Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Kloos: Mentőakciók

Frontvonalak 6.

2022. július 11. - BBerni86

mentoakciok.jpgFülszöveg

Az emberiség megnyerte a csatát a Marson, de minden eddiginél nagyobb veszéllyel néz szembe.

A nyurgák invázióját visszaverték, hajóik elhagyták a Naprendszert. Andrew Grayson a Marson teljesít szolgálatot, bevetésein a bolygón még megbúvó, kisebb-nagyobb nyurgafészkeket számolja fel. A Naprendszeren kívüli helyőrségeken azonban továbbra sem nyugodhatnak meg az egységek, az idegen faj jelenléte állandó a közelükben.
Graysonra és deszantgép-pilóta feleségére, Halley-re egy új küldetés vár. Olyan, amilyenben eddig nem volt részük. Ráadásul mindkettejükre parancsnoki feladatot ruháznak, így már nem csak a saját életükért felelnek. A nyurgák pedig készülnek valamire, és úgy tűnik, hogy ismét sikerül alaposan meglepniük mindenkit.
Grayson hamarosan a káosz és pusztítás kellős közepében találja magát. És ezúttal már nem csak a túlélésért fizetendő súlyos árat kell mérlegelnie, hanem szembe kell néznie a végtelen háború pszichés hatásaival is.

Szerintem

Csalódott vagyok. Azt hittem,

valamiféle zárást kapunk, de ez egy filler epizód. Van egy kis kaland és háború, egy kis lelkiélet és ennyi. Mindig is pasis kötetek voltak ebben a sorozatban, de ez inkább idézte a kezdeteket, mint a megelőző 2 részt.

A cselekmény egész egyszerűen kevés. 200 oldal megy le, mire valami elkezd történni. Addig meg fogtam a fejem, hogy mi is van? Andrew azon töpreng, hogy bevegye-e a gyógyszereit, vagy ne. Andrew egy régi baráttal beszélget kaja mellett. Andrew elmélkedik arról, hogy merre tart a háború, fejlődik-e az emberiség. Andrew azon mereng, hogy a katonaévek után hogyan folytassák az életüket Halley-vel. Ez 200 oldal. Csak utána mennek el egy bevetésre, és kapunk egy kis katonai akciót, amiben ez a sorozat jó szokott lenni.
Sajnos, most ez a szakasz sem tudott megfogni. Az előzmények után összecsapottnak éreztem, és gyorsan le is zajlik minden. A végeredményről nem is beszélve. Nincs összetett művelet, van egy minimális űrbeli csata, egy kis földi bevetés, aztán megy le az atomtöltet. Állópontra jutott ez a háború: az emberek odacsapnak a nyurgáknak. A nyurgák visszavágnak. Igazából egyik se halad. Ez a vihar előtti csend, amiben ez a gyarmatlakó mentős küldetés fért bele.

Hangulatában is lehangoló a könyv. Abszolút kiérezni belőle, hogy Andrew a kiégés állapotában szenved, és bele van fáradva mindenbe. Erről beszél, ezt éli meg, és mi ezt olvashatjuk végig. Visszasírom, amikor macsó beszólások voltak a sorozatban. A nézőpont még mindig férfias, csak ez már a megfáradt, nem a tettre kész férfi története.
Nagyon tárgyilagos és leíró is. Amikor a hadihajó felépítését ecseteli… hát, nehezen tartott ki a figyelmem.

A cselekmény kevés, a karakterek semmit nem változnak – legfeljebb belefáradtak a háborúba –, az egésznek nyomott a hangulata. Hát, nagyon nem ezt vártam.

Idézet

A végén majd megkapja a magáét – mondta Halley. – Így vagy úgy. A karma nem kímél.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9117861669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása