Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Aichner: Holtak asszonya

Totenfrau 1.

2018. október 31. - BBerni86

Bosszúállós, különös személyiséges, nyomozós.

Blum örökbe fogadott gyerek, aki nem kapott se szeretetet, se törődést. Kiskorától arra nevelték, hogy vegye át az apja halottasházát, de ahogy nőtt, sem lehetett önmaga. Mindig a szülők zsarnokságának játékszere volt. Míg elege nem lett. Míg egy nyaralásról csak a lány tért haza, aki a szerelmet is meglelte a segítségére siető holtak_asszonya.jpgrendőrtisztben. 8 évvel később Mark már a férje. Blum vezeti a halottasházat, a férje elkötelezett rendőr, két kislány szülei. A nő, és segédje, Reza szeme előtt halálra gázolják a szeretett férfit. A gyász után Blum a bosszúra kezd koncentrálni. Mark utolsó ügye egy fiatal lányé, akit 5 maszkos férfi pár másik lánnyal rabszolgaként tartott és kínzott. Ők lettek Mark gyilkosai. Blum utánuk veti magát, és hideg kegyetlenséggel eltörli őket a Földről, ha meg is lepődik, kik rejtőznek a maszkok mögött.

Állítólag német nyelvterületen ez a sorozat most hatalmas siker, és most nálunk is kapható lett. Ahogy tapasztalom, a kiadó egymáshoz közel ki is hozza a részeket, így nem kell lerágnunk a körmünket sem, hogy mi fog történni a szereplőkkel. Nálam ez is piros pontot érdemel – néha olyan iszonyatos kivárni egy-egy sorozat új részét…

De a Totenfrau most az első résznél tart. Ami először feltűnt, még a cselekmény előtt, hogy mennyire egyedi a szerző – és vele a fordító – stílusa. Egyszerre éreztem nagyon tömörnek, de mégis valahogyan művészien szépnek. Megkapó képei, szóhasználata van, beeszi magát a fejembe. Miközben néha annyira szenvtelen is, hogy át tudtam érezni egy szociopata lelkivilágát. Mintha az érzelmek nem is lennének, csak a rideg tények és következmények. Nekem bejött ez a hang, de el tudom képzelni, hogy lesz, akit elidegenít.

A különlegesség folytatódik a hősnő jellemével is. Akit roppant nehéz besorolni – simán szociopatának tartanám, ha nem lenne a férje kapcsán annyi érzelem benne. Hívjuk szociálisan rendellenesnek? Már a kezdet nagyon durva, ahogy napozgat a regény elején, miközben NEM mesélem el, mi történik mellette! De a folytatás még rátesz egy lapáttal. Blum olyan könnyeden vált át bosszúálló sorozatgyilkosba, hogy abba az ember beleborzong.

Reza alakját emelném még mellé, akit a múltja tett ilyen emberré. Szerintem a zord külső mögött érző szíve és hűsége van – érdekel is, mi lesz vele a folytatásban.

A regény alapvetően Blum bosszújának akciódús leírása, amibe idővel Reza is bevonásra kerül. Nyomoznak, vadásznak, gyilkolnak. De ahogy ez meg van írva… egy percre sem unalmas, olyan atmoszférát teremt a szerző a különben is pergős cselekménynek.

Jó thrillernek megfelelően akad csavar is, és meg is lehet lepődni rajta. Okosan van felépítve, nem a semmiből húzza elő a szerző, és működik is.

A történet különben zárt, aki nem akar trilógiát olvasni, beéri ezzel a résszel, nyugodtan teheti azt is, minden szálat elvarrnak. De kétlem, hogy akinek bejött ez a szociopata stílus, ne akarná a folytatást. Tényleg annyira egyedi a thrillerek között ez az elbeszélői hang, hogy nagyon kiemeli az átlag regények közül.

Érdekes az is, hogy Blum karakterében milyen szereplőket lehet felfedezni. A borítón a tetovált lány, Dexter van emlegetve. És tudjátok mit? Van a hasonlításban valami.

Már beszerzés alatt van a 2. rész, vagyis biztos mesélek még Totenfrau kalandjairól!

 

Aichner: Holtak asszonya – Mint thriller: 85% egyedi hang, erőteljes szereplők és egyedi, tárgyilagos, sötét stílus.

Szubjektíven: 80% szokni kell, de tényleg egyedi hangja van és ez a hősnő… nem átlagos.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4314334837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása