Minden napra egy könyv

Visszanéz7ő

46. hét

2019. november 17. - BBerni86

November

11. Strohm: Herceg álruhában - ifjúsági: 3,5

12. Dashner: Életre-halálra - ifjúsági: 3,5

13. Dunmore: Ostrom - történelmi: 4,5

14. Bryndza: Sötét víz - krimi: 4,5

15. Crowley: Szavak kékben - ifjúsági: 4,5

16. McGuire: Gyönyörű lángolás - romantikus: 3,5

      Szabó: Holdvíz - romantikus: 2,5

17. Oram: A mint aszkéta - ifjúsági: 2

      Dunmore: Árulás - történelmi: 4

Újabb hét telt el, és lassan már azon kell gondolkodnom, mit olvassak karácsonykor.

Tovább

Dunmore: Árulás

Az Ostrom folytatása

Szocialista rendszeres, hatalommal visszaélős, házasságos.

Andrej és Anna túlélték a háború poklát, egymásra találtak és közösen folytatták az életüket. Házaspárként ők nevelik a nő öccsét, a lassan felnövő Kolját. Andrej lelkiismeretes orvosként, Anna egy óvodában dolgozik, 11_17arulas.jpgmiközben szeretnének már saját gyermeket is. Ám egy kórházi eset alaposan feldúlja az életüket: egy magas rangú kommunista egyetlen fia komoly betegségben szenved, rákos. A kezelőorvosa titokban vizsgálja meg, majd a baj nagyságát látva átadja az esetet Andrejnek, akinek el kell mondania a rossz híreket a szülőknek. Számítani lehet rá, ha a gyerek nem gyógyul meg, nem marad el a megtorlás. Andrej nem futamodik meg, a gyerek érdekeit nézi, miközben már készülődik a párt támadása az egész orvosnemzedék ellen.

Helen Dunmore leghíresebb regénye az Ostrom, amely a II. VH alatt mutatta be, hogyan lehetett túlélni az ostrom alatt. Ahogy a sikeres könyvek esetében lenni szokott, született egy folytatás is. Dunmore azonban szerencsére nem a kényelmes megoldást választotta, hanem valóban tartalmas folytatást írt.

Ennek a trükkje, hogy egy olyan helyzetet ábrázolt, amely önmagában is méltó arra, hogy regényben szerepeljen. Az ostromot egyes szereplők túléltek, hogy aztán próbálkozzanak a szocializmusban is emberhez méltó életet élni. Ezért is lehet, hogy 10 évvel később kezdődik a cselekmény. Amikor már a kezdeti álmok megtörtek, és az emberek szembesültek vele, hogy milyen a sztálini diktatúra.

Annyira saját jogon él ez a történet, hogy az is bátran olvashatja, aki az Ostromot nem ismeri. A főszereplők onnan érkeztek, de itt egy másik, kerek történet részesei. Nem lesz hiányérzete annak, aki most ismerkedik meg velük.

A regény felszínén látunk mindennapi történeteket: az orvost, aki lelkiismeretesen dolgozna a betegei gyógyításán. A házaspárt, akik szeretnének saját gyermeket, de az valamiért még nem adatott meg nekik. A kamaszt, aki előtt elméletben ott a világ, a lehetőségek tárháza, hogy mit kezdjen magával felnőttként. Embereket látunk, alapvetően rendes és szerethető karaktereket. Anna, Kolja és Andrej tele vannak jó tulajdonságokkal, akiknek könnyű drukkolni. Talán jobbak is az átlagnál, de ennek is megvan a maga szerepe.

Mivel ők jók, a rendszer meg pokolian rossz, még nagyobb a kontraszt. Még fájdalmasabb, hogy egy ilyen igazságtalan és elnyomó politikai berendezkedés tönkreteszi ezeket az embereket. Az orvosokkal történtek drámáját kiemeli, hogy Andrej személyesen is érintett az intézkedések elszenvedőjeként, vele együtt mi is átérezhetjük a történtek súlyát.

Igaz, azzal, hogy ennyire kiemeli, mennyire fájdalmas időket éltek akkoriban, nem könnyíti meg Dunmore az olvasó dolgát. Annyi rossz éri a kedves szereplőket, hogy az olvasó egy ponton már belefásul, vagy fogja a fejét, hogy ez már nem lehet igaz.

A szerző stílusa abszolút olvasmányos. Igényes és jó hangulatteremtő, karakterábrázoló. A helyszínek, a szereplők és a kor légköre megelevenedik a lapokon.

Lehet ebből tanulságot vonni? A diktatúra rossz, bárminek is álcázzák.

Talán több minden is történhetne benne, de zsánerében korrekt.

 

Dunmore: Árulás – Mint történelmi: 75% a kevesebb cselekmény ellenére dinamikus, emlékezetes hősökkel.

Szubjektíven: 65% sajnáltam a szereplők jelentős részét – jónak lenni miért tesz áldozattá?

Oram: A mint aszkéta

Sz mint szűz folytatása

Szerelmes, rocksztáros, életmódot változtató.

Kyle Hamilton élete csodás: fürdik a rajongói szeretetében, és szerelmes a menyasszonyába. Ám Val szelleme lecsap rá: amikor a menyasszonya azt a dalt akarja elénekeltetni vele, amit Valnek írt, Kyle elsőre nemet mond. Mire elénekelné, a nő már más nyakában lóg és meg is csalja a férfit. Kyle első körben töménytelen csajozással és szexszel kúrálja magát, majd belecsömörlik ebbe az életbe. Azon kapja magát, hogy hetek óta nem feküdt le11_17a_mint_aszketa.jpg senkivel. Egy ismerős Valt is eszébe juttatja, és Kyle elhatározza, visszaszerzi a lányt. Az eltelt években Val is felnőtt, miközben lediplomázott a Szűz Val márkából céget épített. Kyle még mindig hatással van rá, és ezúttal a férfi hajlandó várni is rá, ahogy a lány szeretné.

Annyira unom már, hogy az ifjúsági regények nagy többségének a végén egy mesebeli happy end van. Nincs bajom a boldog befejezésekkel, de túlzottan gyakran tökéletesre faragják a szereplők életét. Álomsuli/álommunka, álomszerelem – nincs semmi, ami kicsit is emberi mértékű lenne. Ezért meg szoktam jegyezni azokat, jó emlékként, ami másabb. Ahol a szerző mer némi valóságot és nem tökéletességet beengedni a zárlatba.

Oram előző kötete, az Sz mint szűz nem volt a kedvenc köteteim között, de azt díjaztam benne, hogy Kyle nem fordult ki magából a szerelem/vonzalom nevében, hű maradt magához. Ezért is fáj annyira, hogy ez a kötet azt a mesebeli csodás happy endet dagasztja teljes kötetté, amit fentebb fejtegettem.

Abszolút hiteltelen a teljes szerelmi szál. Évek teltek el – Kyle túl van több kapcsolaton, egy jegyességen és Val is randizott másokkal. Az évek alatt még csak beszélni sem beszéltek egymással. Mégis, Kyle úgy dönt, hogy szerelmes belé és most megszerzi magának? Ezzel szerintem csak azt bizonyította, amit a menyasszonya is a fejéhez vágott. Pedig akkor nem is Val volt vágyai tárgya, hónapokkal később egyszer csak úgy ébred, hogy ő szingli, Val is, akkor miért ne lennének együtt?

Azt, hogy a szexi rocksztár lemond a szexről, mert a barátnője nem hisz a házasság előtti nemi életben, még lenyeltem volna. De az, hogy évek után elég egy találkozás és minimális túlzással máris a bolondul szerelmes kategóriában vannak… ahogy kezelik, hogy kívánják egymást. (Rohannak a paphoz, pontosabban Vegasba.)

A karakterek közül Kyle van a középpontban, aki varázsütésre és abszolút hiteltelenül megváltozik. Val ugyanolyan, mint volt. (Nekem ellenszenves, ahogy a vak hitéhez ragaszkodik, és más érveket leráz magáról. Abszolút rugalmatlan.) Most sem lettek szimpatikusabbak – Val túl jónak van beállítva, Kyle is azzá válik most.

Hosszan tudnám szidni még a teljes cselekményt, ami abszolút szerelmi tematika, mellette meg egy nagy mese. Azért nagyon kétlem, hogy bármely rocksztár élete olyan endorfin menet lenne, mint amit itt mutatnak. Soha semmi nehézség, mindig siker és rajongók imádata.

De erőt veszek magamon. Azért egyetlen dolog akadt, ami tetszett a könyvben. A narrátor most Kyle, és legalább stílusában nem nyálas csöpögést kapunk. Élénkebb, humorosabb a regény hangja, ami akkor is pozitívum, ha minden problémát nem is ellensúlyoz.

Ez a LOL kötet most nem jött be, hamar el is felejtem.

 

Oram: A mint aszkéta – Mint ifjúsági: 35% tipikus lánymese. A szép emberek végzetes szerelme – kiszámítható.

Szubjektíven: 25% minimális cselekmény, az egész nagyon hihetetlen, egyedül a stílus jött be.

SpoilerZóna

Bryndza: Sötét víz

Erika Foster egy bányató mellett várja, hogy a búvárok felszínre hozzák a több milliót érő elrejtett 2_65.jpgdrogszállítmányt. Ha lesz rajta újlenyomat, nagy ügyet zárhat le. Ennek még akkor is örül, ha az egész drog utáni hajszát értelmetlennek látja: ha egy drogkereskedőt lecsuknak, azonnal másik lép a helyére.

Az egyik búvár jelzi, hogy valami mást is talált. Felhozzák azt is. Kibontva apró csontvázat találnak, egy gyermeké volt. Erikát szíven üti az ügy: pár éve teherbe esett, de elvetette a kicsit. Ha megtartja, most kb. ekkora lenne. Ha megtartja, a férje otthon maradt volna apának, és nem hal meg egy bevetésen 2 éve. A saját ügyével kellene foglalkoznia, de a gondolatai már a gyerek halála és a gyilkos kézre kerítésén jár.

A korboncnok a személyazonosságot is meg tudja állapítani: Jessica Collins került elő. 25 éve nagy port vert fel a szőke, helyes kislány eltűnése. Semmire nem jutottak akkor. A fogászati karton annyira egyezik, most lett meg Jessica. Erika végig akarja vinni a nyomozást, bár a főnöke letiltja. A nő a régi kapcsolataihoz fordul, és egészen a vezetőségig elmegy, hogy ő lehessen a Collins-ügy vezető nyomozója. Visszakéri két korábbi beosztottját is, és megkezdik a munkát.

A családtagokkal kezdik. Szétestek Jessica eltűnése után. Az anya a vallásba menekült, a nagylány messze 3_52.jpgköltözött és családot alapított. A fiú éppen esküvő előtt áll, de az anyja még mindig nem fogadta el, hogy a kisfia meleg. A férj elment, Spanyolországban él az új párjával, és két kisgyerekükkel. Nem tudnak újat mondani, most is azt a pedofilt gyanúsítják, akit Jessica eltűnésekor.

A csapat új szemtanúkat igyekszik találni, és elbeszélgetnek az akkor környéken élőkkel. A látóterükbe kerül egy ház a bányató közelében, ahol akkoriban egy házfoglaló lakott. A pedofilokat is lenyomozzák, akik a környéken éltek egy átmeneti szálláson.  Kiderül, kapcsolat volt közöttük, együtt videóztak. De hiába próbálkoznak, Jessicához nem tudják kötni őket.

Az ügyet akkor vezető Amanda Baker már nyugdíjas, aki dicstelenül távozott a testülettől. A pedofil gyanúsított nevét kiadta egy civil szervezetnek, akik megégették a férfit. Máig az ügy betege, elhanyagolt alkoholista lett belőle, aki nekik is csak pénzért ad információkat az egykori nyomozásról. Ám az ügy újra felkavarja, és maga is nyomozni kezd egy régi barát segítségével, akit tud zsarolni a friss anyagokért.

Közben valaki lehallgatót helyez el Amandánál, és Erikát is igyekeznek lenyomozni.

Erika magányos, és egyik este Peterson egy taxiba ül vele. Felmennek a nő lakására, de mielőtt bármi is történhetne, Erika húga a gyerekeivel érkezik, egyenesen Szlovákiából. A férjének most bujkálnia kell a maffia 4_50.jpgelől, addig itt húzná meg magát a három gyerekkel.

Erika lassan teljesen kikészül, és nehezen viseli, hogy otthon minden a feje tetején áll. Amikor a halott férje egyetlen, kedvenc fotója babaolajos lesz, nagyon összevesznek a testvérével. Erika elrohan, az éjjelt Petersonnal tölti.

Nem veszi fel a telefont: Amanda, Lenka is hívta többször.

Másnap azzal szembesül, hogy betörtek hozzá. Lenka küzdött magukért, nincs bajuk. Amandát viszont megölték, bár próbálták öngyilkosságnak beállítani. Erika az asszony anyagait nézi át, valaminek lennie kell benne, amiért végeztek vele. Egy reklámban aláhúzott egy szlogent, amit a videók átnézésekor Erika is megért.

 Laura Collins, Jessica nővére igazából az anyja volt. A nő szökni próbál, de elkapják és beviszik az őrsre. Semmit nem hajlandó mondani. Közben érkezik a férje az ikreikkel. Erika rádöbben, Laura férje sem tudja az igazat. Amikor ezzel szembesíti Laurát, elmesél mindent.

Még Írországban lett terhes 13 évesen, egy havertól. A szülei szégyenként élték meg, vidéken szült nagynénjénél, majd a család el is költözött Angliába. Úgy tettek, mintha az anyja lenne Jessica anyja is. Hiába akarta visszakapni a lányát, nem lehetett. Friss egyetemistaként jött össze egy törekvő fekete sráccal. Amikor 1_57.jpgvele piknikeztek, titokban magával vitte Jessicát is. Szökést tervezett, és elmondani az igazat. Egyik este félrevonultak szerelmeskedni. Mire visszaértek, az egyik elektronikus berendezés meghibásodott, és a benzingőzben Jessica megfulladt. Ott temették el, és nem mondtak semmit.

Ám a bűntudat emésztette a nőt a lánya miatt, miközben élvezte az anyja szenvedését. 2-3 évvel később kereste meg az ír fiút, aki teherbe ejtette. Neki mesélt el mindent, ő hozta át Jessica maradványait a tóba. De zsarolni kezdte a közben egyre sikeresebbé váló egykori barátot, aki ügyvéd lett. Az ügyvéd kénytelen szembenézni a bűneivel, öngyilkos lesz. Az ír fiú szökni próbál, de Franciaországban elkapják és letartóztatják.

Lenka készül haza a férjéhez, Erika még nem tudja, mi legyen azzal, ami közte és Peterson között elindult.

Szabó: Holdvíz

Testvérre találós, tiltott szerelmes, szabadító akciós.

Zoli már alig emlékszik az apjára. Kisfiú volt, amikor az anyja elhagyta az erőszakos férfit és új életet kezdtek. 18 éves, amikor apja végrendelete miatt megkeresik: le kell mennie Pécsre az örökségéért. Ott tudja meg, hogy van 11_16holdviz.jpgegy édestestvére, egy húga, akit az apja elrejtett felesége és fia elől. Zoli most felkutatja Noémit, aki 16 éves, cserfes és gyönyörű. Hamar beilleszkedik az anyja és bátyja mellé, de Zoli hamarosan rádöbben, hogy nem testvéri szeretetet érez a húga iránt. Nagyon igyekszik elnyomni az érzéseit, de amikor felismeri, hogy Noémi is hasonlóan érez, nem tudnak ellenállni egymásnak. Amikor Noémi mégis továbblép, és Dél-Amerikában komoly bajba kerül, Zoli rohan őt megmenteni. A pokolba is elmenne érte, és se cápák, se maffiózók nem állíthatják meg.

Tudom, hogy egyszer már merengtem ezen, egy hasonló könyv miatt. Abban is testvérek szerettek egymásba – igaz, ott rosszabb volt a helyzet, mert együtt is nőttek fel, mindig tudták, hogy testvérek. Itt ennyire nem rossz a helyzet, de akkor is: romantikus regény testvérek romantikus szerelméről? Kiakadtam.

Korunk jó pár tabut feloldott. Elég csak arra gondolni, hogy a modern számítógépek atyja, Turing hogy végezte kb. 50 éve a homoszexualitása miatt. Angliában törvényileg tiltott volt melegnek lenni. Ma pedig? Már annyi irányultság elfogadott és támogatott, hogy közbe rá kell keresnem egy-egy kifejezésre, az mégis mi. Legutóbb a queer volt ilyen. De akkor is vannak tabuk, amelyeket nem szabadna piszkálni! A testvérszerelem ilyen. Az nem csak azért van, mert valaki kitalálta, hogy furán nézne ki a testvérházasság. Meg lehet nézni, a belterjes házasságok hova vezettek. A spanyol Habsburg-ág végére testileg és gyakran szellemileg is torz emberek születtek – pedig ott a testvéreknél távolabbi rokonok keveredtek. Egyiptom: ott aztán nem volt ilyen tabu. Eredmény? Olyan beteg, koránhalt szerencsétlenek, mint Tutanhamon. Genetikailag nem passzolnak az ilyen párok. Ok, a Trónok harca is sokat oldott a tabun, de az legalább egy fantasy világban játszódott.

A Holdvíz korunkba helyezi a cselekményét. A fülszövegbe szó sem volt Noémi és Zoli, mint pár létéről. Így teljesen váratlanul ért a cselekmény ilyen alakulása, ráadásul a kötet első fele tisztán romantikus. Az a konfliktus, hogy az anya nehezen nyeli le, hogy a gyerekei egymással ágyba bújnak. Ha nem testvérek lennének, még korrekt szerelmi történet is lenne, de itt azok. Szenvedtem.

A regény második fele kap akcióbetéteket és átcsúszik guilty pleasure világba. A dél-amerikai szabadítóakció akár egy látványmozi. Harc az emberrablókkal, küzdelem a cápákkal… luxuskörnyezetben. Egy percig se hiszem, de szórakoztató.

Zoli különben szimpatikus hős volt, még kedveltem is. Amíg nem lett Noémibe szerelmes. Egyszerűen nem értem, mi volt annyira vonzó a lányban. Szép, de különben mit tudtunk meg róla? Elég hiú és hedonista, simán egy buli cicának képzelem el.

Ok, Szabó Tamás is kitalált a végére egy fordulatot, amivel megkerüli az addig ragozott tabukat. De erre már édes mindegy volt, a cselekmény nagyja akkor is testvérszerelem. Ami szerintem fúj. Ha a fülszövegen rajta lett volna, biztosan nem olvasom el.

 

Szabó: Holdvíz - Mint romantikus: 45% Zoli szerethető karakter, hihetően mély érzésekkel. Guilty pleasure.

Szubjektíven: 25% bár a vége sok mindent felold, a testvérek közti szerelem gyomorforgató.

McGuire: Gyönyörű lángolás

Maddox testvérek 4.

Szerelmes, felnövős, saját lábra állós, függőséggel küzdős.

Ellison minden alkalmat kész megragadni, hogy a szüleit bosszantsa. Amikor egy hétvégén nincsenek otthon, a lány hatalmas bulit tart és nem kímélik a berendezést sem. A nem is kicsit ittas Ellison észrevesz egy tetovált, pokolian helyes srácot. Mire feleszmélnek, már a szülők hálószobájában bonyolódnak egyéjszakás kalandba. 11_16gyonyoru_langolas.jpgTyler tűzoltó, elsőre meg is felel neki így a helyzet, de van a lányban valami, ami miatt szeretné később is látni. Ellison lerázza, de amikor a kiakadt szülők megtagadják tőle a pénzt, kénytelen állást keresni és pont azt a tűzoltó egységet követi majd fotózva, amelyiknek Tyler is a tagja. A vonzalom tagadhatatlan köztük, de Tyler viszonynál többet szeretne. Az életét rendbe akaró tenni Ellison viszont nem biztos benne, hogy képes ezt megadni neki.

Már fejtegettem, hogy McGuire mennyire egy környezetbe helyezi el a szereplőit. Abby és Travis trilógiát kapott tőle, majd Travis testvéreinek is kerekített egy-egy szerelmes regényt. Közben adott ki novellákat, és már a regények mellékszereplőinek is készült önálló szerelmes regény. Kezdek ott tartani, hogy nem lesz ez sok a jóból? Valahol szomorúnak érzem, ha minden könyvét azzal akarja eladni, hogy a Maddox testvérekhez köthető.

A Gyönyörű lángolás ráadásul nagyon erősen be is illeszkedik a Maddox univerzumba, sokkal jobban, mint a Perzselő menedék, amiről kb. két hete írtam. Egyrészt, már ebben jelen vannak a Perzselő menedék hősei, csak mellékszereplőként. Több ponton ráutalnak a más kötetben történt cselekményekre, azokkal párhuzamosan haladunk.

Csak engem zavar, hogy minden Maddox fiú kb. ugyanabban az évben lesz végzetesen szerelmes és kezd el családot alapítani? Azért ennél nagyobb korkülönbség van köztük. A rajongóknak ez persze remek így, folyton újraélhetik Travis és Abby egy-egy történetét, csak kicsit más szemszögből. Aki viszont nem rajongó, annak ez már sok(k). Nekem az.

Ez a történet ráadásul nagyon rosszul kezdődött. Tipikusan erotikus nyálregényes. Még egymás nevét sem tudják a szereplők, már gyűrik a lepedőt. Az erotika később is fontos része lesz a cselekménynek, de akkor legalább más is társul mellé, nem csak a vad bulizás, mint itt.

Nagyon tipikus is a cselekmény alakulása: a gazdag lánynak a saját lábára kell állnia és elkezd megjavulni. A helyes srác támasz és szerelem lesz az életében. Tipikus romkom. Igaz, legalább azt tudtam értékelni, hogy a későbbiekben valóban többre alapozzák a viszonyuk, mint a fizikai vonzalom. Itt nagyjából el tudtam hinni, hogy szerelmesek lesznek.

A karakterek sem angyalok, ami szintén jó pont. Emberiek, több hibával. Szenvedélyesek, hevesek, még a gondjaikkal is szerethetőek. Igaz, nem tudtam őket megkedvelni, de ezért nem a szerzőt hibáztatom. Maximálisan beletett mindent, hogy Tyler szexi álompasi legyen, aki a remek külleme mellett gondoskodó is. Ellison pedig a javulás útjára lép, fejlődik.

A mellékszereplők között akadnak különben nagyon taplók, akiket egyértelműen utáltam. Sterling a negatív csúcs, az ő esetében a rendőröket is kihívtam volna.

A történet alapvetően a szenvedélyes nyálregényes stílusban íródott, nem is tetszett. Helyenként azonban az írónő humorizál, azt sokkal többre tudtam értékelni.

El tudom képzelni, hogy egyes szereplők később kapnak saját sztorit is… sajnos?

 

McGuire: Gyönyörű lángolás – Mint romantikus: 70% erőteljes és nem hibátlan szereplők, heves érzelmek. Nagyon női.

Szubjektíven: 50% az elejét nagyon utáltam, de aztán egész normális cselekménye lett.

Crowley: Szavak kékben

Gyászolós, szerelmes, életet újragondolós.

Henry és Rachel legjobb barátok voltak, ám a lány kamaszkorukra többet kezdett érezni a jószívű fiú iránt. Mivel Henrynek egy másik lány tetszett meg úgy, az új diák Amy, a lány nem meri bevallani az érzéseit. Egy levélben 11_15szavak_kekben.jpgírta meg, amit elrejtett a fiúk könyvesboltjában, Henry kedvenc kötetében a költözésük előtt. Henry azonban nem reagált rá, így Rachel meg sem próbálta tartani vele a kapcsolatot. 3 évvel később költöznek vissza, egy tragédia elől menekülve: Rachel testvére vízbe fulladt, és a lány élete darabokra szakadt. Henry könyvesboltjában kap állást, ahol a fiú is dolgozik. Neki sincsenek jó napjai: a bolt a csőd szélén, készülnek az eladásra és Amy szakított vele egy gazdagabb srácért. Henry békülne, és az egykori barátok újra közel kerülnek egymáshoz. Most vajon kedveznek a csillagok?

Már a cím megfogott. Szavak kékben. Az egyik kedvenc színem a kék, és most azon gondolkodtam, mit fejez ki. A boldogság madarára azt mondják, kék. Az ég is kék. Valamiért, mégis hideg színnek érzem. Ahogy most olvasom, nem csak én, annak is van besorolva a lila és a zöld mellett. Negatív, pozitív tartalmat ad a szavaknak? Valamiért most a gyászt kezdtem el kötni mellé, de lehet, hogy csak azért, mert ez az egyik témája a regénynek.

Rachel képtelen beszélni a gyászáról. Magában szenved, visszatérve senkinek nem is mondja el, hogy Cal már nincs többé. A beszédtől gyógyulni kezd, elindul a folyamat a javulás felé. Így nézve a szavak pozitívak, elhozzák a gyógyulást. Lehet, hogy emellett kötök ki végül. A hideg színek nyugodtak, megnyugtatóak. Akkor a szavak is ilyenek, ha átviszem a jelentéstöbbletet. Bele is fér a regény tartalmába. A kimondott szavak segítenek.

Nem csak a gyász tekintetében. Rachel egyik tragédiája, ha a szerelmi tematikát nézem, hogy mivel nem beszél, Henry nem is tudja, mit érez. Sokkal korábban egymásra találhattak volna, ha elmondja, mi jár a fejében és a szívében. Tulajdonképpen a sértődése is egy olyan dolog miatt volt, amiről Henry nem is tudott. Haragudott, igazából a semmiért. A kommunikáció hiánya így tehet tönkre kapcsolatokat.

Szerettem a regényben, hogy nem vitte el Cath Crowley abszolút romantikus irányban. Fontos a szerelem, a főszereplői 19 évesek, de sok más is van az életükben. Elveszteni személyeket és dolgokat, eldönteni, mivel töltsék a felnőtt életüket. Felnőni. Sokkal izgalmasabbnak láttam azt a kérdést, hogy Henry mihez kezd magával: egyetemre megy, írni kezd vagy megmenti valahogy a boltot, mint azt, melyik lány mellett találjuk az utolsó oldalon.

Rachel szempontjából is fontosabb, hogy mi lesz vele a jövőben, mint a szerelmi élete.

Crowley szerethető alakokat rajzolt fel nekünk. A legtöbb mellékszereplő is kedves, hétköznapi figura, akiknek lehet drukkolni a problémáik kapcsán. George és Martin szála is aranyos volt, ahogy a karakterek is. Amy az egyetlen kivétel, aki elég ellentmondásosra sikerült. Bizonyos tekintetben olyan, mint egy plázacica. Mellette meg matematika verseny nyertes, aki egyetemre megy, hogy ügyvéd legyen belőle? Ahogy Henry-t használja, utálni kellene, de lehet, hogy ő csak korunk egoizmusát testesíti meg. Neki az kell, ami neki jó.

Még nem fejtettem meg, mi okozza a rossz érzésem a regénnyel kapcsolatban. Korrekt ifjúsági, ami messze több szerelmesnél. De valami még zavar. De mi? Passz.

 

Crowley: Szavak kékben - Mint ifjúsági: 80% karakterközpontú, alapvetően szerelmes regény, de más témát is érint.

Szubjektíven: 75% könnyen olvastam, lekötött, de most még hiányérzetem van.

Mire várunk?

Cím: The last emperox

Szerző: John Scalzimire_40.jpg

Műfaj: sci-fi

Cselekmény: az Ár hamarosan összeomlik. Grayland annyi embert akar megmenteni, ahányat csak tud. De az ellenfelei sem tétlenkednek, őket a hatalom és a pénz motiválja. Eljön a végső összecsapás ideje.

Várható megjelenés: 2020 tavaszán angolul. Érdeklődve várom is, az Agave hozza-e világmegjelenéssel együtt. Lehet, hogy könyvhét/könyvfesztivál megjelenés lesz?

Miért várós?

  • A sorozat eddigi részeit nagyon szerettem, ezt is várom.
  • Érdekel a szereplők sorsa.
  • Scalzi stílusa bejön.
  • Még a borító is tetszik!