Minden napra egy könyv

Romita & Millar: Kick-Ass 3.

2020. február 16. - BBerni86

Hősködős, bosszút állós, kamaszos.

Dave egyre nagyobb terveket sző, hogyan változtatja meg, ha a világot nem is, de a várost mindenképpen. Mindy mellett egyre többet tanul harcról és taktikáról, járőrözik és egy saját csapat létrehozását is tervbe vette. Mindy hamar kiszáll, a nevelőapja megígérteti vele, hogy kimarad a további balhékból, és az anyja érdekében a lány meg is ígéri. Dave így az új barátaival őrzi a rendet: hol rablást akadályoznak meg, hol önkéntesek egy ingyenkonyhán, de mindig az embereknek 2_16kick-ass3.jpgigyekeznek segíteni. Ám az egykori Vörös Köd, Chris D’Amico sem tétlenkedik. Zsoldosokkal veszi körül magát, és a visszavágásra készül. Dave minden szerette és célja veszélyben van: a plátói szerelme, az álarcos barátai, az apja, az álruhás hősök elfogadása. A végső összecsapás egyre közeledik: Chrisnek és Dave-nek se maradt vesztenivalója, így kő kövön nem marad.

Magyarul a 3-as számot kapta, de igazság szerint ez a 2. rész – a filmeknél is ezen alapult a 2. rész. A Mindy saját kalandjait bemutató kötet nem része ennek a történetszálnak, kiegészítő kötet, de mivel azt is bevették a sorba, így lett a második rész a harmadik.

A történet értékéből ez nem von le semmit, csak az első rész eseményei folytatódnak itt, nem Mindy kalandjai. Vagyis, megint Dave kerül a középpontba, az ő törekvései és ellenségei. A szerző gyorsan vázolja, hogy mi történt vele az eltelt időszakban: miközben folytatja az éjszakai őrködést, leckéket vesz Mindytől. Majd a saját csapatával nyomul, látszólag minden rendben van az életében. A visszatérő Chris az, aki mindent borít.

A képregény itt fordulatszámot vált: korábban is arról volt ismert a Kick-Ass, hogy véres és brutális tartalmakat tesz bele egy látszólag kamaszoknak szóló képregénybe, de itt még az előzményekhez képest is növelik a téteket, a kegyetlenséget és a mondhatni, horrort. Nem tudnám eldönteni, mi volt a cselekményben a legsokkolóbb szál, amit vizuálisan is megjelenítettek. Érdemes lenne megnézni, hogy Robb Stark szomorú végzete volt előbb, vagy a Kick-Ass jelenlegi száma, mert az egyik gyilkosság kísértetiesen emlékeztet arra, amit a Trónok harcában is megléptek. De kemény az is, amit Dave apjával művelnek a börtönben, vagy amit Katie szenved el Christől és pribékjeitől. Szerencsére annyira nem polgárpukkasztók a készítők, hogy nemi erőszakot premier plánba ábrázoljanak, de így is sikerült visszaadniuk az egész barbár tett nyers erőszakosságát.

Lehet-e humort találni az efféle erőszakban? Rájöttem, sok múlik azon, ki az elkövető. Ahogy Chris és a csapata kegyetlenkedik, az simán sokkoló. De amikor Mindy vág rendet, ő kapott menő beszólásokat és ott jogosnak érződik, amit tesz. Igen, ott van fekete humor is. Nem feltétlenül díjazom, hogy az erőszak ez alapján hol elfogadható, hol nem, de tény, hogy e nélkül elvesztene valamit a képregény, ami a sajátja. Erkölcsileg más a mérce: az egyik igazságot szolgáltat, a másik embereket tesz tönkre és kínoz. Attól az erőszak még erőszak, a vér és a halál egyforma… Cél szentesíti az eszközt?

A szereplők közül nem a főhősök azok, akik a legnagyobb változáson mennek keresztül. Chris az, aki új szintre lép. Korábban volt még benne valami gyerekes, lehetőség, hogy nem lesz olyan, mint az apja. Most viszont pszichopata főellenség, aki a bosszú nevében minden realitásérzéket félretesz, és randalírozik. Nem logikus, nem következetes, ilyen téren még mindig gyerekes, de ez már egy szadista gyerek, akinek nem is igazán a saját indokai miatt kell ezeket a borzalmakat elkövetnie, hanem mert megteheti. Dave szokás szerint jóindulatú, de szerencsétlen. Mindy sem változott semmit, a kislány testben is halálos igazságosztó. Ők nem változtak semmit, a szokásos önmaguk hozzák.

Sokkoló, kemény történet lett, és a vége is kérdőjeles. Szerencsére hamar érkezik a folytatás.

 

Romita & Millar: Kick-Ass 3. - Mint képregény: 80% sajátos grafika, kemény történet véres ábrázolással, sötét humorral.

Szubjektíven: 85% néhol bántóan brutális – már nem szórakoztat, inkább borzasztott.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3715476696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.