Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Castillo: Sötét úton

Kate Burkholder 9.

2018. június 28. - BBerni86

Nyomozós, túszejtős, családi titkos, zárt közösséges.

Kate Burkholder rendőrfőnök éppen egy graffiti ügyet igyekszik rendezni, amikor telefonhívást kap. Joseph King megszökött a börtönből, és gyaníthatóan Kate körzete felé tart: a férfi öt gyereke itt él a rokonokkal. A férfit a felesége meggyilkolásáért ítélték el. Kate-et felkavarja az eset, hiszen Joseph egykor a legjobb gyerekkori barátja volt, a hőse. Igyekszik figyelmeztetni a családot, maga is a környéken marad. Így történhet meg, hogy Joseph elkapja, és sakkban tartja a házban, ahol a gyerekek is vannak. Neki is váltig állítja: soha nem ölte volna meg a nejét. A legkisebb gyerek, Sadie látta is a gyilkost, de mivel annyira kicsi volt, senki nem hitt neki. Kate hinni kezd, és segítséget ígér. Joseph őt el is engedi, de magát nem adja fel. Kate versenyt fut az idővel, hogy igazságot szolgáltasson és megakadályozzon egy közelgő, hasonlóan nagy tragédiát.

sotet_uton.jpgA General Press Világsikerek sorozatának egyik sikerszerzője Linda Castillo. A Sötét úton már a kilencedik Kate Burkholder regény a sorban, amit kiadnak. Nekem ez a második találkozásom a sorozattal, és eddig abszolút meg vagyok vele elégedve.

Megint egy olyan okos krimivel állunk szemben, ami nagyon gondosan van felépítve. Nincs túlírva, így folyamatosan gyors tempót tud tartani, és nem csak pörgős, de izgalmas is. Felvezeti a szereplőket és eseményeket, csavargatja a szálakat, hogy a végére minden összeálljon egy nagy fináléban. A csavar is pont olyan, amilyet szeretek: meglepő, van olyan eleme, amire abszolút nem számítottam, de nem légből kapott. Előkészíti, vannak hozzá vezető nyomok, csak annyira ügyesen tereli Castillo az olvasó figyelmét, hogy mégis meg tud lepni, amikor mindenre fény derül.

A siker kulcsa lehet az is, hogy a témába emelte az amishok közösségét. Két regényből származó tapasztalatom alapján ez lehet az a plusz, ami kiemeli ezeket a krimiket a többi közül. Nálunk még az amerikaiaknál is egzotikusabb az amish közösség, és az kifejezetten érdekessé teszi a könyvet, amit az ő kultúrájukról és szokásaikból megtudunk. Most is megvan ez a jellege, és töröm is a fejem, hogy pozitív vagy negatív az a fajta naivitás és ártatlanság, amit ez a közösség megőrzött.

Kate továbbra is izgalmas hősnő. Bár már a kilencedik kötetnél jár a sorozat, Castillo még igyekszik színezni és izgalmassá tenni őt. Ebben a részben ehhez az amish múltját használja, amikor még ő is egy ártatlan kislány volt, nem az a kemény nő, akinek különben megismertük. A nyomozásban pedig továbbra is az a céltudatos és kemény nő, aki elég messze elmegy, hogy igazságot szolgáltasson és napvilágra kerüljön minden.

Castillo stílusa is bejött. Nem nagy mesélő, de lényegretörő és realista. A fejezetei gyorsak és élesek, ahogy a párbeszédei és a leírása. Semmilyen szinten nem húzza az időt, elmondja a legfontosabbakat, aztán pörget mindent előre.

Egyedül talán tanulságot nem tudok belőle levonni, de nincs is rá szükség. Ez egy szórakoztató krimi, annak jó is – ha van is, akinek a sorsa elkeserített a végjátékra.

Tetszett az előző és ez a rész is, úgyhogy biztos fogom még keresni Castillo könyveit. Mivel van még 7 olyan is, amit nem olvastam, haladhatok visszafelé is…

 

Sötét úton - Mint krimi: 85% izgalmas, csavaros, jól felépített. Az amish közösség megadja a pluszt is.

Szubjektíven: 75% gyors, cselekményközpontú, jó karakterekkel. Csak volt, akit sajnálok.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8914069389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása