Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Revis: Milliónyi csillag

Túl a végtelenen 2.

2018. június 28. - BBerni86

Kalandos, nyomozós, sorsról döntős, űrben ragadós.millionyi_csillag.jpg

Eltelt 3 hónap, és még mindig próbálja mindenki kitalálni, hogyan tovább. Koros átvezette a vezér szerepét, de nem akar új Ősfő lenni, a nevét sem veszi fel. Sorra igyekszik megoldani az olyan gondokat, mint az űrbeli haladás, a fogyó táplálék, a közösség megváltozása a pszichotikus drogok hatásától szabadulva. Az emberek lázadnak, megkérdőjelezik őt, és magának is szembe kell néznie a kérdéssel, valóban ő ez ideális vezető. Nem könnyíti meg a dolgát, hogy Amy is távolságot tart tőle. A lány nem tudja megbocsátani, hogy Koros felébresztette. Amy Luthor miatt is fél, de ezt a helyzetet is Koros nélkül akarja kezelni. Így botlik bele Orion hátrahagyott rejtélyébe, mely egy olyan titokhoz vezet el, mely mindenki sorsára hatással lesz.

Azt már most leszögezem, ez egy pozitív csalódás volt. Már elég régen jött ki az első rész, a Túl a végtelenen – igen, a sorozatkiadás nehézségei – és az bár tetszett, most kérdőjelek voltak a fejemben, hogyan lehet továbbépíteni a történetet. És közben volt pár YA sci-fi, jobb és rosszabb is, meg egy Utazók is, aminek egy része nagyon hasonlít erre a sztorira. De Beth Revis sorozatának második része helyt állt, jó volt ez a könyv.

A történet egyfajta reboot, új szálakon haladunk tovább, új konfliktusokkal. Azért nem árt az előzmények ismerete, de annyi utalás van, hogy akár nélküle is bele lehet vágni a Milliónyi csillagba, működne önállóan is.

Pozitívan értékeltem, hogy Revis nem a szerelem köré írt egy sci-fi mesét, hanem van egy erős sci-fi története, amiben van egy szerelmi szál is. Ráadásul most eléggé takarékon tartja, így szinte csak egy kis része az egésznek a Koros és Amy közötti kapcsolat. Ami teljesen reális is: amikor olyan problémákkal szembenézni, mint az egész közösség életben maradása, haladás a célbolygó felé, elhanyagolható az a kérdés, hogy most éppen szeretik vagy gyűlölik egymást.

Nincs is Koros részéről érzelmi hullázás: ő szereti a lányt, és most vár, Amy mit dönt felőle. Így vezér lesz, és a szerelmi történetben elég passzív fél. Ő kapja a történet morális felét, a vezér kérdéseit. Amy az érzelmi motor a történetben, aki szenved. Szinte mindentől. Ő az, aki tényleg kamaszosan viselkedik, és próbál jót is tenni, miközben nagy a zavar körötte és benne is. Szerencsére, nem az a fő szempont, hogy őrlődik a szerelem mellett vagy ellen, de akinek ilyen karakterisztikára van igénye, általa kap abból is.

Cselekményközpontú a regény. Mindig van egy helyzet, amit kezelni kell. Talán nem úgy pörög, mint egy kalandregény, de elég változatos és érdekes, hogy végig fenntartsa a figyelmet és a feszültséget. Ahogy pedig átvezet a Föld árnyai (3. rész) cselekményébe, hibátlan. Amit abból előrevetít, azt a részt várom legjobban. Mellette ott van a kis rejtvényfejtés is. Talán a megoldástól nagyobb durranást vártam, de ez is korrekt.

Nem újítja meg a műfajt, de a zsánereket okosan kezeli. Olvasmányos, kezelhető sci-fi, ami annak is befogadható, akinek ez a műfaj annyira nem a szíve csücske – mint ahogy én is állok vele. Jól is van megírva, szórakoztató és könnyen olvasható.

Tetszett, örülök, hogy folytatta a kiadó, várom a 3. részt is!

 

Milliónyi csillag - Mint YA sci-fi: 80% jól használja a zsáner elemeket, jó a cselekmény és a karakterek is.

Szubjektíven: 85% érdekes lett, izgalmas, és nagyon várom a folytatást is – ez tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6814069379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása