Minden napra egy könyv

Minden napra egy könyv

Black & Clare: Az aranytorony

Magisztérium 5.

2019. május 26. - BBerni86

Iskolás, világmentős, barátos, mágiás.

Callum nagy döntések előtt áll. Mihez kezd, ha befejezte a Magisztérium utolsó tanévét is? Az apja azt szeretné, ha félretenné a mágiát, és együtt kalandoznának kicsit. Call azt szeretné, ha visszakapná a legjobb barátját és lenne még esélye Tamara szívének elnyerésére. Azt senkinek nem meri elmondani, hogy Aaron nem végleg ment el. A fiú lelke vele maradt, hallja a fejében, mint egy második hangot. Az utolsó év azonban nem várt veszélyt az_aranytorony.jpghoz: Alex a káosz elemésztettje lett, és kész elpusztítani a világot. Követelései vannak: egy hatalmas aranytorony, és a gyerekek átadása, akiket felelősségre akar vonni. Call érzékeli, hogy még így is félnek tőle, és hajlanak arra, hogy átadják őt a békéért cserébe. De neki van egy terve, és vannak barátai, akik készek vele tartani az utolsó csatába. Talán Aaron számára is lesz még egy esély, ha jól keverik a lapokat…

Holly Black és Cassandra Black saját jogon is sikeres gyerekkönyv szerzők. Mindketten azonos területen mozognak, ifjúsági és gyerekkönyvek írnak urban fantasy, szerelem és mágia témakörökben. Mellesleg jó barátok is, nem véletlenül van egy közös sorozatuk is. A Magisztérium, ami magyarul is elérkezett a záráshoz.

Az ötödik kötet arról szól, hogy minden szálat elvarrjanak, és minden szereplő megkapja azt a boldog véget, ami a gyerekkönyvekben kijár a szereplőknek. Elég mélyről kell indulni, hiszen Aaron, aki a regények tipikus és hibátlan hősének életre kelt alakja, halott. Különben a sorozat legbátrabb és eredetibb húzása, hogy megölték a fiút. Már a főellenség is halott, így valamit ki kellett a szerzőknek erre is találni.

A két problémát összevonták: hoztak egy új gonoszt, Alex személyében, aki megoldja azt a gondot is, hogy legyen Aaron számára is happy end a történet. De azt már nem mesélem el, a könyv végén meg lehet találni, mire jutnak a szereplők!

Most is igaz, hogy végig pörgetik a cselekményt. Minden fejezetre tartogatnak valami fordulatot, izgalmat vagy nagy magánéleti döntést. Ugyan gyerekkönyv, és nem annyira szerelmes jellegű, mint az Árnyvadászok vagy az Átokvetők hasonló szála, de bizony Call és Tamara miatt van szerelmi szál – gyerekesre butított változatban.

Mégsem tudtam igazán élvezni a kötetet. Nekem megmérgezte, hogy minden eddiginél jobban eszembe juttatta a Harry Potter világot. Alapból nehéz tőle elvonatkoztatni, hiszen tudom, hogy Clare Harry Potter fanfiction novellákkal szerzett magának hírnevet. Ez a sorozat, ez a kötet főleg olyan, mintha ki akarná javítani a Harry Potter egyes szálait a saját szájíze szerint.

Call külsőre is hajaz Harryre, arról nem is beszélve, hogy hasonlóan hordozza a regény főgonoszának lelkét, tőle megörökölt képességeket, mint Harry és Voldemort történetében. Neki is két nagyon jó barátja lesz az iskolai évek alatt, egy fiú és egy lány. Neki is minden kötetben le kell küzdeni egy fenyegetést. Csak éppen az ő barátja sokkal hősiesebb, mint Ron volt. Máshogy alakulnak a trió szerelmi ügyei is.

De talán az a legnagyobb bajom, hogy gyerekesnek érzem a sztorit. Nincsenek nagy érzelmek, drámák vagy örömök. Csak szimplán szórakoztató gyerek kalandok.

 

Black & Clare: Az aranytorony – Mint gyerekkönyv: 50% végig pörgeti az eseményeket, zárja a szálakat, érzelmes is.

Szubjektíven: 25% kalandos, szórakoztató, de nem kötött le. Túlzottan emlékeztet a HP-re.

A bejegyzés trackback címe:

https://regenyvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3014861802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.26. 23:45:10

Ezek nem azok, akikről pár hónapja, talán egy évnél is régebben, elterjedt, hogy Rowling (vagy ki most a HP sorozat jogtulajdonosa) beperelte a szerzőket a lopás miatt?
Nem emlékszem konkrétumokra, csak arra, hogy gyakorlatilag a nevek átírásával lenyúlták a HP sztorit.

Gyingizik 2019.05.27. 08:04:44

Maga a Harry Potter sztori is klón. Ursula K. le Guin : A szigetvilág varázslója (mágus iskola) Astrid Lindrgen : Mio édes fiam (árva gyerek levelet kap egy másik /fantasy/ világba kerül át különleges képességei miatt). Michael Ende : Varázslóiskola (!!!!!) Egy az egyben a HP storyja gyerekekkel - igaz ez csak egy 20 oldalas elbeszélés, de címadója egy különálló mesékből álló kötetnek. Maga a Harry Potter név is egy 80-as évekbeli ifjúsági fantasy filmből származik.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.27. 08:17:56

@Gyingizik: ennyi erővel (Ursula K. Leguin) a Gyűrűk urát is hozhattad volna eredetiként. ;)

Gyingizik 2019.05.27. 13:29:18

@Le a spammerekkel: Hát nem éppen. Hiszen a Gyűrűk Urában nincsen bemutatva a mágus iskola, ahol a diákok hosszas oktatásban részesülnek, ilyen-olyan megpróbáltatásokon esnek át, barátokat, ellenséget szereznek maguknak, stb. mint a HP-ben. A Szigetvilág varázslójában viszont mindez van, ráadásul a mágus elhívása hétköznapi környezetből mágus iskolába is részletes kifejtésre kerül.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.05.27. 17:44:49

@Gyingizik: de ezt leszámítva... varázslók vs főgonosz, emberek és varázslények együtt stb.
süti beállítások módosítása