Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek

2021. december 25. - BBerni86

Ünnepi, szeretetet kifejező, értéket kereső és megélő.

Egy férfi karácsony idején van elkeseredve, és az öngyilkosság gondolatával játszik el. Egy idegen sétál hozzá, és a férfi egy mondatának segítségével megváltoztatja a nézőpontját. Bár meg se születtem volna – megnézheti, milyen lett volna. (A legnagyobb ajándék) A gazdag kisasszony valami mást, valami értékesebbet akar tenni a_legnagyobb_ajandek.jpgkarácsonykor. Cselédje ötletének engedve egykori kertészüket keresi fel, akit az apja elbocsátott, amikor egyszer ivott munkában. A lány új esélyt adna nekik és szebb ünnepeket. (Betty nagy ötlete) Fiatal, de szegény házasok. A férj kincse egy értékes óra, a feleségé a gyönyörű haja. Szép ajándékot akarnak adni, és ezért áldozni is készek. (A napkeleti bölcsek ajándéka)

Vannak történetek, melyek rendszeresen az ünnepek idején kerülnek elő. Tegnap egy ilyen kisregényt szedtem elő, és ma is hasonló a téma. Az amerikaik nagy karácsonyi kedvenc mozija Az élet csodaszép. (Engem konkrétan irritál, de az már egy más történet.) Az már kevésbé ismert tény, hogy a film alapja egy novella, melyet Philip Van Doren Stern jegyez.

Ez a válogatás ezt a novellát helyezi középpontba, és olyan történeteket tettek mellé, melyek szintén az ünnepről szólnak és közismert, szeretett szerzők munkái. Azt már előre leszögezem, hogy nem olyan erősek vagy örök történetek, mint a Karácsonyi ének, de ebben a műfajban az a kisregény az etalon.

Ahogy elnézem a szerzőket, az is megfogalmazódott bennem, hogy ez inkább női kötet, már a történeteket nem lehet egyértelműen női olvasóknak címzettnek beállítani. Louisa May Alcott, L.M: Montgomery, Elizabeth Gaskell is inkább a női, ifjúsági irodalom képviselője.

Nem meglepetés, hogy a kötetet Dickens története nyitja. Egy olyan novellát válogattak be, melyben egy fiú életútját kísérhetjük végig. Minden szakaszban van egy kísérője, akik a végén össze is gyűlnek, és látjuk a fiú egész életét a kezdettől a végig. Vannak a Karácsonyi énekhez hasonló vonásai, de ez egy lényegesen gyengébb, kevésbé ötletes darab, aminek az üzenete is közvetetett, ha az alapban van is egyezés.

A további történetekre is igaz, hogy a szerzők sokkal jobbakat is letettek már az asztalra. Mindegyik kellemes, ünnepi és ilyenkor jó olvasnivaló, de ha az ünnepi mázat lefejtjük, akkor kevésbé maradandó alkotások. Kell nekik, hogy egy ilyen gyűjteményben és ilyenkor olvassuk őket.

Azért van kettő, ami kiemelkedik. Az O. Henry és a címadó novella. Mindkettő tovább él más történetekben, és igényesen vannak megírva. Ezeknek sikerül úgy átadni az üzenetüket is, hogy azt nem éreztem nagyon szájbarágósnak. Az meg már csak adalék, hogy a Karácsonyi ének hogyan ihlette meg A legnagyobb ajándékot. (Azért a cselekmény más, de itt is azt látjuk, egy másokért és jól élt élet milyen változást tud hozni az egész környezetének. A novella nem is annyira tragédiákkal teli, mint a film. Itt nem kell annyi mindenről lemondani a főszereplőnek, és nem úgy néz ki, hogy az ő nyomora más előre jutása.)

Maga a kiadás szép. Helyes, könnyen lapozható kis kötet, aminek szép borítóképet választottak. A szerkesztés is gondos, és szépen végigviszi a karácsonyi tematikát a Karácsonyi ének nyomdokain járva. Nem véletlen, hogy Dickens nyitja a kötetet és ugyanazokat az üzeneteket kapjuk itt is, mint abban a történetben. Az egyéni élet és jóság fontossága, az ünnepi hangulat és a szociális érzékenység növelése, amely egyes történetekben még erőteljesebb is, mint a Dickens örökzöldben.

Annak is érdekes lehet, aki a fenti szerzőktől mást keres, mint ami a kánon.

Most jól esett elolvasni, de azért hozzáteszem hamar, hogy tényleg kell hozzá az ünnepi hangulat. Nyári melegben kevésbé tetszett volna, ez karácsonyi olvasnivaló.

 

A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek - Mint novellák: 55% kellemesek, ünnepiek, de nem a szerzők legjobbjai. Limonádé ünnepre.

Szubjektíven: 65% a legtöbbet szívesen olvastam, de hatásuk nem nagyon volt. Csak ünnepi.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5116390642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása