Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

5 regény, amit el kell olvasnod

Reboot

2018. november 13. - BBerni86

5: Csurgó: Kukoricza - Petőfi Sándor egy olyan csillag a magyar irodalom egén, amilyen nem volt még egy, talán r5_3.jpgnem is lesz több. Már életében, pedig nem sok adatott neki, tananyag és legenda. A költészetével az egész nemzet hangját megszólaltatta, máig sokak kedvence a magyar költők közül ő. ÉS az egyik legismertebb munkája a János vitéz. És képzeljétek, van egy nagyon ötletes adaptációja, Csurgó Csaba tollából. Ebben egy olyan alternatív Magyarországot ismerhetünk meg, ahol egy zsarnok uralkodik. Ahol Jancsi a diktátor lányának plüsseinek a pásztora - ezek MI lények, plüssbe zárva. Ahol Juliska egy lázadó, aki Jancsin keresztül akart a diktátorhoz férni, csak aztán szerelmes lett. Ahol tündérország egy kórház, ahol köpenyes, tündérszerű lények kísérleteznek a szerencsétleneken, akiket a diktátor nekik vet. Nem is mesélgetem tovább, nagyon ötletes, nagyon más kor, lehet olvasni!

4: Grahame-Smith: Büszkeség és balítélet meg a zombik - Jane Austen szerintem maga is meglepődne, r4_3.jpgmekkora klasszikust teremtett a Büszkeség és balítélettel. Darcy neve fogalom, és a történet máig népszerű. Döbbenetesen sok feldolgozása is van, ifjúságitól kezdve folytatásregények tucatjaiig. De amit ide tettem, az valami nagyon más. Marad az eredeti büszkeség, gyakran még a szöveg is szinte szó szerint egyezik, csak éppen ebben a világban vannak zombik is, és mindenki ki van képezve harcolni is velük. itt bizony Elizabeth harcos amazon, aki Darcy nagynénjével nem csak szócsatát vív, de harcművészeti tudásuk is összemérhetik. De az én kedvencem az, amikor a regény végén Elizabeth és Darcy az eljegyzésük után rádöbben, hogy nem öltek még együtt zombikat, ezért kimennek és a kertben karfiolt legelő élholtak ellen indulnak... tudom, röhejesnek hathat, de valami zseniális stílusmix.

3: Deaver: Bármi áron - elsőként regényben teljesítette a küldetéseket a 007-es, majd meghódította a r3_3.jpgfilmvásznakat is. De a regények sem maradtak abba. Rendszeresen felkérnek neves mai szerzőket, hogy írjanak egy-egy Bond történetet. Ezt a felkérést kapta meg Jeffery Deaver is, aki előállt a máig kedvenc James Bond történetemmel - igen, jobban bejön, mint a Skyfall, pedig abba nagy poénnak tartom, hogy Bond mennyire másolja Batmant. James itt fiatal, zseniális ügynök, aki a mai ellenségeivel veszi fel a harcot. A regény végig pörög, izgalmas, és a csavarok is működnek benne. Egy terrorista eseményt kell megállítani, elkapni a rosszakat, és bizony akad áruló is, akit le kell leplezni.

2: Koontz: Frankenstein ciklus - Mary Shelley egy fogadás estéjén alkotta meg a doktor figuráját, aki a halált r2_3.jpgakarja legyőzni, és holttestekből összevarrt teremtményét árammal életre kelti, ezzel nem várt poklot szabadítva magára és a világra. Dean Koontz fogta a történetet, és áthozta a mába. Ahol Frankenstein első teremtménye türelmesen vár, hogy egykori teremtője felbukkanjon. Mert Frankenstein egyenesen a világuralomra tör, és már meg is kezdte a hatalom átvételt. Lényeket teremt és programoz, halál és szenvedés jár a nyomában. Most egy rendőrpáros lesz a lény segítségére, hogy megakadályozzák a doktor őrült terveit. A tudomány démonizálása, a szörny külső mögötti emberi nagyság, a szimpatikus főszereplők, jellegzetesen Koontz stílusába illenek, ez egy erős sorozata. Most nagyon megy a Jane Hawk sorozat, annak az előképe is ebben van! 

1: Nesbo: Macbeth - Shakespeare drámájában Macbeth skót hadvezér volt, aki boszorkányok jóslata szerint király r1_2.jpglesz egyszer. Felesége ezt meghallva ráveszi a király meggyilkolására, trónra jutásra, és az egykori jó ember szörnnyé válik, akinek a végzete elkerülhetetlen. Egyszerűen brutális, ahogy Jo Nesbo fogta Shakespeare történetének minden elemét, és átemelte egy skandináv akciós, hatalmi, rendőrös játszmába. Aki ismeri az eredetit, rá fog ismerni a motívumokra és cselekményszálakra, de végig teljesen újnak hat és nem mondaná meg az ember, hogy ez egy ókori sztori a jelen színfalai mögött, amiben a rendőrfőnöki cím a korona. Nagyon emlékezetes karakterei vannak a szerzőnek, a skandinávos sötétséges éjfekete színekben ragyog a kötetben, és Macbeth annyira tragikus hős tud lenni végig, hogy a vég ismeretében is drukkoltam neki egy csodáért. Sötét, lírai szépségű és oly mocskos történet is... Nesbo ezzel valami hatalmasat csinált.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3414369179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása