Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Baldacci: Végső fázis

Amos Decker 2.

2018. október 24. - BBerni86

Nyomozós, börtönből kijuttatós, régmúlt ügyeit felderítős.vegso_fazis.jpg

Amos Decker megkezdi a munkáját, mint az FBI civil segítője. Éppen utazik, amikor egy rádióhír felkelti a figyelmét. Melvin Mars kivégzését felfüggesztették, mert egy másik halálraítélt bevallotta Melvin szüleinek meggyilkolását, amiért a férfit elítélték. Amos emlékszik rá, mér az egyetemi ligából: ha nincs az ügy, a fiatal Melvin NFL sztár lehetett volna. Meggyőzi a csapatot, hogy Melvin ügyében kezdjenek el vizsgálódni. A helyszínre érkezve több minden is szemet szúr nekik: a gyilkosságot bevalló Montgomery körül valami nem stimmel, valaki lefizette? Melvin szülei nagyon rejtőzködve éltek, még egy fotó sem maradt róluk. Mi elől bujkálhattak? Nagyon úgy néz ki, valaki csapdába csalta a fiuk, míg most a szabadulásáért ténykedik. Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, és a szálak sokkal mélyebbre nyúlnak, mint amit a kezdetekkor el tudtak képzelni.

A végén még örülni fogok, hogy a General Press átvette a David Baldacci regények megjelentését. Ugyan puha fedeles kiadások jönnek, de rendszeresebben, mint az Európa kiadványai. Ha jól számolom, akkor viszonylag rövid időn belül ez már a 3. regény, amit kiadtak a szerzőtől.

Az Amos Decker sorozat második kötete a Végső fázis, ami a szerző szokása szerint lazán illeszkedik sorozatba, az ügy teljesen önálló, így az is értheti és olvashatja, aki most találkozik először Decker személyével. Aki olvasta az előzőt, neki annyi plusz lesz, hogy az a kevés utalás, ami Decker családjára és a meggyilkolásukra vonatkozik, érthetőbb lesz. De aki azt nem olvasta, annyi az utalás, hogy ők is értsék a történteket.

A középpontba megint Decker áll, aki még mindig különleges egy figura. Sok vonását magán viseli a tipikus Baldacci hősöknek: nagyon erős az erkölcsi mércéje, az igazság kiderítése küldetés a számára. Nagyon jó nyomozó, speciális készségekkel. Egykor sztársportoló volt, és egy baleset különlegessé tette a memóriáját. Jó ember, kissé különc, de ettől csak színesebb a figura.

Érdekesnek találtam, hogy bár csapat szerveződik, a fókuszt nem velük osztja meg a szerző. Van két új csapattag a korábban megismert újságíró és FBI ügynök mellé, de róluk alig tudunk meg valamit. Ellenben Melvin Mars, akinek a szabadulásán, majd a köré épült összeesküvés felgöngyölítésén dolgoznak, előlép mellé főszereplőnek. Szintén egy kemény, erős értékrenddel rendelkező férfi, aki megtestesíti a Baldacci ideált.

A szerzőnek a szerelmi szálak nem mennek, nem is nagyon erőlteti őket, ellenben a férfias barátságok és megható pillanatokban otthon van. Ezt használja most is, és partneri, baráti viszonyt épít a két főszereplője közé, ezzel adva érzelmi hátteret a történetnek.

Ahogy az előző Decker nyomozás, ez is erőteljesen krimis. Bizonyítékok, vallomások, elméletek köré rendeződik a cselekmény, amit a végére az akciós szálak is kiegészítenek. Baldacci szokás szerint okos történetet rakott össze, ami szórakoztató, fordulatos, és jó messze vezet az eredeti konfliktustól.

A stílusa is a szokott, filmszerűen pörgő, olvasmányosan realista.

Már csak arra leszek kíváncsi, a kiadó kezdi a Will Robie történeteket, vagy Decker folytköv?

 

Baldacci: Végső fázis – Mint krimi: 95% fordulatos, izgalmas, érdekes karakterekkel, végig pörgősen.

Szubjektíven: 90% szeretem az állandó karaktereit, jó az ügy, illik a szerzőhöz.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr1514318763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása