Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Nesbo: Macbeth

2018. augusztus 16. - BBerni86

Sötét, hatalmi harcos, árulós, játszmás, akciós.

A városban változás szele közeleg. A különleges egység új vezetőt kap, és Duff nagyon meg akarja szerezni a macbeth.jpgpozíciót. Így nem szól senkinek, amikor a hírhedt motoros bandavezér és drogdíler horogra akadhat. A túlerő elsöpörné, de Macbeth és a Gárda a segítségére siet. Macbeth öl is érte. Ennek ellenére forr benne az indulat, amikor helyette Macbeth kapja meg a kinevezést. Macbeth elégedett lenne, de neje, az idősebb és hataloméhes Lady vérszemet kap. Már mindent akar, és nem győz intrikázni, hogy a férje még magasabbra jusson. A kaszinójába hívja Duncan rendőrfőnököt, és Macbethet ráveszi a gyilkosságra, amit a motoros bandavezér Swenóra akarnak kenni. Páran gyanakodnak, és Macbeth mindenkivel végezne, aki gyanús – a nevelőapját se kíméli. Páran elmenekülnek a tisztogatás elől, és egyesítve erejüket visszatérnek leszámolni a már rendőrkapitánnyá lett férfival.

Shakespeare adaptációk – érdekes, de inkább filmen ugranak be jobbak. A Kemény motorosok, a mai Hamlet sokkal keményebb környezetben. Ha Macbeth, akkor ott az amerikai House of Cards. Ami talán jobban eltér az alaptól, de a mag ugyanaz.

És most Nesbo, aki írt belőle egy skandináv krimit, erős akcióbetétekkel. Hogy eddig nem jutott eszembe, hogy mennyire illik ebbe a zsánerbe az eredetileg angolszász történet… mintha csak ebbe a kemény, komor, drámákkal teli zsánerre találták volna ki. Mondjuk, Shakespeare ráérzett erre már a reneszánszban, hiszen dán hercegétől tudjuk, hogy valami bűzlik Dániában…

Ebben a történetben meg nagyon sok minden bűzlik az erőszaktól, korrupciótól és a tragédiáktól. Kicsit noir környezet, kicsit Shakespeare – vagy inkább nagyon, és kifejezetten skandináv krimis is, csak a Nesbo változatban. Akciódúsan, csavarosan.

Imádtam, ahogy újraéledt a történet. Mert minden benne van, csak mai környezetbe. Izgalmas úgy, hogy az eredetiből nagyon tudtam, kivel mi történik majd, és hogyan hal meg. Mert itt aztán hullnak az emberek ármánytól, golyózáportól, tőrtől. Még a boszorkányokat és a varázst, átkokat is hitelesen átültette napjainkra a szerző… nagyon kész az egész. Egyszerre elégítette ki a bennem élő Shakespeare rajongót, és a szórakoztató regény rajongót is.

Van bőven akciójelenet, izgalmasan és látványosan. Kifejezetten menő, ahogy Macbeth a tőrökkel bánik. Van bőven érzelmi rész is, Nesbo építi a karaktereket, és bonyolult jellemekké faragja őket.

Tetszett, sőt, zseniális, ahogy a karakterek mély motivációit kibontja. Macbeth, aki korrumpálódik, gyilkos drogos, ugyanakkor mégse antihős. Tragikus jellem. Duff, aki tökéletesen megfogalmazza, hogy mindaz akart lenni, ami Macbeth, ezért elvett tőle dolgokat. A szerelmét is. (Nekem nagyon kattogott is az agyam, mi lett volna, ha Macbeth köt ki Meredith mellett 15 éve, és nem találkozik Ladyvel.) Aki kimondja, hogy igazából Macbeth a hős kettejük közül. Mert Macbeth kegyelmet ad, ahol Duff gyilkol. Duff vezérlője a gyűlölet, Macbeth a szerelem miatt válik gyilkossá.

És a szövege… egyes sorok az agyamba ették magukat. Méltó az eredetihez.

De maga a regény is az. Mai, izgalmas, az agyam is mozgatja, miközben Shakespeare hű is.

 

Macbeth - Mint skandináv akció krimi: 100% pörgő, meglepő, remek szövegezésű, újjászületett mű.

Szubjektíven: 100% a kedvenc Shakespeare drámám méltó újrázása. Komor, de imádtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1414181327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása