Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Clinton & Patterson: Az elnök eltűnt

2018. augusztus 28. - BBerni86

Akciós, terroristák ellen harcolós, politikai.

Jonathan Duncan katonaként fogságba esett, kínvallatáson esett át. Pár hónapja elvesztette a feleségét rákban, saját vérbetegsége is egyre jobban kínozza. De soha nem kellett olyan kihívásokkal szembenéznie, mint most. Duncan az országáért tűzbe menni is kész elnök, akit a saját szenátusa rendel be kihallgatásra, és a politikai halálos ítéletét készülnek aláírni. És Duncan nem avathatja be őket, hogy az országot minden eddiginél nagyobb támadás fenyegeti. Egy iszlám terrorista egy olyan kibertámadást készít elő, mely a középkorba repíteni vissza az országot. Szerencsére van egy esély, egy zseniális informatikus, aki kész segíteni, de maguk mellé kell őt állítani – ehhez az elnöknek a saját épséget kell kockára tennie. Közben a politikai játszmák és a nagyhatalmak is a az_elnok_eltunt.jpgfigyelmét igénylik.

Talán azzal kezdem, hogy a címnek nekimegyek kicsit. Ha azt nézem, hogy figyelemfelkeltő, stimmel. Ki hagyta volna ki a ziccert, hogy egy olyan regénynek, melynek Bill Clinton a társszerzője, nem nyomja be valahogy a címébe, hogy elnök? PR szempontból piros pont. A cselekmény ismeretében azonban kevesellem. Az elnök eltűnése csak egy akciósor a regényből, ha számosítani akarom, durván 50 oldal a 450-ből. Nem az van a címben, amiről a regény igazán szól. Ezért visszavonom a piros pontot, PR ok, tartalom nem.

A történet sokkal okosabb, összetettebb, mint ami a címből kitűnik. És nem az elnök eltűnése a cselekménye. Hanem az elnök tevékenysége, a különféle katonai, kém- és informatikai akciók, mellyel egy válsághelyzetet kezelnek és elhárítanak egy katasztrófát. Az eltűnés csak az egyik akció a sok közül.

Izgalmas, mennyire összetett játszmát kapunk.  A terrorizmus elleni harc a 24 évadait idézi, a politikai játszmák pedig a House of Cards játszmáit idézték fel bennem. Vagyis, mondhatjuk, hogy mindkét téren nagyon erős a regény. Aki azt szereti, hogy ármánykodnak, terveznek és egymást kijátsszák intellektuálisan, meglesz az öröme. Akinek az kell, hogy rúgják be az ajtót, és ragadjanak fegyvert, legyen hajsza és vér, akció, neki sem lesz oka panaszra. Ami pedig mindkettőt igazán jóváteszi, hogy okos is mellette a cselekmény.

Krimis, ahogy a nyomok az áruló, a terrorista felé összeállnak, és jöhet a megtorlás. Tetszett, hogy ülnek a csavarok is, mert akad benne az is.

Sokféleképpen olvasható, kicsit zsánermix. Több thrilleres vonása is akad – Duncan elnököt fenyegetik politikailag, nem egyszer az élete is veszélybe kerül (nem is mondtam, van a történetben egy profi bérgyilkos is, aki sorra likvidálja a célpontjait, és fogják keresztezni egymás útjait), de akciójelenetek sora is van benne, miközben ott a politika is.

A karakterek emlékezetesek, Duncan meg olyan elnök, akit mindenki szeretne. Van egy olyan sejtésem, hogy ilyen államférfiak, ennyire jó és megingathatatlan emberek a valódi politikai életben nem élnék túl, de jó reménykedni, hogy ilyen emberek is vezethetnének.

Minden szórakoztató faktor mellett dob fel a regény sok olyan helyzetet, kérdést, melyet jó lenne világszinten kezelni. Azt ugyan nem tudom, az egyes embernek ilyen globális kérdésekre milyen válaszadási lehetőségei vannak, de már a gond tudatosítása is egy lépés.

A regény jó volt, kifejezetten szórakoztatónak találtam, érdemes elolvasni!

 

Az elnök eltűnt - Mint akció: 90% szórakoztató, feszült helyzetekkel, csavaros, elgondolkoztató adalékokkal.

Szubjektíven: 95% bár a hősei túl jók a valósághoz képest, a történet jó, és drukkoltam nekik.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5314204183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása