulni kezd. Képes lesz arra is, hogy mindennek a gyökerével is szembenézzen: apja halálával, amiért magát hibáztatja.

3_20.jpg3: Fitzpatrick: Életem a szomszédban – Samantha élete tökéletes és a tervek szerint halad. Kissé lesajnálóan néz közbe át ablakából a szomszédba, ahol a Garrett család él. Nagycsalád, megszámlálhatatlan gyerekkel. Egy napon az egyik szomszéd srác, Jase bemászik hozzá. A lány előtt feltárul egy másfajta élet, egy nagy első szerelem, egy szeretettel és élettel teli család mindennapjai. Ő is élni kezd általuk, felismeri saját családja ridegségét és embertelenségét, de egy tragédia mindent összezúzhat és a lány lehetetlen helyzetbe kerül. Kihez legyen hű? Az anyjához, vagy az új barátokhoz és szerelemhez?

2: LaZebnik: Páros randi tesóknak – Chloe irigylésre méltó életet él. Jól tanul, övé az 2_24.jpgiskola legjobb sráca, Jason is. Ám azt gondosan titkolja, otthon milyen felelősség az övé. Nővére autista, és Chloe igyekszik a gondját viselni. Most éppen azt szeretné, ha barátokat és szerelmet találna. Akad is egy helyes srác, csak egy gond van. Az öccse Chloe osztálytársa, aki mindig képes a lány agyára menni. De ha a testvéreket össze akarják hozni, nekik kell gardedámot játszani, és egyre több időt tölteni egymással. Ahogy Chloe jobban megismeri a fiúkat, és mindazt a küzdelmet, amivel minden nap szembekerülnek, változnak az érzelmei.

1_13.jpg1: Marchetta: Jellico Road – duplán is ide kerülhet, és nehezemre is esik írni róla, mert ha jobban belegondolok ebbe a történetbe, elsírom magam. Igen, engem ilyen mélyen megrázott. A jelenben Taylor története bontakozik 1-2_11.jpgki, akit 11 éves korában elhagyott az anyja, egy bentlakásos iskolában nőtt fel. Most ő vezeti az iskola titkos csapatát, akik minden nyáron területfoglalós játékot játszanak a Városiakkal és a Kadétokkal. Taylor nyerni akar, de a Kadétokat az a Jonah vezeti, akire a múlt miatt még mindig dühös, de aki egyben elsőként dobogtatja meg a szívét. Mikor nevelője, Hannah eltűnik, a hátrahagyott naplói alapján a lány nyomozni kezd, és Hannah történetéből a saját családjának múltja is kiderül. Három gyerek története, akik családjukkal autóbalesetet szenvedtek a Jellico Road-on, és a megárvult gyerekek együtt kerültek intézetbe. Akik kitaláltak egy területfoglalós játékot, hogy együtt szórakozhassanak a nyáron kadét és városi barátaikkal. Akik 17-18 évesen olyan tragédiát éltek át, amely összezúzta az életüket, újra.

Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik

Internetes kutatásos, valódi véleményes, leleplezős.

Az emberek nem mondanak igazat – a véleményüket az szerint prezentálják, mit akar hallani a kérdező. Okosabbnak, sikeresebbnek, jobbnak akarnak látszani, így hazudnak. Ha a Netflix megkérdezi, milyen filmeket akarsz nézni? Kultúrember vagy, dokumentumfilmek és fekete-fehér, komoly alkotások! Dehogy kis komikus, mindenki_hazudik.jpggagyi sorozatok… Elolvasnál-e olyan könyvet, amiben a férfi szex közben veri a barátnőjét? Dehogy, kikérik maguknak, az perverz! De a könyv mégis 150 millió példányban fogyott. Túlléptek a rasszizmuson, mindenki szereti Obamát! Mégis, most Trump a választott elnök. Mert az emberek hazudnak. Egy felületen azonban őszinték. Amikor keresnek a Google-ban. Onnan lemérhető, ki kicsoda és milyen trendek uralkodnak igazából tömegszinten.

Seth Stephens-Davidowitz egy olyan kijelentésből indul ki, amit a hozzám hasonló pesszimista, az emberek jóságában hinni nem tudó ember ösztönösen érez. Az emberek hazudnak, megtévesztenek. Miért is vallanák be az igazat, ha úgy érzik, az rossz fényt vet rájuk? Pláne, ha olyan kérdésekről van szó, amelyeknek látszólag semmi jelentőségük?

De akkor honnan lehet megtudni az igazat? Erre a szerző elmélete a Big Data. A Google meg tudja mutatni, mire mennyien és milyen földrajzi eloszlásban kerestek rá. Vagyis, ha egy keresés tömeges, azt a program meg tudja mutatni. Nem egy személy keresését, a tömegjelenségeket lehet így kimutatni. A legváltozatosabb témákban.

Stephens-Davidowitz merít is jó pár területről, hogy leleplezze a közkeletű hazugságokat. A politika is színre kerül, hiszen a világ még mindig sokkban van Donald Trump győzelmétől. Az amerikai sorozatokban látom én is, amerikaiként a szerző jobban meg is élte ezt. A Big Data pedig előre jelezte, és magyarázattal is szolgál. Az előzetes felmérésekben az látszik, amit az emberek hazudnak, akár maguknak is. Megyek szavazni, éljen Hillary! De nem mentek, és ez látszott a kereséseiken is. Ahogy az is, hogy a felszín alatt a rasszizmus nagyon is jelen van. Rasszista tartalmakat, vicceket keresnek. De érdekes az is, hogy pl. egy elnöki beszéd alatt miket keresnek meg. Érdekesebb a beszédet mondó ruházata, bőrszíne, mint az, amiről beszél. De ezt senki nem vallja be, csak pötyög a mobilba és keresgél róla.

A szerző azonban kultúráról, házaséletről, szexről és még sok másról is felmérte, mekkora hazugságokat mondunk, és mire keresünk, mi érdekel igazán. Gondolnátok, hogy az egyik leggyakoribb női szexuális tartalmú keresés a plüssökkel való szexről szól?

Amikor leleplez hazugságokat, durva tényeket közöl a szerző, meg voltam fogva. Kevés jót feltételezek a fajomról, de itt akadtak azért bőven meglepetések. Rosszabbak vagyunk, te is és én is, mint bevalljuk. Világszinten meg még rosszabb a helyzet. Mindenki hazudik.

Ezekből trendeket is leképez a szerző, és már szinte szociológia, ahogy az emberiségről ír, mindössze a netes kereséseinkből kiindulva.

De! Sok a módszertan, és a szerző hajlamos elmerülni a részletekbe. Sűrűn belassul a kötet, és esszévé válik egy-egy megosztó témáról, vagy a módszere védelméről. Ezek nekem nem hiányoztak belőle, a leleplezések sokkal jobban olvastatták velem a könyvet.

Dr. House igazsága most is áll, mindenki hazudik. Ez a kötet rányitja a szemed, olvasd!

 

Stephens-Davidowitz: Mindenki hazudik - Mint ismeretterjesztő: 75% új módszer, logikus és megkapó következtetések, gondolkoztató.

Szubjektíven: 65% érdekes megállapításai vannak, de gyakran túl szakmai, hosszadalmas.

Várható heti megjelenések

- Fekete nap - Animus skandináv krimije.

- Eltűntek - thriller a Geopentől.

- Rizs - ázsiai, családregényes, történelmi a Kossuth Kiadótól.

- Alma Mahler - történelmi életrajzi, szintén a Kossuthtól.

- Halj meg kétszer - Lettero thriller.

- Szökevények - Jaffa krimi.

- Sötét víz - Libri krimi.

- Kőgazdagok problémái - a guilty pleasure sorozat zárlata a Kossuth Kiadótól.

- A görbe lépcső - 21. Század Kiadó folytatja a Jane Hawk sorozatot.

- Végtelenül - Könyvmolyképző YA fantasy.

- A csali - Könyvmolyképző thriller.

- Egy úr Moszkvában - Könyvmolyképző történelmi.

- Feslett szőke - Harry Bosch regény a Könyvmolyképzőtől.

Közben vegyünk egy nagy levegőt, mert ez a Könyvfesztivál előtti utolsó hét. Ez is elég sok cím, de ami jövő héten lesz... gyűjtsetek rá erőt! :)

Visszanéz7ő

15. hét

Április

8. Butler: Hajnal - sci-fi 5/4

9. Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz - gyerekkönyv 5/4

10. Ross: A királynő felemelkedése - fantasy 5/4

11. R. Kelényi: Mennyei bűnök - történelmi krimi: 5/4

12. Kal Pintér: Atyavilág - szatíra 5/2,5

13. Pollard: Visszatérés a kis francia panzióba - női: 5/4

      Cooke: Az elvadult küldetés - gyerekkönyv 5/4

14. Remender & Craig: Orgyilkos osztály - képregény 5/4

      Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban - történelmi krimi 5/2

15 pipa, jöhet a 16!

Tovább

Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban

Mrs. Holloway nyomoz 1.

Nyomozós, úri házas, kosztümös, merényletes.

Kat Holloway ügyes szakácsnő, aki még 30 sincs, de már elvezet maga egy konyhát. Új állása lord Rankin házában vár rá, ahol megürült a szakácsnői poszt. Gyorsan beilleszkedik, a konyhalánynak kijelölt Ellen szimpatikus is neki. Emlékezteti a kislányára, akinek fattyú származását titkolja, és egy barátnője családjában gyilkossag_a_cseledfertalyban.jpgnevelteti. Rejtély hamar lesz túl sok itt: régi ismerőse, a megnyerő Daniel McAdam úriembernek öltözve a lord vendége. Ellen már másnap hajnalra halott, meggyilkolták. A család szerint egy betörőn üthetett rajta véletlenül, de Kat másra gyanakszik. A lány zsebében különös, rejtélyes üzenet volt. Daniel segítségét kéri az ügyben, aki maga is a ház körül nyomoz. Miközben megakadályoznak egy királynő elleni merényletet, a gyilkost is kézre kerítik.

Jennifer Ashley elsősorban a kosztümös, történelmi környezetben játszódó romantikus regényeiről ismert. Magyarul is több ilyen kötete jelent meg. De, ahogy oly sokan, ő is igyekszik több lábon állni, és tett egy kirándulást a szerelem helyett krimi felé.

Az írónő kedvelőinek nem kell megijedni, jóval kisebb ez az irányváltás, mint amiben én pedig reménykedtem! Ugyan van krimi elem is, de ez továbbra is az a kosztümös, romantikus világ, amit az írónő sikerre vitt már.

Egyrészt, a történelem csak külsőségeiben van jelen. Nincsenek ismert történelmi személyek, nem történik semmi olyasmi, amiről a jövendő is megemlékezne. Mindössze a kor, a társadalmi berendezkedés, a ruházat és a hasonlók az, ami arra utal, hogy nem napjainkban játszódik a történet.

Ashley (vagy a szemfüles fordító) ugyan nyelvében is igyekszik kicsit megjeleníteni, hogy nem mai világban járunk, de ezt is inkább stilisztikában vesszük észre, a szereplők régiesebben és több körülírással fogalmaznak, mint ma tennénk. Eleinte ez furcsa volt, de ha folyamatosan olvassuk a könyvet, nagyon hamar rááll az ember szeme és füle.

A történetben van kis nyomozás, hiszen történik egy gyilkosság és egy merényletet is meg kell akadályozni. De ez mindig csak a második szál. Kat van a középpontban, akinek más dolgok miatt fő inkább a feje. Félti az állását, hiszen lord Rankin már a második napján elbocsátaná, hiszen látta egy emberrel, akivel nem kellett volna. Gyötrődik, mit kezdjen Daniellel. Nyilvánvalóan vonzódnak egymáshoz és flörtölnek, de egy határon nem mennek túl. A kor szelleme miatt is, meg Kat egyszer már megégette magát, és a férfinak túl sok titka van, ami elijeszti a nőt. (A folytatásban azonban minden bizonnyal egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és szerintem a végére Kat mrs. McAdam lesz.) Végül, anyaként is többet aggódik, mint hobbi nyomozóként. Arról már nem is beszélek, hogy helyenként úgy éreztem, a napi ebédről és elkészítéséről többet tudtam meg, mint a bűnügyről.

Kicsit szenvedtem azzal is, hogy nem éreztem közel magamhoz a szereplőket. Aki jobban érdekelt volna, mint pl. James, csak mellékszereplők. Az viszont érdekes volt, hogy milyen merész dolgokat beleírt ebbe a környezetbe az írónő: van pl. egy szegény, de nemes származású lány, aki szeret férfiruhát hordani, és hasonló barátnőjét leszbikusság felé tereli.

Összességében nem az én műfajom, de a romantikus, Ashley olvasóknak tetszeni fog.

 

Mint történelmi krimi: 40% nagyon kevés a krimi, a románc visszafogott. Alapozó kötet.

Szubjektíven: 20% többet vártam! Lassú a cselekmény, alig krimi, de főzni sokat főznek.