Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Cole: Ezer csók

2020. január 12. - BBerni86

Betegséggel küzdős, szerelmes, elköszönős.

Rune Kristiansen még csak kisgyerek, amikor az apja munkája miatt a családja Norvégiából Amerikába költözik. Blossom Grove azért lesz a fiú otthona, mert a szomszéd kislány, Poppy kezdetektől mellette van, és a legjobb barátból hamar lesz élete nagy szerelme. Poppy, aki a nagyanyjától egy üveget kapott, benne 1000 papírszelettel, melyekre egy-egy csókot kell feljegyezni a szerelmével. Rune lesz ez a társ és válik a két kamasz 1_12ezer_csok.jpgelválaszthatatlanná. Ám a munka most Norvégiába szólítja a családot, és Poppy nem tartja a kapcsolatot, minden szálat elvág. Mire a 17 éves Rune visszatér, a csalódástól problémás fiatalemberré változott, Poppy szinte rá sem ismer. Poppy, aki csak a fájdalomtól akarta megóvni a szerelmét, rádöbben, hogy így is szenvedésre ítélte. Amikor Rune is megtudja a szakítás okát, a fájdalom elkerülhetetlen, de a sajnálkozás helyett arra összpontosítanak, hogy az 1000 csók mesés legyen. Mert nekik csak ennyi jut.

Az orvostudomány sokat fejlődött, ma már sokan élhetnek, akik akár csak pár évtizeddel korábban is halálra lettek volna ítélve. Azonban még mindig vannak olyan kórok, melyek ellen próbálkozni lehet, de nem egyszer veszít az ember. Ilyen a rák is. Így olyan regények is érkeznek sorra, melyekben valaki a rákkal küzd, veszít csatát.

A Csillagainkban a hiba hozta divatba, hogy a halálos beteg kamaszok még essenek nagyon szerelembe a haláluk előtt. Ennek a zsánernek a terméke az 1000 csók is.

Bajban vagyok azzal, milyen regények közé soroljam. Az biztos, hogy nem dráma. Ugyan Poppy halálos beteg, és nem jut az 1000 csóknál tovább, de a regény hangulata nem szomorú. Nem drámaként élik meg, hogy Poppy vesztett a rákkal szemben. Inkább az életöröm és szeretet könyve lett, melyben a maradék idejét igyekszik minél tartalmasabban és jobban megélni. Neki abba a pár hónapba kell belesűrítenie évtizedeket, és nem szomorkodva teszi ezt meg. Még Poppy az, aki másokat vigasztal és marad erős, egészen végig. Ok, a vég a halállal kap némi tragikus színezetet, de abból is Poppy életének ünneplése lesz.

Romantikus vagy ifjúsági? Nem is kicsit mindkettő, úgyhogy nálam ez romantikus ifjúsági regény lesz. A központi téma Rune és Poppy szerelme, minden konfliktus és eseményszál ehhez az érzelemhez kötődik. Tele van az érzelmeikkel, a mindennapjaikkal, és persze, a csókokkal. Valahol kedves is, ahogy egy hétköznapi pillanat is ünnepivé válik attól, hogy egyike lesz az ezernek, amit gyűjtenek. De ifjúsági is, mert Rune komoly karakterfejlődésen megy keresztül, miután 17 évesen visszatér és megint Poppy mellett lehet. Talán mese, nagyon nem reális, hogy a szerelemért ilyen könnyen és gyorsan lesz megint álomfiú belőle, de mivel a romantika ennyire dominál, talán nem lepődöm meg ezen.

Van sok más, aki sokkal jobban bosszant, mint Rune pillanatokon belüli megjavulása. A legnagyobb gond: a sztori vége. Most Spoiler jel is jön, vagyis, aki nem akarja pontosan tudni a sztori végét, ugorjon egy bekezdést! A szerző egyfajta happy endre törekedett, ami elég necces egy olyan történetben, ahol a szerelmes pár egyik fele meghal. Erre a megoldás: Rune alig éli túl a lányt 10 évvel, nagyon fiatalon meghal – és a privát kis mennyükben újra egymással lehetnek. Most komolyan, annak kellene örülni, hogy Rune is ilyen fiatalon meghal? Az is bosszant, hogy még a gyerekkori ígéretét is megtartja, Poppy az egyetlen, akivel intim közelségbe került, vagy akár csak csókolózott. Most komolyan el kellene hinni, hogy egy dögös, csajmágnes srác 17-27 éves kora között még csak kísértésbe se esett, mert halálosan bele van esve a halott barátnőjébe? Ez annyira hihetetlen és hiteltelen. Spoiler vége!

Lehetne dicsérni, hogy olvasmányos, életet ünneplő kötet. De tévhiteket ültet el a fejekben, és már bántóan romantikus/nyálas is. Nem az én világom.

 

Cole: Ezer csók - Mint romantikus: 50% érzelmes, de érzelgős is. Tetszetős, olvasmányos, de nem reális.

Szubjektíven: 40% a stílusa tetszett, de a cselekményen felbosszantottam magam. Mese!

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6515399720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása