Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Réti: Budapest Boulevard

2018. augusztus 25. - BBerni86

Akciós, terrorista cselekményes, összeesküvéses, politikai ármányos.

Básti Péter veszprémi rendőrfőnök volt, amikor váratlanul egy budapesti körzet élére nevezik ki. A férfi fuldokol a bürokráciában, úgy érzi, nem végezheti a munkáját, ráadásul a magánélete is problémás: a nejét elhagyta, most a szeretőjével él együtt, aki egyre sürgeti a férfi válását. Ebben a helyzetben, az augusztus 20-i tűzijáték idején budapest_boulevard.jpgterroristák felrobbantják a Szabadság-szobrot. Az egész ország készültségbe, a TVI agresszívan kezdi meg a vadászatot. Básti egy cikkében előre jelezte az eseményeket, és a második akció után (a Feszty-körkép ellen) a TVI székházban találja magát. Mire valóban dolgozhatna, bűnöző öccse jelentkezik, és segítséget kér. Hatalmas bajba keveredett. Básti olyan összeesküvés nyomára bukkan, mely az életébe is kerülhet. Mert ha a magas politika úgy hozza, egy élet nem tétel, hogy a gazdagok még gazdagabbak és hatalmasabbak lehessenek.

Réti László maga is rendőr volt egykor, csak mellette írt is. Eleinte Marcus Meadow néven publikált, hiszen elvárás volt a magyar szerzőktől is, hogy angol álnevük legyen. A világ változott, már lehet sikeres egy regény magyar szerző tollából is. Most más kihívással kell szembesülnünk Réti könyvei kapcsán: ahogy kiadóváltások történtek, a régebbi történetei is újra megjelennek, csak más címen. Most két új kötetet találhattunk tőle a polcokon: Európa, falak mögött és a Budapest Boulevard. De igazából csak az egyik új. Az Európa már kijött a Könyvmolyképzőnél is, nem is olyan régen, csak akkor Falak címmel.

De most a Budapest Boulevard volt az olvasmányom, mely új történet.

De nem véletlen, hogy a Falak mellett adták ki újra. Ugyanúgy aktuális téma és politikai helyzet van benne, csak éppen annyira akció- és szórakoztatóregény, hogy nem úgy olvassuk, mint a jelen helyzet szociológiai tanulmányát. Akinek nincs igénye arra, hogy elgondolkozzon a világon, melybe élünk, simán élvezheti a nyomozást, a hajszát, az egésznek a szórakoztató voltát. Mert izgalmas, fordulatos, és még a magánéleti szálakon is van benne szórakoztató faktor. Tökéletesen működik pörgős, érdekes, olvasmánynak.

Amiben remek karakterek vannak. Réti hősei nem hibátlan Amerika Kapitányok, hanem küszködő emberek, akik a tőlük telhető legjobbat próbálják nyújtani, ha hibáznak is. Vagy olyan ügyeskedők, akiknek a saját céljuk mindennél fontosabb, és iszonyatos tettekre képesek érte. De akad kisstílű bűnöző, erőszakra hajlamos izomember, jófej nagyapa, hisztis ex is. Réti igyekszik a fontosabb mellékszereplői jellemét feldúsítani, de az egyszerűbb, sematikus kisebb szereplői is jellegzetesek, szerintem emlékezetesek.

Kifejezetten szórakoztató a szöveg is. Könnyű befogadni, olvasóbarát. Nincs túlírva, pörgős, egyaránt jók benne az érzelmi és akciós részek.

Egy mondat erejéig kiemelem azt is, hogy amikor csillan valami a szerző humorából, bírtam azt is. Nekem átjön a humora.

És mindezen túl, ha valakinek arra van igénye, megcsaphatja az is, amit a sorok között találunk. Hogy miként uralkodnak az embereken, és befolyásolják őket a hatalmasok. Hogy mennyire megfojt a bürokrácia. Hogy mennyire abszurd, korrupt, rémes világban élünk.

Újabb erős történet a szerzőtől, nagyon megérte elolvasni, nekem nagyon tetszett.

 

Budapest Boulevard - Mint akció thriller: 95% izgalmas sztori, emlékezetes karakterekkel és kemény világképpel.

Szubjektíven: 90% nagyon ráismerni benne az életünkre, ami egyszerre iszonyat és jó is.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr814196211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása