Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Sötétség – 25 modern horrornovella

2018. április 04. - BBerni86

Természetfelettis, emberi természetes, halálos, véres.

A nő segítségért kopog be egy családi házba, beengedik. Kicsit magára hagyják, mire ránéznek, már a telefonzsinórral fojtogatja magát. Kiderül, rég próbálja felakasztani magát. Egy este a férfi a parkban megint látja a nőt, ott készül hurkot vetni a nyakára. Odamegy, és valóban megfujtja a nőt. Rádöbben, a gyilkolás a drogja. (Lansdale) Hogan hazafelé tart, és egy boltban játék fogsort kap ajándékba. Később felvesz egy stoppost, aki kirabolná, megölné. A fogsor életre kel, és harapni kezd. (King) Goodrick újságíró, akinek egy zombi koncertről kell cikket írnia. Van valami a zenéjükben, ami megzavarja az emberek fejét. Az övét is: elkezdett zombivá lenni? Azt tervezi, hogy hűtlen feleségével is meghallgattatja a koncertet, és élőholtként maradnak együtt a végtelenségig válás helyett. (Shepard)

sotetseg.jpgNálunk hiányzik az a magazinos formátum, amelyben a novellák meg tudnak jelenni. Maradnak az antológiák, melyek között kifejezetten jókat is találni. Az amerikai szinttől így messze vagyunk, de legalább pár ígéretes darab eljut hozzánk. (Lassan jön a Legjobb sci-fi és fantasy novellák 2018!) Ha késéssel is.

A Sötétség 2010-es, de szerencsére a beletett novellák kortalanok. Egy 20 évig működő horror magazin legjobb közölt írásait gyűjtötték benne össze, és kaptunk 25 változatos, sötét horror történetet, köztük a legnagyobbak tollából is. Stephen King és fia, Neil Gaiman, Clive Barker, Dan Simmons, és még sorolhatnám, ki mindenki került bele a kötetbe. Egy nagy fájdalmam volt, Martintól azt a körteember novellát kaptuk meg benne, amit nem is rég olvastam az Álomdalok első kötetében. De a többi új volt, ennek örülök.

Érdemes a kötet előszavait is elolvasni, mert értelmesen és okosan összefoglalja a modern horror történetét. Segít a kötetben levő novellákat is kategorizálni, és ráébreszthet pár dologra. Amit bennem tudatosított, hogy a horror zsánerkeveredéssel egyre több területre belopódzik. Én rájöttem, hogy azok a thriller történetek a kedvenceim, amelyekbe ott a horror zsáner is.

A kötet erőssége, hogy valóban széles skálát ölelnek fel a történetek. Tartalmilag akad benne szellemtörténet, vámpíros mese, látunk többféle zombit, de beköszön sorozatgyilkos is, vagy éppen durva gyermekbántalmazós történet is akad benne.

A legjobbakban van annyi homály, hogy az már szinte balladai. Figyelni kell, és az olvasónak kell összerakni a kegyetlen valóságot, ami aztán húsba vág. (A családon belüli erőszakos, nemi erőszakos sztorik mind ilyenek.) De a hentelős történetekben is akad valami plusz, egy csavar a végére, ami túlemeli a történetet a fröcsögő vér borzalmain. A vámpírosban például elég egyetlen megjegyzés, hogy elgondolkodjunk, ki is az igazi szörnyeteg.

Sok novella irodalmi mélységgel is rendelkezik. Nagyon gondos a szövegezésük, és áthatja egyfajta szimbolika az életről is. Hill történetén még mindig töröm a fejem: az álarcok jelképesek is lehetnek, amelyeket hordanunk kell a hétköznapokban, míg magunk is hisszük a hazugságainkat. A sors kártyákat oszt, a végzet elől nem lehet futni. De az is lehet, hogy csak én akarom ezt belelátni, és sima szervkereskedők jöttek szervekért…

A változatossága miatt lehet az is, hogy minden nem jött be nekem. A sci-fi és horror mix nem az én világom, ahogy az ön-pedofil irodalmár is sok volt nekem. De a kötet jó.

 

Sötétség - Mint horror: 90% változatos, érdekes, más-más szinten ijesztő és irodalmi darabok.

Szubjektíven: 75% volt benne kifejezetten jó is, elgondolkodtató, de nem tetszett mind.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6013810054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása