Minden napra egy könyv

Meissner: Híd az óceán felett

2019. augusztus 15. - BBerni86

Kosztümös, múlt után nyomozós, szellemes, új életet kezdős.

Brette harmincas, boldog feleség. Egy gond gyötri: a férje, Keith nagyon szeretne családot alapítani, de a nő fél az anyaságtól. Van egy adottsága: látja a szellemeket. Retteg, ha lányuk lenne, továbbadná neki a képességet is. A férje biztatására igyekszik beszélni erről a családjával, és egy régi ismerős kislányának is segítene, aki az anyja szellemét vélte érezni a Queen Mary hajón. Brette is elmegy, és egy különös szellemet érzékel. Annaliese lelke lehet, aki a hajón halt meg egy állítólagos balesetben. A II. VH-t követően ezzel a hajóval is vitték az európai hid_az_ocean_felett8_15.jpgfeleségeket amerikai férjeik után. Annaliese német balerina volt, aki elhunyt belga barátnője személyazonosságával próbált elmenekülni náci férje elől. A szobatársai között volt egy náciktól sokat szenvedett francia lány, Simone. Brette érzi, Annaliese nem öngyilkos lett. Küldetésének tekinti, hogy kiderítse, hogyan zuhant az óceánba és halt meg a fiatal nő.

Meissner nem elsőkönyves szerző, magyarul is megjelent már több regénye. Eddig azonban nem éreztem késztetést, hogy közelebbről is megismerkedjem a történeteivel. A fülszövegek alapján elkönyveltem őket romantikus nyálregényeknek, melyek történelmi környezetben játszódnak. A Híd az óceán felett viszont egy krimi szálat is belebegtetett, így adtam neki egy esélyt, amit nem is bántam meg.

A regény két nagy részre osztható, és kicsit más is a kettőnek a stílusa. A II. VH után, a Queen Mary fedélzetén utazó két nő története bontakozik ki. Elvileg Annaliese a főszereplő, aki félelemből lett egy náci neje – a családja közölte vele, ha nemet mond az udvarlójának, neki és a családnak is sok gondot okozhat a férfi. Bántalmazással teli, rossz élet következett, amelyből szökni kellett. Annaliese jó ember, szerethető hős. Ennek ellenére Simone volt az, akit jobban kedveltem. Az ő története is tragikus: bátyja és apja az ellenállás része voltak, kivégezték őket érte. A menekülő lányt megerőszakolják, nem sokon múlik, hogy életben marad. A menedékébe egy sérült amerikai pilótát is befogadnak, akit Simone ápolgat. A férfi pedig lassan begyógyítja a nő sebeit, aki Everett oldalán kész új életet kezdeni, de azt nem tudja feledni, mennyi mindent elvettek tőle a németek. Ők ketten összezárva – el tudjátok képzelni, ez milyen feszültségeket generál.

Simone részei kifejezetten olvasmányosak, van bennük tragédia, de jó is. Romantikus, jó értelemben. Annaliese részei ennyire nem tudtak megfogni.

A jelenben Brette nyomozgat, közben a magánéletét is igyekszik rendbe tenni. Egy laza, misztikus krimi bontakozik ki, de nem a krimi lesz a vezető, hiába van belebegtetve. Sokkal inkább azt a kérdést tárgyalja a történet, hogy Brette elkezdi elfogadni a képességét, és képessé válik arra, hogy továbblépjen az életben az anyaság felé.

Az egésznek azonban van egy kellemes hangulata, még akkor is, amikor Meissner a borzalmakról mesél. Mesél – ez fontos szó. Visz magával a szöveg és a cselekmény, miközben könnyeden magunk elé tudjuk képzelni az embereket, érzéseik, a környezetüket is.

Szerettem a szerkesztését. A jelen és a múlt halad a végzetes nap felé, és egy ponton összeérnek a szálak. Még egy korrekt csavar is akad benne.

Kellemes csalódás volt, jól esett olvasni. Lehet, hogy szerzek más Meissner kötetet is még.

 

Meissner: Híd az óceán felett - Mint női krimi: 75% több zsánert keverő, szórakoztató regény. Olvasmányos, hangulatos.

Szubjektíven: 80% megkedveltem a szereplőit, kellemesen elszórakoztatott, könnyed.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5215006762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.