Minden napra egy könyv

Várható heti megjelenések

2019. január 21. - BBerni86

- Vezércsel: Metropolis Media, sci-fi.

- Gyógyító szerelem: Álomgyár, romantikus, talán kis komédia elemmel.

- Korra legendája - a Szukits képregénye megint feltűnt.

- Elfajzott szív: Művelt Nép thrillere.

- Én te minden: szintén egy Művelt Nép thriller.

- Én, a gyilkos: a 3. Művelt Nép thriller. Gyanús is, hogy egyszerre ennyi nem jön ki, de talán 1-2 tényleg megjelenik.

- Visszatérő végzet - a Mogul eme thrillere szerintem elveszett egy fekete lyukba, de rendszeresen belengetik az előkerülését. Mégis, úgy hiszem, most is csak ígérik.

Egyelőre ennyi előzetesen, ha közbe akadok másra, hét közbe jelzem!

Visszanéz7ő

3. hét

Január

14. Milton: A történelem bizarr lábjegyzetei - ismeretterjesztő: 5/5

15. Szaszkó: Vigyázz rám - dráma: 5/5

16. White: Az elveszett gyermek - thriller: 5/4

17. Reizin: Szerelem gombnyomásra - romantikus komédia: 5/4,8

18. LaZebnik: Páros randi tesóknak - ifjúsági: 5/5

19. Scott: Szélhámos szerelem - romantikus: 5/2,5

      Martin: Éjvadászok - sci-fi: 5/5

20. Hamilton: A szultán foglya - fantasy YA: 5/4

      La Plante: Nyughatatlan özvegyek - bűnügyi: 5/4

Ez volt 2019. 3. hetében a blogon - mit szerettetek a legjobban?

Tovább

La Plante: Nyughatatlan özvegyek

Rablós, összetartós, átveréses, bűnözős.

Harry Rowlins az egyik legfelkészültebb bűnöző a városban. Rablásai legendásak: minden kiszámított, tökéletesen elrendezett. De a legutolsó munka rosszul sül el. Egy rendőrségi üldözésbe csöppenve a csapatnál nyughatatlan_ozvegyek.jpglevő robbanószer belobban, és mindenki a kocsiban ég. Három asszony marad özvegyen: Dolly, Shirley és Linda. Még gyászolni sem hagyják őket békén: Harry minden munkáját lejegyzetelte, és a helyére törekvő maffiózók a jegyzeteket akarják. Dolly felméri, csak egy módon szabadulhat meg tőlük. Ha ő, és a férjével meghaltak özvegyei átveszik a férjeik helyét, és befejezik a rablást a jegyzeteket használva tankönyvként. Titokban készülni kezdenek, miközben a rendőrség nyomoz, a maffia nyomon van, egy nem várt fordulat is átírhatja a terveket.

Ez a regény az alapja az azonos című filmnek, ami nem is olyan régen került a mozikba. Érdekesnek találom, hogy a rendező nem a regény szerzőjével dolgozott a forgatókönyvön. A regény Lynda La Plante munkája, a film forgatókönyvét Gillian Flynn jegyzi. Ha láttam a filmet is, majd elmesélem, melyik tetszett jobban.

De egyelőre maradjunk a regénynél!

Aminek van egy erős története. Elég eredeti az ötlete, és jó is a cselekményvezetés. Nem megy át heist movie-ba, hiszen minden terv más készen áll a jegyzetekbe, csak rá kell készülni. De jut bele humor és izgalom, ahogy ezek a nők dolgozni kezdenek a tökéletes rabláson. Mindegyikük más karakter, és ez bizony érdekes helyzetekhez vezet. A kedvencem különben az volt, amikor a modell Shirley megy el a ruhákat beszerezni, és nagyon nem azt veszi, ami egy rablásnál praktikus lenne, viszont jól néz ki bennük…

Ezt kiegészítik az olyan szálak, mint a nyomukban járó bűnözők mesterkedései, és egy titokzatos idegen lépései, aki talán annyira nem is idegen. Mert jut a kötetre egy ütős csavar, ha a figyelmes olvasó a regény felére elég biztos is lehet abban, mi az, ami olyan merész ötlet, hogy még Dolly sem meri sokáig elhinni, noha látja a bizonyítékokat.

A három özvegy van a történet középpontjában, leginkább Dolly, de a többiek is megkapják a maguk fejezeteit. Elsőre klisének tűnnek, de La Plante jó érzékkel mélyíti el őket. Erről jut eszembe: idővel négyen lesznek, így stimmel a borító is, de a negyediket beveszik maguk közé, ő nem özvegy. De ez már egy más történet. A plusz fő marad a leghalványabb közöttük, a fent említett hármas az, akik uralják a regényt.

A regénynek nagyon erős hangulata van, amit félúton tennék a skandináv krimik és a noir történetek közé. Komor világkép, van egy zseniális, de nagyon szenvedő hősnő (Dolly) és a noir tipikus karakterei is megjelennek. Csak egy kis csavarral. Pl. a femme fatale itt egy férfi, és a magányos férfi hős nő. De ez a #metoo világban nem is meglepő, nem igaz?

Talán meglepő, hogy a kötet a Lélekvesztő sorozatba jelent meg nálunk, én meglepődtem. Ebbe sokkal inkább nagyon női femi-thrillerek vannak, amelyekbe a női és lelki vonal olyan erős, hogy el is nyomja sokszor a thrillert. De ha ez lesz az új irány, akkor örülök, mert ebben is van lelkizés, de mellette jó a cselekmény is, ha nem is tempósan, de pörög a cselekmény.

Regény után jöhet a film is, majd mesélek, ha kijött dvd-n. A könyv jó lett.

 

La Plante: Nyughatatlan özvegyek - Mint bűnügyi: 75% van benne a skandináv krimik szikárságából. Lélektanilag épül, csavaros.

Szubjektíven: 70% tömény, helyenként egészen fojtogató a hangulata. Már érdekel a film is.

The other site

Lady Macbeth

Még a XIX. században egy Leszkov nevű orosz szerző modernizálta saját korára Shakespeare hősnőjét, Macbeth feleségét. Magyarul is olvasható, de nagyobbat szólt a belőle készült film, mely elindította Florence Pugh karrierjét. Többszörös díjnyertes film és alakítás, nem véletlenül.

Hamilton: A szultán foglya

A sivatag lázadója 2.

Harcos, mágikus, lázadós, mesei.

Amani felépül a csatában szerzett sérüléseiből, de nagyon bántja, hogy szerelme küldetésre ment, míg ő az életéért küzdött. Így meggyógyulva még nagyobb erővel veti bele magát a harcba, hogy a szultán legyőzésével a Lázadó Herceg ülhessen a trónra. Nyerésre állnak, a szultánnak már a külső hatalmakkal kell alkudni, hogy képes legyen ellenállni lázadó fia és dzsinnjei erejének. Ám Amani, aki Kékszemű Banditaként már maga is mesei alakká kezd válni, csapdába esik. A szultán megfosztja a mágiájától, és arra kényszeríti, hogy dzsinn apja a_szultan_foglya.jpgmegidézésével olyan erőt szabadítson a világra, mely ellen se embernek, se dzsinn leszármazottnak nincs ereje küzdeni. Míg Amani a szökésen dolgozik, és új szövetségeket köt, Jin is hazatér, hogy megmenthesse a lányt, aki mindent jelent a számára.

Az első kötetért nem igazán voltam oda. Nálam abba a fiókba került, amiben látok lehetőséget, de még nem az igazi. De érzem a fejlődést, és azt kell mondanom, ezt a részt már egészen szerettem is.

Köszönhető ez annak is, hogy egy olyan elemmel játszik el, amit mindig is nagyon érdekesnek találtam. Hogy válnak a történetek legendákká, mesékké? Itt duplán megjátssza ezt a szerző, hiszen elmeséli a szereplők köré szőtt meséket, és azt is, hogyan jöttek ezek létre, illetve hogyan próbálják őket alakítani. Új nézőpontot tud azzal behozni, hogy egy kevésbé központba cselekvő szereplő meséje egész más perspektívából mutatja meg a történéseket. Amani, a dzsinn származású lány, akinek a meséje a Kékszemű Banditáról szól. Ahmed, aki fel akarja szabadítani a hazáját és egy jobb világot elhozni, a Lázadó Herceg. És lehetne még tovább is sorolni.

Külön tetszett az, hogy a történet végére Amani felismeri, mennyit számít, hogy milyen mesét szőnek köréjük, ennek milyen hatalma van. Már nem annyi a dolguk, hogy a trilógia zárásában legyőzzék a szultánt, hanem olyan mesét szőjenek, amely túléli őket, és elhozza a győzelmet. Mert a jó sztori már fél győzelem.

A cselekmény ugyan elvezet a nagy összecsapáshoz, a harmadik részhez, de megvan a maga kalandos, önálló cselekménye. Izgalmas, vannak benne fordulatok, és a világot is építi. Kicsit többet megtudunk a dzsinnekről, a mágiáról, a szultán családjáról. Vannak benne csaták, ármánykodás, árulások.

Talán azért is tetszett nekem ez a rész jobban, mert egyrészt Amani egy cselekvő hősnő. Ő nem panaszkodik és nyavalyog, ő cselekszik. Ha fogságba esik? Már szervezi is a szökését. Jin elment küldetésbe? Nem hal bele a szerelmi bánatba, hanem leköti magát, hogy újra együtt lehessenek. Példaképpel felér, ahogy mindig küzd, soha nem adja fel, és ha néha vannak is rosszabb percei, mindig talpra áll és megy előre, tovább.

Másrészt, YA regény, van benne szerelmi szál is, de messze nem ez a vezető szála. Jin és Amani már pár lettek az előző részben, most nincsenek köztük mű konfliktusok, hanem szeretik egymást és együtt küzdenek. Sokkal szimpatikusabb ez nekem, mint amikor mindenféle erőltetett okból más történetekben újra viharzani kezd a kapcsolat.

Várom is a zárást, remélem, az se fog csalódást okozni!

 

Hamilton: A szultán foglya – Mint fantasy YA: 70% kalandos, jó mitológiai háttérrel, magukhoz hű szereplőkkel.

Szubjektíven: 75% nagyon tetszett az a vonal, ahogy a valóság mesévé alakul. Eseménydús is.

SpoilerZóna

White: Az elveszett gyermek

A héten azt mesélem el nektek, ki és miért vitte el Sammy Wentet. Avagy minden, amit tudni akarhatsz Az elveszett gyermekről anélkül, hogy elolvasnád a regényt. (Azért annyit csalok, hogy nem párhuzamosan mesélem a két idősíkot, mint White, hanem a jelenre ráfűzöm, amit a múltból megtudnak a szereplők.)5.png

Kim éppen szakítás után van, de ő jól megvan egyedül is. Nincs nagy vágya saját férjre és gyerekre. Ha babázni támad kedve, imádott húga kislánya a rendelkezésére áll. Még amúgy is gyászolja az anyját, akit bár elvesztettek egy ideje, annyira tökéletes anya volt, hogy még mindig hiányolják.

1_1.jpgDe egy amerikai férfi akar beszélni vele. Van egy elmélete: Kim igazából Sammy Went, akit 28 éve raboltak el a családi házból, megfosztva őt a szüleitől és két idősebb testvérétől. Kim minden sejtje tiltakozik az állítás ellen, tagad. De a férfi lenyúlja a poharat, amiből ivott, és a DNS vizsgálattal nem lehet vitatkozni. A férfi igazából Stuart Went, aki egész életében kereste az elrabolt húgát. És most végre rátalált. De egyikük sem érti, ki és miért vitte el a kislányt. Kim számára a nagy csapás igazából az, amikor a mostohaapján látja, hogy ő tudta. Mert a felesége, akivel felnevelte Kimet, aki aztán megszülte neki Amyt, a halálos ágyán megígértette vele, hogy nem mondja el a lánynak az igazi történetét.

Kim ezen húzza fel annyira magát, hogy Stuart után repül, kész hazamenni és válaszokat találni. Stuart a végletekig mellette áll, és a férfi felesége még szimpatikus is a nőnek. Együtt mennek Mansonba vissza, ahol egy családként éltek régen. Beszélnek a nővérükkel, az emberekkel, akik régen is itt éltek.3.png

A vezető nyom egy helyi szekta lesz. A karizmatikus lelkész vezette egyház tagja az anyjuk is, aki már fiatal anyaként is az ő hatásukra élte az életét. A lelkésznek volt egy húga, aki egyszer komolyan eltévelyedett. Beleszeretett a környék legrosszabb hírű családjának börtönviselt fiába, teherbe esett tőle, el akart menni Patrickkel. De a baba elment, a lány visszatalált az egyházhoz. Se senki nem tudja, merre van most Becky. Akinek ugyanott volt sebhelye, mint Kim anyjának. A rögeszméje lesz, hogy Becky és Carol, aki felnevelte, ugyanaz a személy. De csak a lelkész, aki bizonyságot szolgáltathat.

4_4.jpgKim kérdőre vonja a férfit, és kibukik az igazság. Becky nem mehetett el innen, bár tényleg az volt a terve. Miután a bátyja ördögűzést hajtott végre rajta, elvetélt. Becky mindent leszervezett, hogy tovább ne kelljen itt élnie. Patrick volt a szerelme, együtt akartak új életet kezdeni. De a szökés napján Becky meghallotta mrs. Wentet, aki érezte, hogy valami nem stimmel vele. Mióta a legkisebb gyereke, Sammy megszületett, úgy érezte, megszállta a Sátán. Nem tudja a kicsit szeretni. Becky lelkész bátyja beszélte be a nőnek, hogy igazából Sammy van a sátán által megszállva, és ördögűzést kell csinálni. Becky meg akarta menteni innen a kislányt, ő vitte el a szertartás elől. Kim rémálmai sötét alakja, a lelkész, aki 2 évesen bántani akarta. De Becky nem mehetett el - a bátyja elcsípte, erőszakkal itt akarta tartani, és megölte. Mindenkinek azt hazudta, elment, pedig csak elásta a testet. Most Kimet ölné meg, duplán is. Mert be kell fejezni az ördögűzést, és mert nem buktathatja le.

A segítség még időben jön, a lelkészt lelövik, és Kim kórházba kerül. A vér szerinti apja mentette meg, akinek szintén meg volt a maga története. Mindig is férfiakhoz vonzódott, de azt ebben a környezetben nem lehetett. Megnősült, családot alapított. Titokban volt egy szeretője, Patrick öccse, Travis. Amikor Sammy nem lett meg, amikor mindenki Travist vádolta, Jack képes volt vállalni magát. Elhagyta a feleségét, és elköltöztek Travisszel. 2_4.jpgMost visszajött, időben, hogy megmentse a lányát.

A kirakós utolsó darabja akkor lesz meg, amikor Dean, Kim nevelőapja és Amy, a húga megérkeznek a kórházba. Travis felismeri a bátyját a férfiban, Patricket. Ugyanis Becky neki adta oda a kislányt, és ígértette meg vele, hogy vele bármi is lesz, a kislányra vigyázni fog. Becky nem jött, Patrick sejtette, hogy a bátyja csinált vele valamit. Így ő szökött el a kislánnyal, Ausztráliába. Itt lett szerelmes Carolba, aki annyira segíteni akart a nyomok elrejtésébe, hogy vállalta, a kislánynak azt mondják, ő a vér szerinti anyja, akinek a 2. férje Dean.

Kim hazamegy velük Ausztráliába, de már másként érzi magát. Teljesnek. Ő már egyszerre Sammy és Kim.

Martin: Éjvadászok

Történetek az Ezer Világból

Világűrős, kalandos, halálos veszélyes.

Cyrain mára Tudássá vált, a lénnyé, aki az elme játékát vezeti. Melyben mindenki ellophatja annak a testét, akinélejvadaszok.jpg erősebbnek bizonyul. Idén azonban egy különleges játékos is érkezik, egy robot testében, magát egy több száz éves hősnek mondva. Hosszú ideje először érzi úgy Tudás, hogy kihívóra akadt, és a gyilkos játék elindul. (Az üvegvirág) E bolygón a gomba uralkodik. Parazitaként megszállja az élő szervezeteket, és átveszi az uralmat felettük. Egy kis bázis tudósai kutatják a működését, amikor egy katonai egység gépe zuhan a bolygóra. Félő, hogy a gomba őket megszállva lerohanja őket. Mit tegyenek? Mentőakciót indítsanak, vagy a harcra készüljenek? Nem sejtik, hogy a gomba terve is készen áll. (A Greywater – állomás személyzete) Egy tudósokból álló csapat egy különös idegen faj felkutatására indul, da hajójukon egyre jobban elszabadul az őrület, valaki a halálukat akarja. (Éjvadászok)

George RR Martin neve a legtöbb embernek a Trónok harca miatt lesz ismerős. Mondhatom, egyszerre tudjuk áldani és átkozni a szerzőt. Mert, amit kitalált, az egyik legnépszerűbb történet napjainkban, de amilyen tempóban készül… megérjük még a végét? De Martin sok mással is megérdemli a figyelmet. Az Égi Ászok sorozatát is nagyon szeretem, amit társszerzőkkel jegyez, és most az Agave megismertet minket az Ezer Világgal is.

Ez egy komplex univerzum, ahol az emberiség már a világűr felfedezésével és a gyarmatosítással van elfoglalva. Nem egy nagy történetet szőtt köré Martin, hanem novellákból építkezik. Rengeteg bolygó, milliónyi hős és túlélni akaró karakter várja, hogy megkapja benne a saját történetét. E sorba van a kötet címadó kisregénye is, az Éjvadászok, amelyből sorozat is készült.

A kötet 6 történetet tartalmaz, a kisregény és leghosszabb Éjvadászokat, mellette 5 rövidebb-hosszabb novellát. Bár a sorozat miatt az Éjvadászok lett a címadó, a végigolvasása után azt kell mondanom, messze nem az a kötet legizgalmasabb története.

Martin képzelete hatalmas, és a 6 történet 6 egészen más, és érdekes világot mutat be nekünk. Nagyon bejött a gyilkos gomba bolygója, ahol az emberek oly reménytelenül és mégis, küzdenek az életükért. De a Féreg világa se semmi, amiben komplex társadalmat, kamasz lázadást, de egy eljövendő apokalipszist és a múlt meghamisítását is belenyomja a szerző laza 50 oldalba, amibe még egy Barlangot idéző horror kaland is belefér. De ott van Sötét, sötét alagutakban is, mely csak egy rövid elbeszélés, de leképezi, hogy az emberiség mennyire korlátolt és empátiában szegény létező, ami elpusztítja, ami kicsit is más, és ezzel ássa a maga sírját is.

Martin e világban sem happy end történeteket gyárt, sokan szenvednek bennük. De van bennük mondanivaló, elgondolkoztatnak. Néha az emberek természetéről, máskor a halhatatlanságról, vagy a tudományról. Mindez nem megy a cselekmény rovására, mert miközben komplex világokat és rendszereket is bemutat, pörgő cselekményű, a sci-fi és a horror határán mozgó kalandos történetekkel szórakoztat.

Tetszik a borítója is, de az Agave ebben is kifejezetten igényes.

Jót vártam, de még annál is jobb lett. Olvasnék többet is, amíg érkezik az új GoT.

 

Martin: Éjvadászok – Mint sci-fi: 100% erős horror gyökerű, kreatív és izgalmas történetek, emlékezetes szereplők.

Szubjektíven: 100% jó a világábrázolás, lekötöttek a történetek, és borzongattak. Tetszett!

Scott: Szélhámos szerelem

Alkus, valóság show-s, szerelembe esős.

Bora keményen dolgozik azért, hogy sikeres és saját köröm stúdiója legyen. Pénz azonban kellene még, így amikor megkeresik egy különös ajánlattal, nem tud nemet mondani. Csak egy kis szerepet kellene eljátszania: Somlay Ariel, a világranglista elején tanyázó magyar származású teniszező otthon akar vállalatot indítani a sportkarrierje mellett. De ehhez ismertté kell válnia, és azt találták ki, egy valóságshow keretei között mutatják be az életét a szélesebb közönségnek. És kell neki egy látszat barátnő, mivel a tenisz mellett nem volt ideje szelhamos_szerelem.jpgkapcsolatokra. Bora lesz a lány, akit összeköltöztetnek a végtelenül komoly férfival, egy nyúllal, és aki a családjának sem vallhatja be, hogy mindez csak színjáték. De valóban az? Ahogy egyre forróbbak a viszonyok, Bora egyre közelebb kerül a szíve elvesztéséhez.

Tudom, hogy kell a mese mindenkinek. Tudom, hogy van, akinek ez jelenti a kikapcsolódást. Ahol nem kell félni a konfliktusoktól, ahol a szép emberek boldogan élnek, amíg meg nem halnak, miután pár nehézséget leküzdöttek egymás oldalán. De sajnos, azt kell mondanom még mindig, hogy én csak ideges leszek ettől a zsánertől. Nem olyan mese, mint egy Bűvölet, de mese. És az a sok erotika…

Mert ebben akad bőven az is. Bajom is a kötettel, hogy Bora és Ariel – akinek a neve külön megviseli az idegrendszerem. Igen, én egyike vagyok azoknak a lányoknak, akiknek a Kis hableány volt az egyik kedvenc Disney meséje, így Ariel hallatán nekem nem egy szexi pasi képe villan fel, bocs – nagyon hamar, pár napos ismertség után szeretőkké válnak, és a regény terjedelmes részét teszi ki, ahogy egyfajta pavlovi módszerrel Ariel orgazmusra programozza a lányt. Komolyan! Ahogy Pavlov elérte a kutyáknál a csengővel a nyáladzás megkezdését, Ariel arra trenírozza Borát, hogy visszaszámolásra élvezzen el. Nem is tudom, ezen sírnom, vagy nevetnem kellene. Inkább nevetek. Igen, ez nekem inkább vicces, mint erotikus.

De azt akartam ebből kihozni, hogy nagyon problémásnak találom, hogy az ilyen szerelmesnek mondott regényekben a szerelem és a vágy fogalma nagyon erősen összekeveredik. Azt készséggel aláírom, hogy Bora és Ariel szexuálisan passzolnak és vonzzák egymást. De ez vágy. Mitől lesz ez szerelem? Talán a kötet végére elkezdenek ismerkedni is, de egymás megismerése nélkül ezt nem tudom szerelemnek elfogadni.

A történet alapból is nagyon meseszerű. A lányt, aki helyes, de csak ennyi, kiszemelik az álompasi mellé szereplőnek. Mi ez, ha nem egy női vágyálom, főleg, hogy össze is jönnek a műsor alatt? Igazi konfliktus kevés van benne, azt is műnek érzem. Mindketten szerződést írnak alá, és az lesz Bora kiborulásának oka, hogy Ariel aláírta, hogy a műsorban tartja őt. Mondhatom, ez aztán ok a sértődésre, amikor ő is aláírt egy szerződést, hogy eljátssza a barátnőjét. Kamu konfliktus – igen, ez is a negatív listámon szerepel.

Ami menti a menthetőt, és a szórakoztató kategóriában tartja a kötetet, hogy humoros elemek is kerültek bele bőven. Vicces mellékszereplők, mókás helyzetek – mondjuk, amikor a fiúnak beharangozott házi nyúl egyszer csak ellik négy kicsi nyuszit. Komédia szinten látok benne lehetőséget, de mindig a szerelem – vágy – erotika vonal uralkodik.

Folytatása is lesz még. Akinek a zsáner fekszik, jó könyv lehet, én nem ez a kategória vagyok.

 

Scott: Szélhámos szerelem - Mint romantikus: 60% mesei elemekkel, sok erotikával, tipikusan női szórakoztató könyv.

Szubjektíven: 15% ez az, ami abszolút nem a világom. Néha a humorát bírtam, de ennyi.