Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

SpoilerZóna

Dempsey: Fehér rózsa

2020. február 23. - BBerni86

A regény keveri az idősíkokat, helyette lineárisan összefoglalom a történteket:

r1_38.jpgFranka egy német kisváros szépe volt. Félárva, aki az apjával viselte gondját a testvérének. Frédi szellemileg egy gyerek szintjén ragadt, akinek gondja volt a nagy teste mozgásával is. Ám végtelenül jólelkű, szeretnivaló fiú volt, akihez mindenki kötődött, aki csak ismerte. Ahogy erősödött a náci mozgalom, Franka is belépett és komoly szerelembe esett egy Hitlerjugend reménységgel, Daniellel.

Ám a kristályéjszakát követően Franka rájött, mennyire nem ezt az utat kellene járnia. Szabadulni akart. Szakított Daniellel, akinek az igazat nem mondhatta el – hogy mennyire kiábrándult a nácikból. Münchenbe költözött, ahol ápolónő lett. Itt kapta a hírt, hogy az öccsét a nácik kivégezték. Minden fogyatékost felmértek, és a legtöbbjükkel végeztek. A Münchenbe visszatérő Franka megismerkedik egy fiatal katonával, Hansszal. Ám a fiú sem hisz a náci eszmékben, barátaival és testvérével a maguk szerény módján dolgoznak ellenük. Röplapokat gyártanak, amellyel igyekeznek kinyitni az emberek szemét. Franka szerelmes lesz és a mozgalomhoz is csatlakozik.

A Fehér rózsa azonban lebukik, mindenki bíróság és kivégzőosztag elé kerül. Frankát is elfogják, aki erre már elvesztette a csoportot és a szerelmét is. Az apja miatt élnie kell, ezért azt hazudja, Hans kényszerítette erre, ő csak egy megtévesztett, rendes német lány. Egy rövidebb időre börtönbe kerül, de életben maradhat. Apja levelei tartják benne a lelket.

Ám a szabadulása előtt pár nappal egy bombázásban meghal az apja. Franka az üres házba megy haza. Kimegy a téli erdőbe, már csak meg akar halni. A hóban azonban sérült katonára bukkan, aki nélküle itt pusztul. Hazaviszi, ápolja. A férfi a papírjai szerint német, ilyen az egyenruhája is, de álmában angolul beszél. Valószínűleg kém – Franka már a házban is tervezi, hova rejtse, ha jönne az SS.r2_39.jpg

John amerikai katona, aki már megjárta a csendes-óceáni frontot is. Hazatérve azonban a felesége válni akart, Johnnak csak a sereg maradt. Elvállalt egy kémküldetést, egy tudóst kellene az Államok területére csempésznie.

Eleinte nem bízik a lányban, de aztán Franka elkezd mesélni magáról. John bizalmat szavaz neki, segítséget kér, és már szervezni kezdi a küldetése befejezését is. Közben Daniel gyanút fog. Követi a lányt, és az erdei házban rá is támad. Meg akarja erőszakolni. John előjön a rejtekhelyéről és végez a férfival. A lánnyal együtt menekülnek.

Daniel társa másnap már gyanakszik, kimegy az erdei házba és rábukkan Daniel tetemére. Elrendeli a hajtóvadászatot.

A tudós csak a nejével hajlandó elmenni, de egy támadás miatt meghal. Frankának van annyi lélekjelenléte, hogy elhozza a mikrofilmet. Johnnal a határ felé tartanak. A nácik a nyomukban. Franka kész hátramaradni és feláldozni magát. John azonban nem bírja a sorsára hagyni, visszamegy, nácinak kiadva magát orvul támad a fegyveresekre. Ők maradnak talpon, de John súlyos sebet kap, mellkasi találat. Franka szinte átvonszolja a határon, és követeli az ottaniaktól, hogy vigyék be a kórházba, hiába nyilvánították halottnak a férfit.

Franka kitartása győz, és a kórházban még találnak életjelet. Sikerül megmenteni John életét, aki felépülve visszatér a seregbe. Franka itt várja ki a háború végét, és készül hazatérni az erdei házba. John ugyan megígérte, hogy visszajön érte és együtt maradnak, de a megfogyatkozó levelek megtört ígéretet jeleznek. Még a távozása előtt azonban befut John, és megígérik egymásnak, nem lesz több elválás.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5115480656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása