Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Klimt

Világhírű festők 1.

2022. november 19. - BBerni86

Fülszövegklimt.jpg

A Világhírű festők című művészeti sorozatunkban az európai festőművészet-történet tizenkét kiemelkedő alkotójának életművét mutatjuk be. A reneszánsz, a németalföldi, az impresszionista és a modern festészet világába tekinthetünk be, olyan művészek alkotása révén mint Botticelli és Leonardo, Rembrandt, Renoir, Monet, Gauguin, Van Gogh, Cézanne, illetve Turner, Klimt, Picasso és Kandinszkij. A bájos kivitelű könyvek tömören, tartalmasan és igényesen foglalják össze az egyes művészek életútját és pályáját, bemutatva úgy a legfőbb műveiket, mint az alig ismert titkos gyöngyszemeket. A művészettörténeti ismertetés számtalan csodálatos festmény, rajz és grafika révén kel életre; ezek a kis könyvek igazi képes albumok, szemet gyönyörködtető kiadványok.

Az első két kötet – Klimt és Cézanne – februárban jelenik meg, amelyeket kéthavonta követnek a további könyvek.

Szerintem

A Világhírű festők nyitókötete. Ha ilyen a teljes sorozat, akkor

nyugodt szívvel tudom ajánlani. Nagyon olvasóbarát és kellemesen ismeretközlő. Nem mélyrehatóan elemez és tényekkel dob agyon, hanem a lényeg van kiemelve.

Benne van a legfontosabb elemekkel Klimt életrajza. Elsősorban a művészetére, irányzatára és elfogadottságára koncentrál, és a családi, emberi kapcsolatok közül is azok jelennek meg, amelyek a festményeire is hatással voltak. Vannak közben érdekesebb anekdoták, pl. a gyerekei számáról, vagy hogyan dobták vissza még a pályája kezdetén a tőle rendelt képeket, mert nem a jog, orvostudomány dicsőségeit hirdette, hanem az ezektől szenvedő ember képeit jelenítette meg.

Benne vannak a híres képek, amelyek kapcsán mesél a születésükről, a legfontosabb motívumokról. Elhelyezi nekünk a képet, mit érdemes rajta megnézni, de nem oldalas elemzéseket ad róla. Természetesen egész oldalas képen be is kerültek a festmények, így egyből meg is lehet nézni, miről olvastunk az előző oldalon. Ezt a fajta elrendezést kifejezetten szerettem, mindig néztem is, amit olvastam egy-egy kép kapcsán.

Alapvetően lineárisan, az életrajzzal együtt haladunk előre. Ha variál, annak van értelme, pl. egy ciklus képeit rendezi egymás mellé és azokról egységként beszél.

A formátuma is olvasóbarát. Könnyű kézbe venni, jó minőségűek a lapok és mivel festményeket mutat be, elvárt és meg is kapjuk, hogy vibráljanak a színek és éreztesse, milyen az eredeti.

Mivel Klimt művészetét kedvelem, azt nem tudom megítélni még, hogy mennyire tud lekötni akkor, ha olyasvalaki a téma, akit nem értékelek ennyire. De ez alapján, nagyon szimpatikus, ahogy átfogóan és a lényeget mondja el, nem egy nagy szakkönyv. Hanem bemutatja, ki volt és miért lett híres Klimt.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9217953388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása