Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Marly: Maria Callas, a díva

2023. április 01. - BBerni86

maria.jpgFülszöveg

Velence, 1957. Maria Callas, korának legnagyobb szopránja tökéleteset alkot a színpadon, e tökéletességért azonban nagy árat fizet. A hangja fokozatosan veszít erejéből, ezért az ünnepelt énekesnő szünetet szeretne tartani – amit sem az operavilág, sem a férje és menedzsere, Meneghini nem fogad el. Ebben az érzelmi és művészi válságban találkozik az asszony Arisztotélisz Onászisszal, a hajómágnással, aki fényűzésével elkápráztatja Callast egy földközi-tengeri jacht-körúton.

Csaknem egy évtizedes szerelmi kapcsolatuknak Jackie Kennedy vet véget. Ám a nagy Callas, az isteni díva, a szerelmes asszony, az ünnepelt sztár összetört szívét és lelkét titkolva játssza tovább a végzet asszonyát…

Szerintem

Van egy pont a regényben, amikor

Tovább

Elvestad: A hajnali vendég

Fülszövega_hajnali_vendeg.jpg

Ha ​egy magándetektív kikapcsolódásra vágyva, egy csendes vidéki szállodába utazik, akkor valószínű, hogy sem csendes, sem nyugalmas napok nem várnak rá…

Természetesen Asbjörn Krag magándetektívvel is ez történik, amikor első szállodai sétáján a hotelt övező csöndes erdőben két hamis külsejű alakba botlik, akik egy csinos, fiatal hölgyet inzultálnak az elhagyatott erdei ösvényen. A detektív a fiatal hölgy segítségére siet, aki az izgalomtól Krag karjaiba omlik. Ám lehet, hogy az elgyöngülés nem valódi, és a hölgy kedvessége tévútra vezeti derék detektívünket. Később a hölgyről furcsa dolgok kerülnek elő, és Krag detektív többször botlik az erdei furcsa alakok útjába, alkalmanként hullák társaságában. A történetet tovább bonyolítja, hogy a csinos hölgy férjét, a koppenhágai földhitel bank igazgatóját egy rejtélyes telefonhívás elcsalja felesége mellől, aki így egyedül marad a magányos erdei lakban…

Szerintem

Ilyesmi se mostanában

Tovább

Gemmell: Kétes hírű lovagok

ketes_hiru.jpgFülszöveg

Egykor a legendás Gabala lovagjai védték a kilenc hercegséget. A szívük tündökölt, a páncéljuk páratlan szépséggel ragyogott. Hatalmasabbak voltak a fejedelmeknél, többek az embereknél.
De eltűntek, eltűntek a démonok őrizte, világok közötti kapun át. Csak egyikük maradt hátra – Manannan, akinek minden ösztöne azt súgta, hogy maradjon. Mostanra ő lett a gyáva lovag, aki egyre gyötrődik és őrlődik.
Gyilkosság és fekete mágia sújtja az országot. Az a hír járja, hogy a királyt megigézték, hogy megváltozott, a lelke halott… és a rémuralom hamarosan kezdetét veszi.
Manannan mostanra felismeri, hogy szembe kell néznie legsötétebb félelmeivel: nincs más választása, mint átlovagolni azon a rettegett kapun, és megkeresni eltűnt társait.
És a titok, amit ott megtud, darabokra tépi a lelkét…

Szerintem: 

Önálló Gemmell-történet, saját világgal és

Tovább

Adler-Olsen: Nátrium-klorid

Q-ügyosztály 9.

Fülszövegnatrium-klorid.jpg

A koppenhágai rendőrség gyilkossági csoportjának vezetője, Marcus Jacobsen évtizedek óta képtelen elfelejteni egy kisfiú tragikus halálát. Amikor a gyerek édesanyja 2020-ban véget vet az életének, Marcus a legjobb nyomozójához, Carl Mørckhöz fordul, és megkéri, hogy csapatával vizsgálja meg újra a rég lezárt esetet. Carl, Rose, Assad és Gordon hamarosan szövevényes bűncselekmények nyomára bukkan. A korábban balesetnek vagy öngyilkosságnak elkönyvelt ügyeknek van egy furcsa, közös vonása, amely a nyomozók feltevése szerint sorozatgyilkosra utal. És ha igaz a sejtésük, akkor hamarosan üt a következő áldozat utolsó órája!
A Q-ügyosztály felveszi a harcot az idővel és a világjárvány által rájuk kényszerített korlátozásokkal, hogy megakadályozzanak egy újabb borzalmas gyilkosságot.

Szerintem

Sorozatoknál gyakran leírom, hogy

Tovább

Nem kötelező

Kortársak és kimaradók - magyar próza

nem_kotelezo.jpgFülszöveg

Az új középiskolai tanterv szinte teljes egészében kihagyja a kortás magyar irodalmat, illetve sok olyan alkotót is „kihajít”, akik korábban biztos alapját képezték az oktatásnak. Ez a szöveggyűjtemény több mint kilencven novellát tartalmaz, rövid ismertető szövegekkel, hogy az irodalom iránt fogékony tanulók megismerhessék belőle a 20. és a 21. század legfontosabb alkotóit – így remekül kiegészíti a „hivatalos” tankönyvet. És talán a szülők is kölcsönkérik majd: a sok ismerős szöveg mellett biztosan lesz számukra is néhány meglepetés vagy újrafelfedezés!

Szerintem

Kortárs – tágan értelmezve –

Tovább

Brown: Álszemérem

Fülszövegalszemerem.jpg

Párizs, ​1701.

Constance Clavieri, a tizennyolc éves nemes lány, a nővé válás küszöbén áll. Nővére házasságát elrendezte a családja, így hamarosan ő kerül sorra. Boldog lehetne, de életét beárnyékolja, hogy gyakran olyan helyzetekben találja magát, amelyek előzményeire nem emlékszik. Nem érti, egyes férfiak miért mondanak neki illetlen dolgokat, vagy miért hozzák őt kellemetlen helyzetbe. A család sejti, hogy valami nem stimmel Constance körül, ám amikor Jean Cottier, a fiatal, jóképű, gazdag és nem utolsósorban nőtlen márki megismeri a lányt, hamarosan mindenre fény derül. Kapcsolatuk viharos gyorsasággal éri el a „botrányos” jelzőt, és mindkettejük életét megpecsételi a viszonyuk.

Egy zabolátlan igaz szerelem az erkölcstelenség hálójában.

Bujaság.
Szerelem.
Bosszú.
Szabályok.

Egy többszörös személyiségű lány, aki őrületbe kergeti a környezetét, és egy férfi, aki fittyet hány a konvenciókra. Mi az igaz, és mi a hamis? Hol a segítség? Lehet, hogy csak a szerelem képes meggyógyítani a lányt? De mi a helyzet akkor, ha Constance egyik énje csöppet sem akarja a férfit?

Szerintem

Nem egy szokványos történelmi romantikus, az

Tovább

Brant: Csinos kis táncoslányok

csinos_kis.jpgFülszöveg

A ​múlt nem ereszt.

Évekkel ezelőtt, Saxon Falls városából eltűnt egy fiatal lány, Kelsey Willard, akit azóta halottnak hisznek. A tragédia sajgó űrt hagyott a lány családjában: az anyja gyógyszerekkel próbálja tompítani a fájdalmat, az apját lassan legyűrik a titkos démonai, mindeközben a húga szeretné végre maga mögött hagyni a múltat. De most egy újabb lány tűnt el a környékről. Az eset feltépi a Willard-család sebeit, visszarántja őket a múltba, és olyan események láncolatát indítja el, amire egyikük sincs felkészülve.

Mark Foster különleges ügynök kísérteties párhuzamokat fedez fel a két lány elrablásának körülményei között, így esélyt kap arra, hogy elfogjon egy sorozatgyilkost. De ehhez fényt kell derítenie a Willard-család féltve őrzött titkaira, és közben rájön, hogy az igazság sötétebb lehet, mint valaha képzelte volna. Ahhoz, hogy megtalálja az újonnan elrabolt lányt, előbb meg kell oldania egy régi rejtélyt: Kelsey Willardét.

Élve vagy holtan, a lány az egyetlen reménye, hogy megoldja az ügyet.

Szerintem

Elsőre talán azt emelném ki, hogy

Tovább

Munda: A tűz szülötte

Fülszövega_tuz_szulotte.jpg

Annie ​és Lee még kisgyerekek voltak, amikor egy brutális felkelés megváltoztatta addigi életüket, felforgatta a világukat, és ezzel mindenkinek – még az alacsony származásúaknak is – lehetőséget adott arra, hogy egy próbát kiállva a sárkánylovasok uralkodó osztályába kerüljenek. Mindketten az új rend feltörekvő csillagai lettek annak ellenére, hogy származásuk eltérőbb nem is lehetne. Annie szegény sorsú gazdálkodó családjával sárkánytűz végzett, míg Lee arisztokrata családját forradalmárok irtották ki. Ugyanabban az árvaházban nőttek fel, és szoros barátságot kötöttek. A hét év képzés alatt azonban riválisokká váltak, mindketten a sárkánylovas flotta parancsnoki tisztére pályáztak.
Amikor váratlanul felbukkannak a régi hatalom túlélői, és visszakövetelik a városukat, az új rend meginog. Az Annie-vel való kapcsolatának gyors változása és a küszöbön álló háború miatt Leenek döntenie kell: vagy megöli egyetlen megmaradt rokonát, vagy elárul mindent, amiben eddig hitt. Annie-nek pedig arról kell döntenie, hogy a szeretett fiút menti meg, vagy városa érdekeit tartja szem előtt.

Szerintem

Ennek a regénynek

Tovább

Winters: Pennyk

pennyk.jpgFülszöveg

Valamikor régen egy tizennyolc éves pszichológushallgató voltam.
Ma már egy férfi tulajdona vagyok.

Mióta két éve elraboltak és eladtak, zúzódások borítják a testemet. Némaságba burkolózva szenvedek, de nem vagyok hajlandó megtörni.

Nem és nem.

Egészen addig, míg meg nem ismerem Őt. Elder Prestet, az egyetlen embert, aki amikor rám nézett, tényleg engem látott. Az egyetlen embert, aki még a gazdámnál is kegyetlenebb. Olyan okokból akar engem, melyeket nem érthetek. Kibérel egy éjszakára, majd otthagy. Aztán visszatér. És onnantól fogva még bonyolultabbá válik az életem.

Egy elrabolt és eladott lány sokkoló és kegyetlen története.

Szerintem

Most felidéződött bennem, miért

Tovább

Maggs: Szellem a gépben 2.

Marvel Kapitány 4.

Fülszövegmarvel4.jpg

A legerősebb Bosszúálló az előző részben egy számítógépes játékban ragadt. Amikor technikai nehézségek miatt szemtől szemben találja magát digitális hasonmásával, a legyőzhetetlen Mókuslány segítségére lesz szüksége, hogy megmentse a helyzetet! Vajon kree ármány áll a háttérben, vagy valami teljesen más?

Szerintem

Sajnos, erre a kötetre

Tovább
süti beállítások módosítása